Aktuális

7 dolog, amiért érdemes Portugáliába menni

Nyakó András

Létrehozva: 2018.06.01.

Eddigi életem egyik legjobb döntése volt, amikor megvettem a Portugáliába szóló repülőjegyet. Tudtam, hogy érdemes elutazni oda, de ilyen fantasztikus élményekre én sem számítottam. Megpróbáltam összeválogatni a legnagyobb élményeimet.

7. Ananászlikőr

Nemcsak a trópusokon, de Portugáliában is terem ananász. Kicsit kisebb és szúrósabb héjú, de nagyon finom. A nyers gyümölcsnél már csak a belőle készült lekvár és likőr finomabb. Utóbbival érdemes csínján bánni, mert viszonylag magas az alkoholtartalma, de az édes íze miatt itatja is magát. Az éttermek a ház ajándékaként szolgálják a vendégeknek.

6. Termálfürdők

Városnézés és túrázás után jólesik pihenni, szerencsére ehhez nem kell a szállodaszobában maradni. A szabadtéri termálfürdőknek fantasztikus hangulata van, ahogy a vastag kövekből kialakított medencéket pálmafák és nagy levelű bokrok keretezik. A vizek többsége 39 fokos, de van olyan medence is, amit a hegyről csordogáló patak vize hűt strandvíz-hőmérsékletűre. Még a néha eleredő eső sem rondít bele az élménybe.

5. Bálnales

A bálnák és a delfinek vonulóútvonalát keresztezik az Azori-szigetek. Az év bármely időszakában érdemes kihajózni az óceánra, de a legnagyobb esély, hogy bálnával vagy delfinnel találkozzunk, májusban van. Tavasz végén vonul a legtöbb faj. A világ legnagyobb állatait látni nem mindennapi dolog, egészen leírhatatlan élmény, amikor elôször megpillantja az ember a vízből kibukkanó bálnahátat vagy -uszonyt. Túl jó képet készíteni róluk sokáig tart, én mire megnyomtam a gombot, már le is bukott a víz alá. Érdemes eltenni a telefont, és csak várni rájuk.

4. Teaültetvények

Az Azori-szigeteken találhatók Európa legidősebb, máig működő teaültetvényei. Főleg a csapadékosabb és szelesebb északi oldalon fekszenek. A Chá Gorreana nevű ültetvényen becsületkassza mellett kóstolhatók a teák, de csomagban vásárolni is lehet belőlük. Többféle fekete teát – erősebbet és gyengébbet –, valamint zöld teát készítenek, és az ezekből kevert hagyományos azori teát is érdemes megkóstolni. Nincs megnyugtatóbb annál, mint amikor az ember az óceán mellett kezében egy csésze teával ücsörög.

3. Túraútvonalak

Hivatalosan Portugáliához tartoznak az Azori-szigetek, a valóságban 1500 kilométer és 2 órányi repülőút választja el őket Európától. Sao Migue­len, a legnagyobb szigeten ren­geteg túraútvonal közül lehet választani. És nincs két egyforma! Egyik nap a hegygerincen sétál az ember, jobbra tőle a krátertavak, balra pedig a végtelen óceán. Másik nap dzsungelszerű a táj, de olyan túraútvonal is van, ahol a part menti sziklákon kell egyensúlyozni.

2. Francesinha

A portugálok egyik legfinomabb fogásától garantált a kajakóma. Két szelet kenyér közé marhahúst és szalonnát tesznek – van, ahol tükörtojással fokozzák az ízorgiát –, majd az egészet sajtbundába öltöztetik. Végül paprikás szósszal öntik nyakon, ezért mély tányérban szervírozzák. Az i-re a pontot pedig a tetejére pakolt olívabogyó teszi. Mellé a legtöbb helyen sült krumplit adnak, ami egyébként – számomra kissé érthetetlen módon – a legelterjedtebb köret az országban.

1. Lisszabon óvárosa

Alfama, a portugál főváros óvárosa – akárcsak a dél-európai történelmi városok többsége –  tele van kusza és szűk utcákkal. A csempés házak között sétálva nem ritka, hogy a helyiek zsinórokra teregetett ruhája a fejünk fö­lött szárad. Itt vannak ráadásul a legjobb és nem utolsósorban legolcsóbb éttermek – kedvencem a fokhagymás garnéla. S itt van a legtöbb kilátópont is (portugálul: Miradouro), amelyekről olyan panoráma nyílik a Lisszabon alatt folyó Tejóra és a városra, hogy az ember lélegzete is eláll.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163058_auto_resized.jpg
origo.hu

Megdöbbentő bejelentés: félelmetes jelenséget rögzített a NASA napfigyelő műholdja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27452_resized.jpg?avcount=1714111811
origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162142_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Bekeményítettek a hazai autópályákon, mert amíg szépen kérték, senkit nem érdekelt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161912_auto_resized.jpg
ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163772_auto_resized.jpg
mandiner.hu

„Szürke a cella” – nyílt levelet írt magyar börtönéből az olasz antifa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27450_resized.jpg?avcount=1714111811
origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164008_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163736_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elsírták magukat a rendőrök, amikor beléptek a lakásba: 6 hetes ikerpárt találtak holtan

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163922_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161126_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros