Sorkatonaság

Kötelező sorkatonai szolgálat jön Németországban, a nők sem ússzák meg

Bors

Létrehozva: 2024.05.21.

Sorkatonaság kötelező bevezetését tervezi Németország az ukrajnai háború miatt.

Vezető német politikusok újra bevezetnék a kötelező sorkatonai szolgálatot, a német védelmi miniszter, Boris Pistorius pedig kijelentette: hiba volt a kötelező katonai szolgálat 2011-es felfüggesztése. Pistorius az ukrajnai háború miatt romló biztonsági helyzet, valamint az önkéntesek számának csökkenése miatt változásokat tart szükségesnek. A védelmi miniszter május elején a washingtoni Johns Hopkins Egyetemen tartott beszédében kijelentette: 

„Meggyőződésem, hogy Németországnak szüksége van valamilyen kötelező katonai szolgálatra.”

 

Guard battalion of the Bundeswehr
Csökken az önkéntesek száma, jön a kötelező szolgálat a nők számára is -Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A Bundeswehr jelenlegi 181 ezres létszámát 2031-re 203 ezerre növelnék, viszont az önkéntes szolgálatra jelentkezők létszáma csökken. 2023 januárjától május végéig 23 414 nő és férfi jelentkezett a Bundeswehrbe. Az előző év azonos időszakához képest ez hét százalék körüli csökkenést jelent. 2010-ben még körülbelül 220 000 katona volt szolgálatban Németországban.
A Bild a kibontakozó vita kapcsán most arról ír, hogy a CDU és az SPD vezető politikusai is úgy vélik: a csak fiatal férfiak kötelező katonai szolgálata már nem felel meg a korszellemnek, és azt kérik, hogy ez vonatkozzon a nőkre is, akárcsak Izraelben, Norvégiában, Svédországban és 2026-tól Dániában.
A német kötelező katonai szolgálat hívei különösen kedvelik a svéd modellt. Svédországban minden 18 évesnek ki kell töltenie egy online kérdőívet, és tájékoztatást kell adnia többek között az egészségi állapotáról. Azonban csak akkor hívnak be kötelezően valakit katonának, ha nincs elég önkéntes jelentkező.
2023 végén a svéd állam arról is döntött, hogy újra bevezeti a kötelező közösségi munkát, például a segélyszolgálatoknál. Pistorius német védelmi miniszter szerint a svéd modell „különösen alkalmas” a németországi védelmi igények kielégítésére.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek