Aktuális

5 ok, amitől elmegy a szextől a kedve a nőknek

Bors

Létrehozva: 2012.07.17.

Kaotikus hálószoba, állandó időhiány, családi konfliktusok, önbizalomhiány és bizonyos gyógyszerek is eredményezhetik a nemi vágy alábbhagyását. Ha kiküszöböljük az ezekhez hasonló helyzeteket, fellendíthetjük szexuális életünket.

Sokak számára talán meglepő hír, de tény, hogy Amerikában több mint negyvenmillió nőnek okoz mindennapos problémát a csökkent libidó - derült ki a Woman’s Day átfogó elemezéséből. Nálunk még nem végeztek el hasonló kutatást, de hazánkban is számtalan nő tapasztalja, hogy egyáltalán nincsen kedve a szexhez. Az okok ugyancsak széles palettán mozognak, de főként pszichológiai eredetű tényezőkkel magyarázható a nemi vágy csökkenése. Mostani helyzetképünkben öt olyan okot mutatunk be, amelyre kiemelten odafigyelve a probléma kiküszöbölhető. 

Rendetlen hálószoba

Összegyűrt szennyes, magazinkupacok a földön, koszos zoknik az ágy mellett - ha így néz ki a hálószobánk, valószínűleg nem tesz túl jót majd a környezet a szexuális életnek. Debby Herbenick, A szexkalauz nőknek c. könyv szerzője véleménye szerint, egy ilyen rendezetlen atmoszféra automatikusan olyan irányba tereli a gondolatokat, amelyeknek még távolról sincs köze a szexhez. Hogyan is lehetne egy jót szexelni, ha közben azon gondolkodunk, hogy ki kellene mosni a sok szanaszét heverő szennyest - mondta.

Nem megfelelő időzítés

A pasinknak van kedve hozzá, nekünk nem. Épp most jöttünk haza az edzőteremből, be kell vásárolni, el kell készíteni a gyereknek a vacsorát, ki kell teregetni. Egyáltalán nem megfelelő az időzítés. A pszichológusok az ilyen mondvacsinált ürügyekre azt mondják, ha a tökéletes alkalomra várnánk mindig, akkor gyakorlatilag ki is iktathatnánk teljesen a szexet az életünkből. El kell engedni a napi teendőket és abba kell hagyni az állandó gondolkodást. A lényeg a teljes kikapcsolódás. A szennyes biztos megvár minket, és azután is el lehet intézni a ház körüli teendőeket, hogy egy jót szexeltünk. Sőt, a megnövekedett boldogsághormonnak köszönhetően sokkal könnyedebben vesszük majd az akadályokat.

Családi traumák

Beázott a konyha immár harmadszor? Elvesztettük egy közeli hozzátartozónkat? Megbántottunk valakit? Felemésztenek az állandó anyagi gondok? A csökkent libidót nagyon gyakran a közelmúltban elszenvedett veszteségek, valamint az állandó bűntudat okozzák. Ilyen esetekben elsődlegesen ezekre a helyzetekre kell koncentrálni, és amit csak lehet, meg kell oldani. De ekkor is nagyon fontos az elengedés. Az állandó stressz, a szorongás ugyanis a szex halálát jelenti szinte mindig.

Önbizalomhiány

Napjainkban egyre több nő elégedetlen a testével és nem tartja magát szépnek. Bár a párjának úgy tetszik, ahogy van, a nő mégis képtelen elfogadni magát. Ilyen esetekben gyakran fordul elő, hogy a nő takargatja magát szex közben vagy azzal van elfoglalva, hogy a megfelelő szögből látszódjon. Mivel nem tartja magát jó nőnek elképzelhetetlen a számára, hogy a másiknak tetszik - árulta el Csehák Hajnalka pszichoanalitikus, aki hozzátette, a tiltó mondatok, az állandó kontroll szintén nincsenek jó hatással a szexuális életre. Húzd be a függönyt! Halkítsd le a rádiót! Ne ebben a pózban csináljuk! - az állandó kontroll helyett inkább adjuk át magunkat a pillanatnak és feledkezzünk el saját magunkról.

Gyógyszerek

Sok antidepresszáns, fájdalomcsillapító és paradox módon, de a fogamzásgátlók is elvehetik a kedvet a szextől. Ilyen esetekben érdemes inkább lemondani a hormonokról és óvszert használni. Különösen akkor, ha a mellékhatások között vaginaszárazsággal is számolnunk kell - tette hozzá a a témával kapcsolatban a Stanford Egyetem vezető kutatója, Leah Millheiser, aki a nők szexuális viselkedését tanulmányozta éveken át.

Összességében elmondható, hogy a legtöbbször a családban lévő konfliktusok, a folyamatos szorongás, és a felengedés hiánya a felelős a szexuális késztetések csökkenéséért. A nők többsége képtelen feloldódni és a házastárssal vagy a gyerekekkel való folyamatos konfliktusa miatt minden érdeklődése elvész a szex iránt - foglalta össze a lényeget Csehák Hajnalka.
 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183969_auto_resized.jpg
origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179298_auto_resized.jpg
life.hu

Mókusszerűvé vált Jennifer Aniston arca: plasztikai sebész magyarázza el az okokat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184316_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Az orosz mesterlövész lesből támadt az ukrán katonákra a háborúban + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182068_auto_resized.jpg
ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27708_resized.jpg?avcount=1714735512
origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182728_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 3.: a Szűznél valaki kezdeményez, a Skorpió jó hírt kaphat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184581_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183174_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nincs megállás: sikert sikerre halmoz az ország kedvenc roma pékje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183175_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Elbűvölő. Erotika. Szépség" - Tóth Gabi fotói felrobbantották az internetet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714735512
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/ZtbEbJz1-drhBEBvJ0t9wyGm0JmBNDwM-2xuXd8iz3w/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzUxYTUxOGEwMDg4ZTQxMmViNGYwODYwZTU1MjkyN2M0.jpg
Megindító

Együtt lépett színpadra Curtis és a Duchenne-szindrómás Beni

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/VRqql23OjRTVvfQWpcb01yDZ817z3w6b-0PBSKQuxuM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzc3ZDM3ZjAyY2RkZjQ0N2M5MmQ2MTNmNWFhMjQ5ZTZh.jpg
Exkluzív interjú

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával