Aktuális

Dévaj mulatsággal ünneplik a halált

Bors

Létrehozva: 2018.11.01.

A halottak napja nálunk a csendes elmélyülésről szól, könnyes szemmel járjuk végig a temetőket, virágszálakat helyezve a sírokra, gyertyát gyújtva szeretteink emlékére. Mi így rójuk le tiszteletünket a halot­taink előtt. De mi a helyzet a világ többi pontján? Sok helyütt egyáltalán nem szomorkodnak ezekben a napokban.

Halloween, mindenszentek és halottak napja

Ősi kelta hagyomány szerint október 31-ről november 1-jére köszönt be a tél, ami a természet halálát jelenti. Ezen a napon Samhain, a halál és sötétség istene elfogja a napistent, s összehívja a halottak szellemeit. Ma ezt nevezzük halloween­nek, ami az All Hallows Eve angol kifejezésből alakult, jelentése: mindenszentek előestéje. November 1-jén a katolikus hagyományok szerint a megdicsőült lelkekről emlékeznek meg, később nyilvánították hivatalosan halottak napjává november 2-át.

Észak-Amerika

Halloweenkor az amerikai gyerekek rémisztő jelmezeket húznak, s házról házra járnak cukorkáért. Úgy tartják, hogy a gyermekek tiszta lelke áll legközelebb a spirituális világhoz, a halottakhoz. Kezdetben azért adtak nekik édességet, hogy jókedvükkel távol tartsák az ártó szellemeket. Az október 31-én tartott beöltözős bulik világszerte egyre népszerűbbek, ám az amerikai sztárok viszik a pálmát. Idén Alec Baldwin és a családja a NASA űrhajósainak öltözött, Justin Timberlake famíliájával legóembernek maszkírozta magát. Heidi Klum évről évre kitesz ma­gáért, ezúttal ogrénak, Shreknek és Fionának öltözött be énekes szerelmével, Tom Kaulitzcal.

Kína és Japán

Néhány ázsiai nemzet a halottakra emlékezés mellett az élet ünneplésére koncentrál. Kínában április 4-én vagy 5-én tartják a halottak napját, aminek qingming, vagyis sírsöprögető ünnep a neve. Meglátogatják és rendbe teszik szeretteik sírját, majd pikniket rendeznek mellette: gyümölcsökkel, borral, papírsárkány-eregetéssel vigadnak. Japánban is ez dívik, ám ők augusztusban tartják az obon nevű ünnepet, amikor három napra összegyűlik a család és mulat.

Mexikó

Az észak-amerikai országban leginkább egy misztikus karneválra hasonlít a halottak napja, azaz a día de los muertos. Az október 28-án kezdődő, három napig tartó dajdajozásban keverednek keresztény, valamint indiai és azték hagyományok is. A hiedelem szerint ilyenkor visszalátogatnak hozzájuk a halottaik: az ő tiszteletükre nagy eszem-iszommal, táncos mulatsággal és tűzijátékkal készülnek. Csontvázak és a fekete szín uralja a dekorációt, s hogy a gyermekek is megbarátkozzanak az ünneppel, nem ritka a koponyaformájú cukorka és a virággal díszített csontváz sem.

Bolívia

Csakúgy, mint nálunk, a dél-amerikai országban is a temetőben gyűlik össze a család, sírról sírra járnak. Ám rajtuk ilyenkor nem a gyász uralkodik, s a fekete öltözet sem kötelező. Vidám történeteket mesélnek az elhunyt családtagokról és barátokról, jókedv és kellemes nosztalgia jellemző. Ők a halált nem végként, hanem valami új kezdeteként értelmezik, ezért úgy hiszik, nincs okuk szomorkodni.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161462_auto_resized.jpg
origo.hu

Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27451_resized.jpg?avcount=1714089910
origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162923_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt az újabb sztárszakítás: 15 év házasság után válik a magyar énekesnő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156309_auto_resized.jpg
vg.hu

Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162295_auto_resized.jpg
life.hu

Elkpesztő, ahogy Meg Ryan kinéz: friss fotók készültek a színésznőről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27444_resized.jpg?avcount=1714089910
origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17146288_auto_resized.jpg
astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 20-26.: Nehézségeket jeleznek a bolygók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163611_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megdermedtek a járókelők: narancssárga UFO tűnt fel felettük

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros