Hatféle oltóanyaggal kísérleteznek a világban

Jelenleg körülbelül hatféle olyan oltóanyagot tesztelnek a világban, amelyek különböző támadáspontokon hatnak a koronavírusra. Szlávik János elmondta, van olyan vakcina, ami genetikai információt ad át az embernek.
Jelenleg körülbelül hatféle olyan oltóanyagot tesztelnek a világban, amelyek különböző támadáspontokon hatnak a koronavírusra. Szlávik János elmondta, van olyan vakcina, ami genetikai információt ad át az embernek.

Az egyik tesztelés alatt álló vakcina úgynevezett vírusvektort használ, amely más típusú élő, vagy inaktivált vírus segítségével serkenti az ellenanyagok kiválasztását, míg egy másik apró genetikai információt ad át az embernek a koronavírussal szembeni ellenanyagok képzése érdekében. Minderről Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa beszélt az M1 aktuális csatornán.

A doktor elárult egy harmadik módszert is: az influenza elleni védőoltáshoz hasonlóan inaktivált, szaporodásképtelen vírust juttatnak az emberi szervezetbe, ami elkezd ellenanyagot termelni.

– A legegyszerűbb oltóanyagok protein alapúak, amelyek

különböző fehérjék bejuttatásával próbálják megvédeni az embert

– mondta Szlávik doktor, aki hangsúlyozta: Oroszország kétféle technológiát használ, az Egyesült Államokban, Angliában, Németországban és Kínában pedig három-négyféle oltóanyagot is fejlesztenek.

Oroszország kétféle technológiát alkalmaz © AFP

Hazánkban is gyárthatnak vakcinát az orosz alapján

A főorvos megerősítette, amit már a Bors is megírt, hogy decemberben hazánkba érkezhet Oroszországból egy hatékony oltóanyag, ami tulajdonképpen egy bevizsgálandó szállítmány lesz, ami az oltóanyagkutatással foglalkozó magyar szakemberekhez kerül.

Az orosz vakcina egy úgynevezett adenovírus-vakcina, amely

egy emberi, jóindulatú vírusra épül úgy, hogy annak inaktivált változatát módosítják

azért, hogy az emberi szervezet koronavírusként ismerje fel, és ellenanyagokat képezzen. Ki­emelte, hogy az orosz oltóanyagból Magyarországon is gyárthatnak majd vakcinát. Úgy gondolja, teljesen egyértelmű, hogy magyar ember magyar vakcinát kapjon, hiszen hazánk nagy hagyománnyal rendelkezik a gyógyszerfejlesztésben és az oltóanyaggyártásban.

Két szúrás szükséges a védettség kialakulásához

Önkéntes lesz az oltás, de a lakosság 70-80 százalékának meg kellene kapnia ahhoz, hogy elérjük a nyájimmunitást © AFP

Az említett oltást kétszer kell beadni 28 napos különbséggel ahhoz, hogy a hatékonysága az előzetes adatok alapján több mint 92 százalékos legyen. Szlávik professzor szerint elképzelhető, hogy már csak pár hónapot kell várni arra, hogy engedélyt kapjanak, hogy több száz vagy ezer emberen kipróbálják a vakcinát. Örömhírként könyveli el, hogy az eddigi tesztek alapján két oltóanyag is elérte, vagy haladta meg a 90 százalékos hatékonyságot.

A háziorvostól kell majd kérni az injekciókat

A professzor az M1 csatornán beszélt arról is, hogy az előzetes információk szerint önkéntes lesz az oltás, az influenza elle­nihez hasonlóan, és a lakosság 70-80 százalékának meg kellene kapnia ahhoz, hogy elérjük a nyájimmunitást. Hozzátette: ha csak az 50-60 százalék kapja meg az injekciót, akkor is el lehet kerülni egy nagyobb járványt. Sokakban felmerül a kérdés, hogy ha elkészült az oltás, akkor hogyan juthatnak hozzá. A főorvos elmondta: valószínűleg a háziorvosokat kell majd emiatt felkeresni, de erre még várni kell pár hónapot.

Készülj velünk az ünnepekre! Készítsd el a legjobb recepteket!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors