Ezek a legkeresettebb szakmák 2020-ban

A törvényi változásokat figyelembe véve, az általános munkaerőpiaci helyzetek feltérképezésével kiderült, mely szakmák idén a gyümölcsözők.
A törvényi változásokat figyelembe véve, az általános munkaerőpiaci helyzetek feltérképezésével kiderült, mely szakmák idén a gyümölcsözők.

Bármennyire is vagyunk jó szakértők, a legjobbak a munkánkban, még akkor is bekövetkezhet a legrosszabb: rajtunk kívülálló okok miatt elveszítjük az állásunkat. Míg mások pedig önmaguk határoznak úgy, hogy a váltás mellett döntenek, mert nem élvezik amit éppen csinálnak. Mindenki szeretne jól választani, valami olyat tanulni, amivel a jövőben biztosan jó fizetése lesz. A Tanfolyamokj.hu összegyűjtötte, mely szakmákat űzők számíthatnak idén a legtöbb munkára.

Iskolákhoz csatolják

A még idén megkezdett szakmákat a régi feltételek mellett lehet megszerezni 2022. december 31-ig. Az átalakítás nem lesz hatással a korábban megszerzett bizonyítványokra. A már bezsebelt szakmai végzettségek ugyanúgy teljes értékű szakmai bizonyítványnak számítanak majd. Az újítást követően a legtöbb OKJ-s szakképesítést csak nappali vagy esti tagozaton, szakképző iskolában lehet elvégezni. – Sok képzés viszont kimaradt az OKJ-ból, többek között a kályhás, a méhész, és a többi. Még várjuk, hogy kijöjjön az új szabályozás, ami alapján a kimaradt szakképesítések pótlásáról adnak iránymutatást. Az eddigi információk alapján úgy tudom, hogy legkésőbb júliusig meg kell jelennie. A felkészülést az átállásra csak ennek birtokában fogjuk tudni megkezdeni – mondta a Bors kérdésére Pál Zoltán, a Gé­niusz Plusz ügyvezetője.

Informatikus

Ez a szakma évek óta első helyen szerepel a hiányszakmák listáján. Hazánkban jelenleg is több ezer informatikus hiányzik a munkaerő­piacról. És nem csak a diplomásokat keresik. Ezen a területen a gyakorlati tudás gyakran többet ér a papírnál. Ha ismer egy tervező programot, vagy tud programozni, már biztos állása van. A leginkább használt Java, Python, C# programozási nyelvek elsajátítására komoly képzések közül válogathat manapság.

Társasházkezelő

Minden eddiginél ke­resettebb szakma lesz a társasházkezelő – a Tanfolyamokj.hu szerint. Ennek oka egy törvénymódosítás, ami a társasházi képviselő tisztséget képzéshez köti. Rengeteg olyan kisebb társasház van, aminek a képviseletét eddig valamelyik lakó látta el. Most már le kell cserélni ôket.

Pénzügyi guru

A számokat nem mindenki szereti, sőt vannak, akik egyenesen irtóznak tőlük. Nem véletlen, hogy a pénzügyekben jártas szakértőket gyorsan kapkodják a piacon. Egy bérügyintéző, társadalombiztosítási ügyintéző, pénztárkezelő, vagy valutapénztáros tanfolyammal biztos lesz állása, ameddig csak akarja.

Gépkezelő

Annyira kevesen vannak, akik értenek a munkagépek vezetéséhez, hogy hatalmas fizetést ígérnek azok a vállalatok, akik ilyen eszközökkel rendelkeznek. És ki is fizetik, csak legyen aki érti a dolgát. Targoncavezetőként, vagy emelőgép-kezelőként is hamar el fog tudni helyezkedni az építőiparban, vagy például logisztikai cégnél. A képzés mindössze 1–2 hónap alatt elvégezhető.

Átalakuló rendszer

Korábban felrebbentek hírek, hogy eltörlik az OKJ-képzést úgy, ahogy van. Azóta kiderült, csak átalakítják, mert túl szerteágazó. Több szakma megszûnik.

– Jelenleg az OKJ-ban keverednek a szakmai és tanfolyam jellegű képzések, így 770 képzés van. Az elavult Országos Képzési Jegyzékben szereplő képzések száma az uniós átlag többszöröse, Németországban például ez a szám 300 alatti. Amíg a német képzési jegyzék például csak egy asztalos képesítést tartalmaz, addig a magyar OKJ-ben asztalos, műbútor­asztalos és asztalosipari szerelő is szerepel. A cél az, hogy csökkenjen a szakmaszám, de a szakmai képzések száma a konkrét vállalati igényekhez igazodva növekedhet, és ab­ban a vállalatok is aktívan részt vehetnek – olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében.