Utód

Máris megvan az utód? Kiderült, ki veheti át Szlovákia kormányzását a lelőtt Robert Ficótól

Bors

Létrehozva: 2024.05.15.

Szerda délután merényletet követtek el Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen. A szlovák kormányfőt életveszélyes állapotban szállították kórházba.

Egész Szlovákiát sokkolta a hír, miszerint szerda délután több lövést adtak le Robert Fico szlovák miniszterelnökre. A kormányfő egy kihelyezett kormányülést követően ment az épület álló embereket üdvözölni, amikor egy 71 éves férfi többször rálőtt.

A szlovák miniszterelnököt a testőrei segítették be a hivatali autójába. Ezt követően mentőhelikopterrel szállították kórházba – Fotó: AFP

A merénylő indítéka egyelőre ismeretlen, a miniszterelnököt életveszélyes sérülésekkel szállították a besztercebányai kórházba. „A következő órák sorsdöntők lesznek” – írták a szlovák kormányfő közösségi profilján. A szlovák kormányfőt sajtóinformációk szerint két-három lövés érte, a mellkasán és a gyomrán. A feltételezett elkövetőt elfogta a rendőrség.

Ő veheti át Fico helyét ideiglenesen

Sajtóértesülések szerint Robert Kalinák védelmi miniszter és egyben kormányfőhelyettes veheti át ideiglenesen Robert Fico feladatait. Ficónak egyébként két további helyettese van, a szociáldemokrata Hlasos Denisa Saková és a szélsőjobboldali SNS-es Tomás Taraba - írja a Metropol

Lloyd Austin - Robert Kalinak meeting in Washington DC
Robert Kalinák lehet az ideiglenes miniszterelnök – Fotó: Anadolu via AFP

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek