Béla: Az autó volt az egyetlen fegyverem

Második születésnapjaként tekint arra a napra N. Béla, amikor éjsza­ka az egyik utasa fizetség helyett kis híján kioltotta az életét. A 64 éves taxist nyugdíjazása után öt nappal érte a csaknem végzetes támadás.
Második születésnapjaként tekint arra a napra N. Béla, amikor éjsza­ka az egyik utasa fizetség helyett kis híján kioltotta az életét. A 64 éves taxist nyugdíjazása után öt nappal érte a csaknem végzetes támadás.

Csaknem harminc késszúrást kellett kiállnia N. Bé­lának, a taxisofőr életéért órákig küzdöttek, tíz nappal a tragédia után pedig már otthon lábadozik. A férfi a Borsnak részletesen beszélt a támadás drámai pillanatairól.

– Egy állítólagos társaságot kerestünk, majd váratlanul megfogta az ingem, és elkezdte hátulról szurkálni a nyakamat és a fejemet. A jobb kezemmel próbáltam védeni magam, a ballal tovább vezettem. Azt hajtogatta, álljak meg, de nem tettem, hiszen az autó volt az egyetlen fegyverem – emlékezett vissza a szörnyű pillanatokra Béla, aki egy forgalmas helyre próbált eljutni.

A rendőrség hosszú órákig helyszínelt. N. Béla (a fenti képen) a csodával határos módon élte túl a késelést © MTI

Egy hajtűkanyar után a támadója átesett a kocsi másik oldalára, de tovább folytatta a késelést. Végül megálltak, miután a felbőszült utas az­zal fenyegette Bélát, hogy megöli. A férfi végül elvette a sofőr pénzét, Béla szemébe nézett és elsétált.

A támadás után a taxis kollégái a férfi nyomába eredtek, a 32 éves G. Ri­chárdot végül a zsaruk még aznap este, huszonnégy óra leforgása alatt elfogták Vecsésen. Mint kiderült: nemrég szabadult, 8 évet ült börtönben erőszakos bűncselekményekért.

Május 26-án számoltunk be a brutális támadásról, és az elkövető utáni hajsza részleteiről

– Az adrenalintól nem éreztem fájdalmat, azt hittem, csak ütéseket kapok, a késelés csupán akkor tudatosult, amikor segítséget akartam hívni és minden vérben úszott. Halálfélelem tört rám, amikor lelocsolta a kezem egy flakon vízzel, mondván „nehogy meggyulladjak”. Azt hittem, benzin, de szerencsére víz volt – tette hozzá a férfi, aki a támadás alatt végig magánál volt.

Kis híján az egyik ujját is el­vesztette, négy órán át műtötték, jelenleg mindkét keze gipszben van. Egy hete hazaengedték a kórházból, nem adja fel, s ha tehetné, már ma visszaülne a volán mögé.

– Mögöttem ült, így csak a nyakamat, a vállamat és a hátamat érte el. Szerencsére csak szúrt, ha vág is, biztos ott maradok. Egy centin múlt az életem, bármelyik szúrás lehetett volna halálos. A családom sokat segít, a barátaim is mellettem állnak, de éjszakánként újra álmodom a szörnyűségeket – zárta be­szélgetésünket a több mint negyven éve taxizó férfi.

G. Richárdot néhány órával később elfogták. A férfi nemrég szabadult a börtönből, 8 évet ült erőszakos cselekedetekért