Dr. Letoha: Legyőztük a koronavírus-járványt!

Magyarország legyőzte a koronavírust. Legalábbis így gondolja Letoha Tamás kutatóorvos, aki a Borsnak azt is elmondta: miért nem tartja szerencsésnek a maszkviselést, szabad-e fürdeni a Balatonban, illetve hol tart az ellenszer kifejlesztése.
Magyarország legyőzte a koronavírust. Legalábbis így gondolja Letoha Tamás kutatóorvos, aki a Borsnak azt is elmondta: miért nem tartja szerencsésnek a maszkviselést, szabad-e fürdeni a Balatonban, illetve hol tart az ellenszer kifejlesztése.

Vége a járványnak? Még nem teljesen, de már látni a fényt az alagút végén.

– Igen, kimondom! Fellélegezhetünk. Elég abba belegondolni, hogy Magyarországon normál körülmények között 300– 320 ember hal meg naponta.

Józan paraszti ésszel is megállapítható, hogy nálunk nem volt olyan járvány, ami tömeges megbetegedésekkel járt volna – mondta a Borsnak dr. Letoha Tamás szegedi kutatóorvos, majd kifejtette, minek köszönhető, hogy hazánk lényegesen jobban megúszta a koronavírus okozta kellemetlenségeket, mint sok más ország.

– A magyar ember alapvetően tiszta. Nálunk természetes, hogy felmosunk magunk után és betartjuk a higiénia íratlan szabályait. Sok országban ez nem teljesen így működik – magyarázta az orvos.

Dr. Letoha Tamás szerint a járvány legyőzésében a magyar higiénés szokások is közrejátszanak © Dr Letoha Tamás

Polleneket gyűjt a maszk

Mivel már jóformán mindenki tudja, hogy a járvány kezd visszavonulni, felmerül a kérdés, hogy mikor felejthetjük el végre a maszkok viselését zárt tereken és a tömegközlekedési eszközökön.

– Én magam eleve nem tartom a jelenlegi szakaszban szerencsés dolognak a maszkviselést. Én is szenvedek egy allergiás betegségben, és esetemben a maszk begyűjti a pollent, és megnöveli az allergiás tünetek kialakulásának kockázatát.

Járhatnánk mindannyian egész nap szkafanderben is, de annak meg az lenne a következménye, hogy mindenkinek legyengülne az immunrendszere, és az első vírustámadásra katasztrofáli­san reagálna a szervezetünk – érvelt a kutatóorvos, aki jelenleg maga is érdekelt a koronavírus elleni ellenszer kifejlesztésén dolgozó gyógyszergyári projektben.

Ne féljünk a strandtól?

A köztudatban elterjedt, hogy a közelgő nyár teljesen véget vethet a járványnak, sokan viszont az ezzel ellentétes híreket hiszik el.

A kutató úgy véli, hogy a medencék klóros fertőtlenítője megöli a vírusokat © MTI

– Tudni kell, hogy a koronavírus 65 fokon 30 perc alatt inaktiválható. Ez azt jelenti, hogy ha egy vírust tartalmazó folyadékot ilyen hőmérsékleten ennyi ideig melegítünk, nem kell tartanunk tőle a továbbiakban. A kórokozó leginkább cseppfertőzéssel, vagyis emberi testnedvvel terjed. Az erős napsütés azonban hamarabb elpusztítja a nyálcseppekben különböző felületekre tapadt vírusokat.

Az orvos szerint az uszodai medencékben és a természetes vízekben való fürdéstől sem kell különösebben tartanunk.

– Én gyerekkoromban vízilabdáztam, de a víz klórtartalma annyira irritálta a bőrömet, hogy a sportággal fel kellett hagynom. A klóros fertőtlenítő a vírust is megöli. Magyarországon szigorúak a népegészségügyi előírások, a medencevizet folyamatosan ellenőrizni kell. Azt ugyan nem lehet teljesen kizárni, hogy valaki egy tóban úszva elkapja a koronavírust, viszont normál szervesanyag-tartalmú hazai édesvizekben masszív koronavírus-fertőzés kialakulása elhanyagolható.

Agyba juttatott hatóanyag

– A gyógyszergyári projekt keretein belül azt vizsgáljuk, hogyan lehet különböző vírusrészecskéket használni arra, hogy hatóanyagokat különböző célszervekbe, így az agyba juttassanak. Most a koronavírust is bevontuk a kutatásainkba. Jelenleg a sejtekre gyakorolt kölcsönhatását ku­tatjuk – árulta el dr. Letoha Tamás, ám részletekbe nem bocsátkozott, mondván, az eljárások titkosak.

Lehet, hogy hamarosan megszabadulhatunk a maszkoktól © Czerkl Gábor

A vakcina és az ellenszer közötti leglényegesebb különbség, hogy előbbi egy olyan antigént tartalmaz, ami az immunrendszert megtanítja a védekezésre, hogy amennyiben később egy ténylegesen aktív vírussal találkozik, képes legyen legyőzni azt.

Ez vagy egy legyengített vírus, vagy a vírusnak egy része. Az ellenszer egy gyógyszer, ami a már megbetegedett em­bereken segít.

Diós és mákos bejgli, úgy, ahogy a nagyi készíti

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors