Emlékezés

Egy éve hunyt el a tragikus sorsú magyar bajnok: ez történt a kedvenc motorjával

Kóré Károly

Létrehozva: 2024.06.23.

Egy évvel ezelőtt, június 14-én hunyt el Szvoboda Bence 10-szeres magyar és 2-szeres cseh bajnok motokrosszversenyző. A sportolót három nappal korábban érte súlyos baleset a pacovi pályán, amikor megcsúszott, majd a mögötte haladó versenytársa áthajtott rajta. Kedvenc motorját a gyászoló család a legtehetségesebb fiatal versenyzőnek ajánlotta fel. Mi lett a motor sorsa – erről is kérdeztük közeli barátját.

Szvoboda Bence emléke nem halványul a szerettei, a pályatársai, illetve a motokrossz-rajongók körében. A tavaly nyáron, súlyos sportbaleset következtében elhunyt versenyző egész életében tudatában volt annak, hogy szenvedélye rendkívül veszélyes, ugyanakkor mindig is ügyelt a biztonságra. 

Szvoboda Bence motorja
Bence motorja a búcsúztatásán is ott volt Fotó: Nagy Norbert

Az utolsó versenyén,  a Prágához közeli pacovi pályán éppen az első futamban a harmadik helyen állt, amikor megcsúszott és felborult. A mögötte haladó riválisa nem tudta a balesetet megakadályozni, így halálra gázolta Bencét. A cseh orvosok napokig küzdöttek az életéért, ám végül a sportoló teste feladta a harcot. A fiatal épen maradt szervei öt ember életét mentették meg.

Igazi megszállott volt Szvoboda Bence

Nagy Norbert, a Team HTS KTM csapatfőnöke, egyben Bence közeli barátja és menedzsere lapunknak elmondta: a motokrossz-társadalom sosem felejti el a mindig kedves sportembert. A kérdésre, hogy Szvoboda vajon megszállott volt-e, Nagy határozott igennel felelt,

Ehhez a sportághoz szükség is van némi fanatizmusra, hiszen sok edzést és nagy fegyelmet igényel

 – mondta a szakértő. A felvetésre, hogy a hegymászók és a magasdrótos artisták is tisztában vannak a veszéllyel, mégis hajtja őket a szenvedélyük, Norbert elmondta, hogy mind közül a motokrossz-verseny a legkevésbé veszélyes.

Szvoboda Bence
Igazi megszállott volt a versenyzésben Fotó: Móricz István

Ez lett motorjának a sorsa

Nálunk nem jellemző a nagy sebesség, a veszély inkább az ugratásokban rejlik. Persze, történnek balesetek, Bencének is voltak korábban csonttörései, de a halálos balesetek rendkívül ritkák. Olyan motokrosszosról viszont tudunk, aki tolószékbe került egy sérülés miatt

 – magyarázta Nagy, és hozzátette: nagyobb valószínűsége van annak, hogy egy hegymászónak nem marad oxigénje és ereje visszajönni a magas hegyekről, mint annak, hogy egy motokrosszos felborul a sporteszközével és halálra gázolják.

Bence motorja jelenleg is a csapat tulajdona. Egyelőre nem találták meg a sportoló méltó utódját, de amint felbukkan, ő használhatja a felejthetetlen bajnok ikonikus gépét. 
 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek