Aktuális

Ezek a legkeresettebb szakmák 2020-ban

Címkék
szakmamunka

H. R.

Létrehozva: 2020.01.23.

A törvényi változásokat figyelembe véve, az általános munkaerőpiaci helyzetek feltérképezésével kiderült, mely szakmák idén a gyümölcsözők.

Bármennyire is vagyunk jó szakértők, a legjobbak a munkánkban, még akkor is bekövetkezhet a legrosszabb: rajtunk kívülálló okok miatt elveszítjük az állásunkat. Míg mások pedig önmaguk határoznak úgy, hogy a váltás mellett döntenek, mert nem élvezik amit éppen csinálnak. Mindenki szeretne jól választani, valami olyat tanulni, amivel a jövőben biztosan jó fizetése lesz. A Tanfolyamokj.hu összegyűjtötte, mely szakmákat űzők számíthatnak idén a legtöbb munkára.

Iskolákhoz csatolják

A még idén megkezdett szakmákat a régi feltételek mellett lehet megszerezni 2022. december 31-ig. Az átalakítás nem lesz hatással a korábban megszerzett bizonyítványokra. A már bezsebelt szakmai végzettségek ugyanúgy teljes értékű szakmai bizonyítványnak számítanak majd. Az újítást követően a legtöbb OKJ-s szakképesítést csak nappali vagy esti tagozaton, szakképző iskolában lehet elvégezni. – Sok képzés viszont kimaradt az OKJ-ból, többek között a kályhás, a méhész, és a többi. Még várjuk, hogy kijöjjön az új szabályozás, ami alapján a kimaradt szakképesítések pótlásáról adnak iránymutatást. Az eddigi információk alapján úgy tudom, hogy legkésőbb júliusig meg kell jelennie. A felkészülést az átállásra csak ennek birtokában fogjuk tudni megkezdeni – mondta a Bors kérdésére Pál Zoltán, a Gé­niusz Plusz ügyvezetője.

Informatikus

Ez a szakma évek óta első helyen szerepel a hiányszakmák listáján. Hazánkban jelenleg is több ezer informatikus hiányzik a munkaerő­piacról. És nem csak a diplomásokat keresik. Ezen a területen a gyakorlati tudás gyakran többet ér a papírnál. Ha ismer egy tervező programot, vagy tud programozni, már biztos állása van. A leginkább használt Java, Python, C# programozási nyelvek elsajátítására komoly képzések közül válogathat manapság.

Társasházkezelő

Minden eddiginél ke­resettebb szakma lesz a társasházkezelő – a Tanfolyamokj.hu szerint. Ennek oka egy törvénymódosítás, ami a társasházi képviselő tisztséget képzéshez köti. Rengeteg olyan kisebb társasház van, aminek a képviseletét eddig valamelyik lakó látta el. Most már le kell cserélni ôket.

Pénzügyi guru

A számokat nem mindenki szereti, sőt vannak, akik egyenesen irtóznak tőlük. Nem véletlen, hogy a pénzügyekben jártas szakértőket gyorsan kapkodják a piacon. Egy bérügyintéző, társadalombiztosítási ügyintéző, pénztárkezelő, vagy valutapénztáros tanfolyammal biztos lesz állása, ameddig csak akarja.

Gépkezelő

Annyira kevesen vannak, akik értenek a munkagépek vezetéséhez, hogy hatalmas fizetést ígérnek azok a vállalatok, akik ilyen eszközökkel rendelkeznek. És ki is fizetik, csak legyen aki érti a dolgát. Targoncavezetőként, vagy emelőgép-kezelőként is hamar el fog tudni helyezkedni az építőiparban, vagy például logisztikai cégnél. A képzés mindössze 1–2 hónap alatt elvégezhető.

Átalakuló rendszer

Korábban felrebbentek hírek, hogy eltörlik az OKJ-képzést úgy, ahogy van. Azóta kiderült,  csak átalakítják, mert túl szerteágazó. Több szakma megszûnik.

– Jelenleg az OKJ-ban keverednek a szakmai és tanfolyam jellegű képzések, így 770 képzés van. Az elavult Országos Képzési Jegyzékben szereplő képzések száma az uniós átlag többszöröse, Németországban például ez a szám 300 alatti. Amíg a német képzési jegyzék például csak egy asztalos képesítést tartalmaz, addig a magyar OKJ-ben asztalos, műbútor­asztalos és asztalosipari szerelő is szerepel. A cél az, hogy csökkenjen a szakmaszám, de a szakmai képzések száma a konkrét vállalati igényekhez igazodva növekedhet, és ab­ban a vállalatok is aktívan részt vehetnek – olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089698_auto_resized.png
origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26453_resized.jpg?avcount=1711665015
origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084687_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megdöbbentő, babahírt közölt máris a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090505_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089106_auto_resized.jpg
ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088417_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Beindult a mémgyár: mutatjuk a legfelkapottabb Magyar Péterről szóló mémeket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26454_resized.jpg?avcount=1711665015
origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17067334_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

9 foszlós és puha húsvéti kalács, ami nem hiányozhat az ünnepi asztalról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090709_auto_resized.jpg
borsonline.hu

4 csillagjegy, akinek nagy felismeréseket hoz az élet még a napfogyatkozás előtt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711665015
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17080249_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Extrém drága kocsiban fotózták le Balogh Edinát, mindenkinek leesett az álla ettől a csúcsjárgánytól

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088538_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/exuIu_AbRG4eF0Q92vXzfxtL7aSxQ846EekyWfb8AfM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NjZjZhNTEwNTUxODRiNDJhYmFiMGQ2MDY1NzMzMmIy.jpg
tragédia

"Az apja rögtön a vízbe ugrott, én hívtam a mentőket" - Megszólaltak a Kecskeméten vízbe fulladt Andorka szülei