Aktuális

Ezer tonna aranyat hozna fel a Börzsöny gyomrából a magyar vállalkozó - Videó

Bors

Létrehozva: 2021.09.27.

Valóságos aranylázban égnek a Börzsöny környéki falvak lakói: mindenki arról beszél, hogy aranyrögökön sétálnak. Úgy fest, tényleg!

Álmosan nyújtóztak a tornácos házak a Börzsöny peremén, amikor reggel megérkeztek kollégáink Márianosztrára, ugyanis a fővárosba is elért a helyiek között sutyorogva terjedő szóbeszéd: több száz tonna ara­nyat és ezüstöt rejt a föld a Börzsöny alatt. 

Kíváncsiak voltunk, mi igaz a históriából, ezért kollégáink több falut is végiglátogattak. Még a szemük is kikerekedett, amikor kiderült: nem légből kapott információ a hegység alatti elképesztő mennyiségű nemesfém jelenléte.

Már aggódnak a teherautók miatt

– Hallottam, hogy újra aranyat találtak, de nem új dolog ez itt. Rengeteg arany van a falu alatt, miközben nincs pénzünk sörre. Pedig ha felszínre lehetne valahogyan hozni, akkor aztán kolbászból lehetne itt a kerítés! – mondta az egyik falusi a helyi kocsmában.

Az itt lakók nagyja kissé szkeptikus az aranyat illetően, de vannak, akik teljesen a bűvöletében élnek. 

Azt mondják, több száz éve hallják a legendákat a mesés kincsről, és időről időre szárnyra kapnak hihetetlen történetek arról, hogy ki hogyan és hol talált csillogó rögöket, de ők mégsem láttak ebből soha semmit. 

– Itt minden, ameddig a szem ellát, a nemzeti parkhoz tartozik. Sokan járnak ide kirándulni és pihenni, mi lesz itt, ha jönnek a markolók meg a teherautók? – kérdezte aggódva István.

Fémkeresővel járnak ide a haszonlesők

A nagybörzsönyi, 676 lelket számláló településen csak legyintettek, amikor az aranyról kérdezték őket kollégáink.

– Maguknak, pestieknek minden olyan nagy szám. A Rózsa-hegyen már kisgyerekkoromban is működött az aranybánya, de abból sem láttunk semmit, aztán a kommunisták a 70-es években berobbantották. Azóta is járnak ide a bolondok szitával meg fémkeresőkkel, hogy majd belenyúlnak a tutiba, de itt még, aki szegényen ment föl a hegyre, az úgy is jött le on­nét – mesélte mosolyogva Me­nyes Ferenc, egy helybéli.

1930-ban indult volna a bányászat

A börzsönyi aranyat már korábban is kitermelték volna, de nem lett belőle semmi.

– A területen a késő Árpád-kor óta termeltek ki nemesfémet, geológiai és geofizikai kutatottságának bőséges az irodalma – kezdte a Borsnak Varga István, a Hun-Bányászat Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Kft. tulajdonosa és kutatási igazgatója. 

– Az 1930-as években már be­jegyeztek Párizsban egy bányászati társaságot, melynek feladata az itteni arany és ezüst kitermelése lett volna, de a háború akkor közbeszólt. Aztán a szocializmus idején újabb próbafúrásokat és vizsgálatokat végeztek. A kutatási eredmények a Horn-kormány alatt rejtélyesen eltűntek. Pár évvel ez­előtt került elő egy pontos számokat tartalmazó tanulmány egy frankfurti banktrezorból – magyarázta Varga István, aki gigantikus vállalkozásba vágná a csákányát. 

450-460 milliárd euró értékű nemesfém

Varga István cége már a tettek mezejére lépett azért, hogy a börzsönyi arany a felszínre kerüljön. A rendelkezésre álló adatok, valamint újabb kutatások elvégzése után földmintákat küldtek a világ három, ezzel foglalkozó legjobb független laborjába, ahol kimutatták, hogy a Börzsöny alatti föld­rétegekben világviszonylatban is magas az arany je­lenléte.

– Az általam feltárt és szakem­berek által leigazolt számítások szerint több mint ezer tonna arany, vagyis úgy 450-460 milliárd euró értékű ezüst és arany van a hegy alatt, ebből 36-37 milliárd euró a tiszta nyere­ség, ami kitermelhető, és ehhez jönnek még az egyéb fémek és ás­ványi anyagok, amelyeket a ki­termelés során a felszínre tudnánk hozni. Ennek a forintra átszámolt tiszta nyeresége 19 000 milliárd forint, tehát a je­lenlegi magyar államadósság több mint 40%-a. Arról nem is beszélve, hogy ha beindul a bányászat, az biztos munkahelyet teremt majd a térségben – árulta el a Borsnak Varga István, aki terveit és számításait tavaly ok­tóberben elküldte a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálathoz (MBFSZ), azt kérve, hogy végezze el a koncessziós bányászati enge­dély kiírását megelőző érzékeny­ségi és terhelhetőségi vizsgálatot, ami után elindulhat a munka.

Rúdként hoznák a felszínre

– A munka egy 44,23 négyzetkilométeres területen folyna, a Nagyirtás és a Rózsa-hegy kutatási zónában vegyi anyagok és cián felhasználása nélkül, szigorúan a föld alatt környezetbarát, úgynevezett vízmosásos tech­nológiával. A Börzsöny a Natura 2000-es természetvédelmi terület és a Duna–Ipoly Nemzeti Park ré­sze, ezért úgynevezett lejtaknákat fúrnánk a hegy gyomrába Nagybörzsöny, Márianosztra és Kós­pallag határából kiindulva, ezzel érintetlenül hagyva a területet – hangsúlyozta Varga István, akinek tervei szerint minden a mély­ben zajlana, csak a kész arany­rudak kerülnének a felszínre elektromosan hajtott kisvasúthálózat segítségével. A vállalkozó hozzátette, a Magyar Bá­nyászati és Földtani Szolgálatnak jóvá kell hagynia a terület érzékenységi és terhelhetőségi vizsgálatát. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091585_auto_resized.png
origo.hu

A lélegzetelállító szőke szépség is ott lesz a világ leghíresebb versenyén - galéria

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26470_resized.jpg?avcount=1711725614
origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088312_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091447_auto_resized.jpg
vg.hu

Keddtől elesik a ferihegyi reptér: forgalomterelés és sávzárás lesz az M4-en – térkép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086779_auto_resized.jpg
ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17092242_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Bayer Zsolt: Maximilian Steinmann

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26469_resized.jpg?avcount=1711725614
origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17075366_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17076634_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Emlékszel még ezekre az ikonikus magyar színészekre? Teszteld velünk!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711725614
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084502_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091872_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/BiLhZoiJLZoecHN2tdARsLp7kgqeN1LbGmGdE8OHAAo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NjMzk4MGY0Mzk4MzRiYmQ4MzIzYjNhZTFmMTI4OWMz.jpg
Rejtély

Három embert letartóztattak, ám a kétéves Danka még mindig nincs meg

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/rRUHl9iDYnbZwZW6HUfDpmXFQ7gldwISUpAr27hKUnU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzlkNmU5MTU2YTVmZjRmN2U5MGUxZGFiZjZiMjE2ZTIy.jpg
Segítség

Szijjártó Péter: célba ért a magyar segítség