Félmilliárdot visz el a köztévétől Kálomista

Megtudtuk, hogy idei négy új sorozatára mennyit költött a köztévé. A műsorok nézettsége egyáltalán nincs arányban az árukkal.
Megtudtuk, hogy idei négy új sorozatára mennyit költött a köztévé. A műsorok nézettsége egyáltalán nincs arányban az árukkal.

A többek között Dobó Kata szereplésével készült Fapad legutóbbi adása a teljes lakosság mindössze 2,4%-át tudta a képernyő elé ültetni, a műsorsávjában pedig csak a nézők 1,3 %-a volt kíváncsi az epizódonként 12 millió forintból készülő komédiára. A sorozat egy fapados légitársaság dolgozóinak életét mutatja be, a négy műsor közül pedig ez az egyik legdrágább. A sorozatból összesen 24 rész készül, a teljes költségvetése 288 millió forint.

288 milliós sorozat

– A 12 millió forint kicsit sok 26 percre, de ha azt vesszük, hogy minimum 22 szereplőt foglalkoztat, már nem is annyira kiemelkedő az összeg. Az biztos, hogy egy hasonló sorozat egy kereskedelmi tévénél sokkal kevesebbe kerülhetne – magyarázta a neve elhallgatását kérő tévés szakértőnk.

– A nézettséget nem tudom befolyásolni, de teljesen normális az, hogy többen kíváncsiak a kereskedelmi tévék bármilyen műsorára, mert most ez a trend. Azon vagyunk, hogy a köztévé műsorait is egyre többen nézzék – fogalmazott a Fapad producere, Kálomista Gábor, akinek közismert a jelenlegi kormánypártok iránti elkötelezettsége és aki egyébként a Munkaügyek című, ugyancsak m1-en és m2-n futó áldokumentum-sorozatot is jegyzi. A Munkaügyek egy részre jutó költsége csak kilencmillió forint, pedig évadonként ugyanúgy 24 részt készítettek belőle (a két sorozattal Kálomista cége összesen 504 millió forintot visz el a MTVA több mint 80 milliárdos éves költségvetéséből). A stáb is hasonló, a forgatókönyvet például mindkét esetben Litkai Gergely írta.

A nézőket nem érdekli?

A Játék, határok nélkül legutóbbi adása a teljes lakosság 13%-át érdekelte, részenként közel 3,5 millió forintba, összesen pedig 45 millió forintba került. Az Ég, föld, férfi, nő című ismeretterjesztő sorozat a nézők 2,4%-át ültette a tévé elé legutóbb, epizódonként 5,5 millió forintért. A Helló, meló! epizódonként nettó 12,3 millió forintért segít megtalálni hazánk fiataljainak az ideális szakmát, a hat epizód pedig összesen 73,8 millió forintba került, nézettségéről nem találtunk adatokat.

Drága műsorok

A Vasárnapi Blikk korábbi információi szerint egy 2012 előtt született szerződés szerint Fábry Sándornak évente húsz adást kell szállítania, amelyért adásonként 22 millió forint plusz áfát kap a cége.