A koronavírus-fertőzés újabb tünetét fedezték fel - erre eddig még senki sem gondolt, pedig logikus

Mivel az új típusú koronavírus okozta Civid-19 még rendkívül új, a szakemberek is tisztában vannak vele: jóval több mindennel nem vagyunk tisztában a betegséggel kapcsolatban, mint amit ténylegesen tudunk. A lehetséges tünetekről például az utóbbi hetekben számos szakvélemény jelent meg. Több eredmény is alátámasztja, hogy a szaglás- és ízleléskiesés az első jelentkező tünetek közt lehet, más megfigyelések szerint a szokottnál sűrűbb mosdólátogatás is koronavírus-fertőzésre utal, a férfiaknál pedig akár még herefájdalom is előfordulhat egy tanulmány szerint.

Friss vizsgálatok azonban arra mutatnak, egész más irányban is kell keresgélnünk fertőzésre utaló jeleket: a lábfejen.

Spanyol orvosok szerint a lábon jelentkező lilás-vöröses, rózsahimlőre vagy bárányhimlőre emlékeztető foltok ugyancsak összefüggésbe hozhatóak a koronavírussal. Ők elsősorban gyerekeken és tiniken figyelték meg ezeket a tüneteket, ám egy olasz kórházban például a teljes koronavírusos betegállomány egyötödénél volt jelen. Franciaországban ugyancsak feljegyeztek hasonló eseteket - írja a Daily Mail.

A vírusok általában - magyarázza a szakember - nem csak a szervezet egy részére vannak hatással. Pont ezért lehetséges, hogy az alapvetően a tüdőt támadó Covid-19 is okoz egész máshol jelentkező tüneteket

A spanyol egészségügyi szakemberek jelenleg egy nagyobb koronavírus-adatbázis összeállításán dolgoznak, hogy több esetet megvizsgálva deríthessék ki: az említett tünet mennyire atipikus illetve tipikus a Covid-19 betegségnél.

"Több vírus okoz kiütéseket és elváltozásokat a bőrön. A vírusok a szervezet több részére is kihatással vannak, nem csak egyre, noha a Covid-19 esetében a tüdőt éri a legsúlyosabb támadás" - magyarázta egy brit szakértő, Dr Daniel Gordon, hozzátéve: a vírusok általános ismeretének függvényében koránt sem lenne meglepő, ha kiderülne, hogy az új típusú koronavírus is okoz bőrön jelentkező tüneteket.

* * *

A koronavírussal kapcsolatos legfrissebb híreket ide kattintva találja!

Pogácsától a sós rúdig! A legfinomabb sós vendégvárók az ünnepekre

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors