Kapu Tibor és három űrhajóstársa május 29-én elindul az űrbe a Nemzetközi Űrállomásról. Hivatalosan is megtörtént a bejelentés, az Axiom 4-es küldetés legénysége elkezdte a visszaszámlálást. A Magyar Űrhajós Program kiválasztott kutatóűrhajósa jelenleg is intenzív felkészülésen vesz részt a NASA houstoni Johnson Űrközpontjában.
A felkészülés során Kapu Tibor és tartalékosa, Cserényi Gyula szigorú napi programot követnek. A NASA, a SpaceX és az Axiom Space szakemberei által vezetett képzések során a legénység tagjai elsajátítják az űrállomáson végrehajtandó műveleteket, vészhelyzeti eljárásokat és tudományos kísérleteket. A kiképzés része a Dragon kapszula kezelésének gyakorlása is, amelyben Kapu Tibor és társai utaznak majd az ISS-re.
Megtudtuk: az űrhajósoknak egy 200 tételből álló menüsorból kell kiválasztaniuk azokat az ételeket, amelyeket az űrállomáson fogyasztanak majd. A kiképzés során volt olyan nap, amikor kis adagokban kellett megkóstolniuk mintegy 70 különböző ételt, hogy eldöntsék, melyeket szeretnék majd fogyasztani a küldetés során.
A felkészülés során az űrhajósok megtanulják, hogyan végezzenek el alapvető tevékenységeket, mint például az ételkészítés, mosakodás, mellékhelyiség használata, pakolás és beágyazás, amelyek az űrben jóval összetettebbek. Egy-egy feladat elvégzéséhez akár 35 lépéses utasítást is kapnak. Például a porszívózás az űrben különösen fontos, mivel a morzsák a súlytalanság állapotában a légáramba kerülhetnek, eltömíthetik a szűrőket vagy belerepülhetnek az űrhajósok szemébe. Még azt is meg kell tanulniuk, hogyan kell az űrben aludni.
De nem csak ezekre a hétköznapi dolgokra kell felkészülni, hanem mentálisan is. A fizikai felkészülés mellett az űrhajósok mentális tréningeken is részt vesznek. Egy korábbi szakaszban például hat napra bezárták őket egy konténerbe, hogy szimulálják az űrbéli izolációt és teszteljék a pszichológiai alkalmazkodóképességüket.
Kapu Tibor a küldetés során több mint húsz magyar kísérletet fog elvégezni az ISS-en. Ezek a kísérletek az élettani és fizikai kutatások, technikai bemutatók, illetve oktatási projektek területére terjednek ki. Számos innovatív űrkertészeti fejlesztést és tudományos kísérletet végeznek a HUNOR-Magyar Űrhajós Programban, például magyar paprikát is termeszthetnek az űrben. A kutatás koordinátora korábban elmondta, hogy a program célja még a vetőmag-előkezelési, palántanevelési és termesztési technológiák tesztelése, valamint az űrbiológiai feldolgozásra alkalmas zöld biomassza-termesztés fejlesztése is. A cél, hogy támogassák a világűrhöz kapcsolódó kutatásokat és fejlesztési projekteket, valamint segítsenek cégeknek belépni a nemzetközi piacokra. Ezekre is fel kell készülni.
A visszaszámlálás elindult, és Magyarország újra a világűr felé tekint. Kapu Tibor küldetése nemcsak tudományos áttöréseket, hanem iparági fejlődést is hozhat hazánk számára.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.