Aktuális

A Bors utánajárt - Belénk vezeti a villámot a fa gyökere is

Zs.V. 

Létrehozva: 2019.07.30.

<p>Egy férfi és egy 15 éves fiú eszméletét vesztette a hétvégén, amikor villám csapott a csepeli strandon egy fába. Az eset ismét megmutatta: a ménkű nem tréfadolog.</p>

A légnyomás elrepít

Több ezer ember hal meg a világon évente villámcsapás miatt. Mondhatni senki sincs biztonságban, ha jön az égi háború. A szakértők szerint a villám kiszámíthatatlan jelenség, vele kapcsolatban nincs biztos, csak valószínűséggel lehet számolni. Viszont csökkenthető a komolyabb baj esélye, ha az ember tudja, mit kell tenni. Ehhez muszáj kicsit érteni a villámok mű­ködését is.

– A villám egy töltéskisülés, ami olyan erős, hogy ha egy élő szervezetet elér, az szinte biztosan nem éli túl – kezdi Dely Kornél villámvédelmi szakértő. – A villámjelenség kétirányú lehet: vagy a földtől indul ki a levegőben lévő, ellentétes töltésekig, vagy a felhőzetből vezet le a földre. Amikor a villám kisül, pokoli energiát hoz létre, így több hatása is van. Egyrészt maga a villamos kisülés hatalmas feszültségű töltésáramlás, másrészt együtt jár roppant zajos hanghatással is. A villámáram hőenergiája miatt nagy tüzek keletkezhetnek a becsapási helyeken. További hatása a légnyomás, ugyanis a villám a levegőt is mozgatja. Ha valaki mellett becsap egy csóva, mindegyik hatást érzékeli, amelyek bármelyike külön-külön is veszélyes az emberre. Egy szívbeteg már magától a dörgéstől is meghalhat, mivel szó szerint frászt kap, a légnyomás változása pedig több méterre is elrepítheti az embert. Utóbbi olyan, mint amikor elsuhan mellettünk egy gyorsvonat, ám a villám ereje jóval nagyobb. 

Célpont a fej a vízben

A nyári viharok különösen ve­szélyesek a strandokon, vízpartokon. A vízmolekulák megkönnyítik az elektromos töltés mozgását. Ezért egy tóban úszó ember, akinek csak a nedves feje látszik ki a vízből, ugyanolyan kiemelt célpontot jelent a felhőben lévő töltéseknek, mint egy vitorlás vagy a strandon álló fűzfa – figyelmeztet Dely. Ha vihar jön, rögtön ki kell menni a vízből, és olyan biztonságos helyet keresni, mint az öltöző vagy egy étterem fedett helye.

A fa sem jelent ugyanis biztonságot: az emberek rosszul gondolkodnak, amikor egy ilyen alatt keresnek menedéket. A fa tele van nedvességgel, hiszen edénynyalábjai folyamatosan szállítják a vizet a gyökerektől a levelekig. Emiatt a villámáram végigfut az egész fán, sőt még a gyökereken is.

– Ha valaki nem a fa alatt áll, hanem tőle például három méterre, akkor is veszélyben van, ugyanis a föld alatt futó, vízszintesen elterülő gyökerek is viszik az áramot. Az az ember, aki éppen ott áll, a talpán keresztül fogja megkapni a villámáram miatt fellépő, hatalmas feszültségütést. Akit ilyen ér, az nagy valószínűséggel meghal, mivel egy szívbeteg embernél már a 100 milliamper is végzetes lehet. Ezzel szemben villámcsapáskor 15-20 ezer amper értékű áramról beszélünk. Erre még rájön a szörnyű hő- és hanghatás, amitől az emberek rosszul lesznek, illetve a légnyomás. Óriási szerencséje van annak, aki ezt túléli – taglalja a szakértő.

Feküdjön le a mezőn!

Nem véletlenül mondják szakértők, hogy ha nincs más lehetőség, egyszerűen csak feküdjön a földre az ember a fáktól messze, így kicsi az esély arra, hogy komolyabb baja legyen – azon kívül, hogy bőrig ázik. 

– Régebben a földművesek is ezt a taktikát választották. A fáktól körülbelül tíz méterre lefeküdtek a földre, és megvárták a zivatar végét. A nyílt mezőn sétáló ember halálos veszélynek van kitéve, ezért érdemes inkább lefeküdnie, és bár jól elázik, de túléli – tanácsolja a villámvédelmi szakértő.

Nincs gond, ha a közelben van az autónk, akkor csak be kell ülni, és meg kell várni míg a vihar továbbáll. A kocsi ugyanis tökéletesen elvezeti az áramot. De itt is érdemes elkerülni a fás környezetet, nehogy rázuhanjon egy. Inkább a szabad ég alatt parkoljon az autó, biztos távolságban a fáktól!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161460_auto_resized.jpg
origo.hu

Óriási veszélyben vannak a gyerekek, csempészetre is felhasználják őket - mutatjuk a gyomorforgató részleteket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27435_resized.jpg?avcount=1714076112
origo.hu

Hazakerülhet Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everestről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160218_auto_resized.png
metropol.hu

Szuper hírt kapott Szoboszlai, ő lehet a meglepő liverpooli edzőváltás nyertese

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158286_auto_resized.jpg
vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161912_auto_resized.jpg
ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158837_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Ő is lehetne Marco Rossi kezdő csatára az Eb-n, de egy éve csapata sincs

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27427_resized.jpg?avcount=1714076112
origo.hu

Vajna Tímea bikiniben mutatta meg műtéti hegeit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158702_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162722_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk: balesetet szenvedett egy utasokkal teli villamos a Krisztina körúton, nagy a baj

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162976_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megismétlődött Suhajda tragédiája, 20 év tapasztalattal rendelkező hegymászó vesztette életét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159413_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nagyon várjuk haza mind" - Rejtélyes módon veszett nyoma a nyíregyházi családanyának, ezzel a kocsival tűnt el Zsuzsa

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros