Házhoz jött a virtuális gazdák első adag zöldsége

A foteljükből nézhetik végig a virtuális gazdák, hogyan szedik össze a zöldségeiket.

A foteljükből nézhetik végig a virtuális gazdák, hogyan szedik össze a zöldségeiket.

Elkezdődött a betakarítás hazánk első világhálón nézhető tanyáján. A földbérlőkhöz a napokban csengetnek az első zöldségeskosarakkal. A Bács-Kiskun megyei Hartán egy művelés alatt álló telek be van kamerázva. Nem azért, mert féltik az ott termesztett zöldségeket, hanem azért, hogy a virtuális gazdák követni tudják, mekkorák a növényeik és hogyan gondozzák azokat. A vevő egész év­ben bérel egy földterületet, amit a földtulajdonos művel, ő pedig a kamerán keresztül kukkolhatja a munkát, majd a bérelt területén termett zöldségekből hetente kap egy kosárnyit. Az internet előtt ülve izgulhattak a földbérlők az elképesztően sok eső miatt.

Mindig más zöldség érik be

– Retekből most csak mutatóba tudunk vinni, a termés 80 százaléka szétrepedt az extrém csapadékmennyiség miatt – mondta el Kövesdi Gábor, a MyFarmHarta ötletgazdája. – Áprilisban naponta locsoltunk, most meg a kártevők és a gombák nehezítik apám dolgát – összegezte Gábor, aki elárulta, hogy édesapja gondozza leginkább a zöldségeket. Csak természetes anyagokat használnak permetezésre: 2-3 naponta fújják le a növényeket csalánlével.

Egy baráti társaság gondozza a növényeket – a kukkoló földbérlők látják, hogyan dolgoznak

– Úgy látszik, hogy most mi állunk nyerésre, nem pedig a kártevők. Édesapám folyamatosan kísérletezik, mindig valami új ötletet vet be, hogy megmaradjon a termés – mondta megnyugtatásul a gazda. A földbérlők megkapták az első kosarukat, Koczka Zsófi például a kényelem miatt bérel földet.

Koczka Zsófi is bérel földet, mert kényelmes © Végh István

– Mivel van két fiunk, egyébként is rendszeresen vásárolok termelői piacon, de ez még annál is jobb, mert hetente hoznak házhoz zöldségeket. Tudom, hogy friss és hogy honnan van. A webkamerát én nem nézem, de a gyerekek rendszeresen. Spenót és menta is van a kosárban, utóbbit limonádéba tesszük – mondta el Zsófia.

Mennyibe kerül?

Egy nyolc négyzetméteres földterület bérlése közel százezer forint egy évre. Ebből hetente egyszer szállítanak házhoz egy 2-4 kilós zöldségkosarat. Összesen 20-24 kosár jön ki az árból, vagyis körülbelül négy­ezer forintra jön ki egy heti adag.