Ádert államfővé választották

Szűk családi körben tervezte eltölteni első elnöki estéjét Áder János. A rendszerváltás utáni korszak ötödik államfőjét tegnap választották meg.
Szűk családi körben tervezte eltölteni első elnöki estéjét Áder János. A rendszerváltás utáni korszak ötödik államfőjét tegnap választották meg.

Áder feleségével, négy gyermekével, de már testőrök gyűrűjében lépett a Parlamentbe, a Kupo­lateremben a korona előtt fejet hajtott, majd helyet foglalt a páholyban.


Megkezdődött az ülés. Egyetlen napirendi pontja a titkos elnökválasztás volt. A szavazás után Lezsák Sándor ideiglenes házelnök ismertette az eredményt: 262 igen, 40 nem, 3 érvénytelen voks. Az MSZP és a Demokratikus Koalíció nem szavazott. Áder esküt tett, majd beszédet mondott. Pártpolitikusi múltját máris maga mögött hagyva, az utóbbi évek egyik legmegfontoltabb szónoklata hangzott el a volt fideszes képviselőtől.


Áder a nemzet egységéről és a közös célokról, a jogállamiság tiszteletben tartásáról, a múlt kudarcainak helyre tételéről szólt. Idézett összes elődjétől: Göncz Árpádtól (bízik az igazság erejében), Mádl Ferenctől (a belső béke fontosságáról), Sólyom Lászlótól (az elnök, mint a nemzet egységének megtestesítője) és Schmitt Páltól (az államfői felelősségről).


A választás után a Vadászteremben pezsgővel köszöntötték az új elnököt a meghívottak, így többek között Reviczky Gábor és Eperjes Károly színész, Buzánszky Jenő, az Aranycsapat játékosa és a zenész Ákos.


Orbán Viktor kormányfő a köszöntésre igyekezve azt mondta: az elnök legfőbb feladata az alaptörvény bejáratása lesz. Áder szerinte igazi horgonyember, ismételte meg.


Ezek után Áder a köztársasági elnöki dolgozószobát mutatta meg egy mintegy húszfős, rokonokból és barátokból álló csoportnak. Áderék délután két órakor egy fekete mikrobusszal távoztak. – Nem ünnepelünk, csak együtt leszünk szűk körben – mondta Áder a hivatalos események utáni programját firtató kérdésünkre.

Schmitt lesült

A Béla király úti elnöki rezidencián egyelőre Schmitt Pál él, akiről úgy tudjuk: igényelt már az államtól lakást, ám még nem kapott megfelelő ajánlatot.
– Mit tanácsol az új elnöknek? – kérdeztük Schmittet.
– Nálam sokkal rutinosabb politikai szereplő. Tanácsolni nem tudok semmit neki, csak sok sikert kívánni – mondta Schmitt, aki szabadidejét családjával, úszással, illetve doktorijának előkészületeivel, anyaggyűjtéssel tölti. Mindeközben Ádert már körbevezette a Béla király úti rezidencián. – Kiállok az igazamért, hogy ne bukott elnökként kelljen visszavonulnom – fogalmazott Schmitt, aki elmondta, lányai és felesége beszélte rá a lemondásra.

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors