Bálint-ügy: Elvették a családjától, most csak verést kap

Többször megverték a gyerekotthonban azt a fiút, akit szerető családjától ragadott el a gyámhivatal februárban. Bár első fokon kimondták, hogy a hivatal jogszerűtlenül járt el, a fiút még nem adják vissza.

Többször megverték a gyerekotthonban azt a fiút, akit szerető családjától ragadott el a gyámhivatal februárban. Bár első fokon kimondták, hogy a hivatal jogszerűtlenül járt el, a fiút még nem adják vissza.

Február elseje óta a poklok poklát járja a Karászi család. Mint azt a Bors korábban megírta: aznap kopogtatott budapesti lakásukon a gyámügy illetékese rendőrök kíséretében. Közölték: a 13 éves Bálintot azonnal elviszik – gyámügyes szakszóval: kiemelik – a rendezett körülmények közt élő családjából. Azért, mert a fiú magántanulóként pár tárgyból megbukott.

– Édesanyám azóta is sokkos állapotban van, de már mi is szinte az őrület határán állunk – mondja a Borsnak a kétségbeesett báty, Karászi László. A férfi nem érti, rossz tanulmányi eredményekért mióta vesznek el egy gyereket, főleg úgy, hogy a család mindent megad neki.

Ha kell, Strasbourgig is elmegyek - mondja a fiú bátyja. Bálint (kis képen) folyamatosan könyörög a Facebookon, hogy vigyék haza

– Bálint úgy kiborult, hogy azonnal kórházba került. Ekkor azt akarták bebizonyítani, hogy azért, mert otthon rosszul bántak vele. Azóta csak Facebookon tudjuk tartani a kapcsolatot, ott azóta is azért könyörög: vigyük haza, nem akar az otthonban lenni.

A srác ugyanis borzalmasan érzi magát, bántják, piszkálják, többször megverték a társai.

– Küldött képeket is, amiken jól láthatóak a külsérelmi nyomok. Természetesen azonnal feljelentést tettünk, mert kórházba sem akarták elvinni. Elképesztő, hogy van gyerekekért felelős hatóság, amely ezt kívánja egy gyereknek a család óvó közege helyett – fakad ki a testvér.

A Karászi család döbbenetes esetéről a gyámüggyel májusban írt a Bors

Csípős

A Bálinttal történtek nem esnek messze az emberrablás fogalmától. Egy átlagember ezért tíz évet kapna, a gyámhivatal illetékeseit viszont gyaníthatóan nem veszik majd „gyámság” alá… Reim Károly

Időközben a Pest megyei kormányhivataltól is megjött a határozat: úgy ítélték meg, hogy a gyámhivatal súlyosan szabályt szegett, és Bálintnak azonnal vissza kell kerülnie a családjához.

– A gyámhivatal ehhez csak annyit fűzött hozzá, hogy „nem kívánják megváltoztatni a kapcsolattartás szabályait”, és megvárják a másodfokú döntést. Ha nem velünk történik ez a borzalom, el sem hiszem, hogy ilyen megeshet ebben az országban. Úgy döntöttünk, hivatali visszaélés miatt feljelentjük az ügyintézőt és az osztályvezetőt! Minden erőmmel, a végsőkig harcolok az öcsémért, ha kell, Strasbourgig megyek érte! – fogadkozik eltökélten László.