Átverés

Vigyázat: a rendőrség nevében csalnak - így lopják el pénzünket a bűnözők

M. N.

Létrehozva: 2024.05.16.

Megtévesztő SMS-eket küldenek a csalók potenciális áldozataiknak. Ha ilyet kapunk, ne kattintsunk a benne szereplő linkre!

Időről-időre előkerül a csalók egyik jól bevált módszere, amikor a rendőrség nevével visszaélve próbálnak megszerezni személyes- és bankkártya adatokat. Általában nagyon egyszerűen kiszúrható, hogy átverésről van szó, de még így is akadnak olyanok, akiket sikerül csőbe húzniuk.

Ezeket az üzeneteket küldik a csalók Fotó: Facebook 

A rendőrségre hivatkoznak

A módszer nagyon egyszerű, SMS-t küldenek az áldozat telefonjára, melyben azt írják, hogy a rendőrségtől keresik, mert késedelmes fizetése van. A szövegben az is olvasható, hogy azonnal rendeznie kell az összeget. Aztán megjelenik egy link, amire, ha rákattintunk, már nagy valószínűséggel el is vesztettük az adatainkat. Ennek az lehet a következménye, hogy hozzáférnek az internetbankunkhoz, ami miatt akár perceken belül kifoszthatják a bankszámlánkat.
 

Már a szövegezés is feltűnő, érdemes vigyázni! Fotó: Facebook

Figyeljünk a gyanús körülményekre!

Azonban a csalással kapcsolatban van több olyan körülmény is, ami feltűnő lehet, ha az ember kicsit jobban figyel. Általában, amikor az áldozat rákattint a linkre, egy olyan felületet lát maga előtt, ahova „be kell jelentkeznie”, hogy ki tudja fizetni a parkolási bírságát. Persze, ha nincs autónk, amivel parkolni szoktunk, azonnal kiderül számunkra, hogy valami nincs rendben, de ellenkező esetben sem kell megijedni. A csalók a legtöbb alkalommal ugyanazt az összeget küldik ki: 4550 forintot. Tudunk kell, hogy ha tilosban parkolunk és a helyszínen megbüntetnek az is sokkal magasabb összeg, mint az említett. Továbbá, ezen a felületen azt írják, hogy „a bűncselekmény időpontja”. A tilosban parkolás azonban csak szabálysértés és nem bűncselekmény!

Ne adjuk meg az adatainkat! Fotó: Facebook


 

A rendőrség is figyelmeztet a csalókra

Korábban a hatóság is kiadott egy közleményt, melyben arról figyelmeztetik a lakosságot, hogy adathalász csalók élnek vissza a nevükkel.

 

- Adathalász csalók valótlan befizetés kezdeményezésével, a Rendőrség nevével visszaélve próbálnak meg jogtalanul megszerezni személyes- és bankkártya adatokat. A gyanús honlapot – www.ugyintezes-policeportal.com - a Rendőrség Ügyintézési Portál, befizetés funkciójának imitálásával működtetik

 – írták.

Az adathalászok megtévesztő SMS-ben, be nem fizetett közigazgatási bírságra, többnyire tilosban parkolásra hivatkozva keresik meg az érintetteket, elküldve részükre a fenti, adathalász linket is.

Ne dőljön be nekik, törölje az üzenetet, ne kattintson a linkre!

Ne adja meg sem személyes adatait, sem bankkártyájának adatait.

A személyes és banki adatai védelme érdekében fontos, hogy a rendőrség e-ügyintézési portálját kizárólag a https://ugyintezes.police.hu/ honlapcím beírásával éri el - tájékoztatták lapunkat.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek