Halálvillamosból lett fényvillamos

Döbbenetes, az eltemetett múltat felkavaró felismerés hasított egy korábban villamosvezetőként dolgozó asszonyba. Horváth Éva harminc évvel ezelőtt halálra gázolt egy férfit. Sosem tudta magát túltenni a traumán, később ott is hagyta a munkáját emiatt. Most, három évtized elteltével hátborzongató helyzetbe került.

Éva tavaly decemberben a fényvillamos pályaszámából jött rá: ezzel a járművel gázolt halálra egy gyalogost © Bors

– Tavaly decemberben az interneten láttam egy fotót az ezernyi világító füzérrel feldíszített, Budapesten közlekedő 50-es adventi fényvillamosról. A pályaszámából kiderült: ezzel a villamossal gázoltam harminc éve – mondta a Borsnak Éva. – 1984. december 22-én szabadnapos voltam, mégis behívtak. Már az utolsó körnél tartottam, csak az Örs vezér teréig kellett volna eljutnom, de az Ecseri úti kereszteződés után, a kanyarban egy férfi az utolsó pillanatban behajolt a villamos elé. Esélye sem volt a túlélésre – emlékezett vissza az akkor 24, most 55 esztendős nő.
A tragédia a 13-as (manapság 3-as) villamos vonalán történt, az áldozat Éva egyik törzsutasa volt, akit látásból is jól ismert. A szinte hajléktalanként élő férfi vérében rengeteg alkoholt találtak, vélhetően nem öngyilkossági szándék állt a háttérben.

Horváth Éva 30 éve még villamost vezetett (jobbra), de az őt ért trauma miatt otthagyta állását © Bors

– Láttam és hallottam is a koppanást. A férfi kicsavarodott testtel feküdt a szerelvény végén, gyorsan letakarták, engem pedig mentő vitt kórházba. Nyugtatókat kaptam, a karácsonyi időszakot alvással és sírással töltöttem. Két hónapig voltam betegállományban, közben gyomorfekélyem is kialakult – mesélte Viktória.

Az akkor négy éve villamosozó nő sokáig magát hibáztatta, szinte képtelen volt feldolgozni, hogy – ahogy fogalmazott – embert ölt. Miután visszatért, átkérette magát az 50-es villamos vonalára, aztán a tragédiához is köthető egészségügyi gondjai miatt 11 évvel később felmondott. 2000-ben Dunaújvárosba költözött, jelenleg egy idősek otthonában dolgozik.

Éva tudja: vannak kollégák, akik eldobják az életüket egy-egy halálos gázolás után, de arra biztat mindenkit, ne adják fel.

Mézeskalács alapreceptet keresel? Próbáld ki a kedvencünket!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors