Brüsszel

Nagy István: helyzet van, a mindennapi kenyerünk forog veszélyben

WM

Létrehozva: 2024.02.12.

Brüsszel kontroll és szabályozás nélkül engedné be az Európai Unióba a génmódosított ukrán gabonát.

"A magyar gazdák csak az Orbán Viktor vezette kormányra számíthatnak" - ezzel kezdte az agrárminisztériumban megtartott sajtótájékoztatót Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó. Az "Együtt, szövetségben" névre keresztelt sajtótájékoztatón részt vett még az agrárminiszter, a MAGOSZ elnöke és a NAK általános agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnöke is.

"Együtt szövetségben." A képen balról jobbra Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó, Nagy István agrárminiszter, Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara általános agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnöke és Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke. / Fotó: Ripost

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó: 

Beszéde elején kiemelte, hogy még 119 nap van hátra az Európai Parlamenti választásokig. Nyitrai Zsolt történelminek és sorsfordítónak nevezte a június 9-én esedékes voksolást. A főtanácsadó hangsúlyozta, hogy Brüsszelben változásra van szükség. Meglátása szerint Brüsszelben mindent elrontottak:

  • elrontották az illegális migráció ügyét;
  • elrontották az orosz-ukrán háború kezelését;
  • és elrontották az agrárügyek kapcsolatos problémák kezelését is.

Kiemelte, hogy nem csak a jelenlegi brüsszeli bürokraták leváltására van szükség, hanem a hazai baloldalt képviselő EP-képviselők is vérfrissítésre szorulnak, hiszen a jelenlegi dollárbaloldal nem a nemzeti érdekeket képviseli Brüsszelben. Nyitrai példaként a tanárok és óvodai dolgozók béremelését említette. Szerinte már egy évvel hamarabb megkaphatták volna a tanárok a béremelést, ha a brüsszeli magyar képviselők nem gáncsoskodtak volna. 

Nyitrai Zsolt szerint Brüsszelben változásra van szükség. / Fotó: Ripost

Nagy István agrárminiszter:

Helyzet van, a mindennapi kenyerünk forog veszélyben!

ezzel kezdte mondandóját Nagy István. Az agrárminiszter kitért az Európa-szerte tapasztalt gazdatüntetésekre. Véleménye szerint azért fajultak idáig a dolgok, mert az európai agrárpolitika még soha nem volt ennyire szélsőséges zöld ideológiákkal átitatva.

A tárcavezető abban bízik, hogy ez az elégedetlenség-tüntetéssorozat a kijózanodás kezdete, ami visszavezet minket a normalitás útjára. 

Az élelmiszerbiztonságunkat semmi sem veszélyeztetheti! Az európai politikusok számára az európai polgárnak kell a legfontosabbnak lennie.

- folytatta Nagy. Szerinte, ha nincs biztonság és ellenőrizetlenül szabadítják rá Európára az Ukrajnából érkezett mezőgazdasági termékeket, akkor annak beláthatatlan következményei lesznek. 

Nagy István felidézte, hogy 2010 után sikerült újra talpra állítani a magyar agrárszektort, olyannyira, hogy a magyar agrárium 2010 óta az összes uniós tagállam között a negyedik legnagyobb hatékonyság javulást tudja felmutatni. 

A következes politika eredményeként a magyar mezőgazdaság ütésállóvá, a magyar vidék pedig újra vonzóvá vált. 

Az agrárminiszter megjegyezte, hogy míg Európa más országaiban gazdatüntetések vannak a megszorítások miatt, addig hazánkban támogatásokkal, kamattámogatott hitelekkel segítik a a kis- és közepes vállalkozásokat. Nagy István továbbá büszkén számolt be arról, hogy a magyar gazdák támogatásai 2024-ben is biztosítottak. 

Nagy István elmondta: a következes politika eredményeként a magyar mezőgazdaság ütésállóvá, a magyar vidék pedig újra vonzóvá vált. / Fotó: Ripost

A miniszter végezetül elmondta, hogy ukrán mezőgazdaságra az uniós előírásoknál sokkal enyhébb szabályok vonatkoznak, így egyenlőtlen verseny alakult ki azzal, hogy Brüsszel teljes és vámmentes behozatali lehetőséget biztosított az uniós piacra az ukrán gazdák számára. A tárcavezető elmondta, hogy a legnagyobb veszteség és veszély az Ukrajnával szomszédos uniós tagállamokat fenyegeti, de ez a veszély előbb-utóbb az unió egyéb országaiba is be fog gyűrűzni. 

Meg kell akadályozni az ukrán termékek importját, mert a termelés feltételei és körülményei nem azonosak. A szigorú uniós szabályozások miatt az európai gazdák nagyon súlyos veszteségeket szenvednek el 

- mondta el végezetül Nagy István. 

Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara általános agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnöke

Süle Katalin fontosnak tartotta kiemelni, hogy a magyar agrárszektorban történelmi forrásbőség áll rendelkezésre. Megjegyezte: nem brüsszeli kegyelemről van szó:

A teljes 2900 milliárd forintos forráskeretből mindössze 600 millió forint az uniós támogatás, a fennmaradó 2300 milliárd forintos összeget a magyar kormány biztosítja

Szerinte míg más európai országok elvesznek a gazdáktól, addig a magyar kormánypéldátlan értékű támogatást biztosít a magyar gazdáknak.

Süle Katalin hozzátette, hogy az idei év kiemelten fontos, hiszen a júniusi választáson mi dönthetünk róla, hogy kik képviseljék Magyarországot a következő években Brüsszelben. Úgy látja, hogy a választások tétje az, hogy az agráriumot értő és támogató vagy az azt hátráltató csoportok kerülnek-e többségbe. 

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke: 

A MAGOSZ elnöke azzal kezdte, hogy a nyugati gazdatüntetések az őrült ideológiák mentén meghozott döntések miatt alakultak ki. 

Egyes kormányok ezeket a döntéseket nem csak egyszerűen átvették, hanem még meg is fejeltek. Ennek következményeit látjuk ma Németországban, Hollandiában és Franciaországban is. 

Jakab István emlékeztetett, hogy a magyar gazdák tudják, hogy mit jelent bevonulni traktorokkal a fővárosba, hiszen ezt már ők is megtették, csak 2005-ben (az első Gyurcsány-kormány idején - a szerk.). A MAGOSZ szolidáris a tüntető uniós gazdákkal, és azt a magyar gazdák sem fogják tűrni, hogy az uniós gazdákra szigorúbb szabályok vonatkozzanak, mint az ukrán gazdákra. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17006993_auto_resized.png
origo.hu

Áder János reméli, hogy Dobrev Klára nem bújik a mentelmi joga mögé

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25517_resized.jpg?avcount=1709310312
origo.hu

Kulcsár Edina megszólalt a negyedik babáról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17003900_auto_resized.png
metropol.hu

„Nagy tisztelője vagyok” – Nem hiszünk a szemünknek, kivel fotózkodott Varga Mihály

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17006346_auto_resized.jpg
life.hu

Hosszú Katinka először vitte ki kislányát az uszodába: "Kamília első edzése"

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17006798_auto_resized.jpg
mandiner.hu

„Elkezdhetünk fizetni a gyermekeink vérével" – háborúra készül Lengyelország

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25523_resized.jpg?avcount=1709310312
origo.hu

Észbontóan dögös képek készültek Palvin Barbiról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16993463_auto_resized.jpg
astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2024. február 26 – március 3.: a fogyó Hold segít a méregtelenítésben, elengedésben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17007733_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az egyetlen küldetése az volt, hogy a családját boldoggá tegye” – kisfia altatása közben elszundított az édesapa is, de már soha többé nem ébredt fel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25467_resized.jpg?avcount=1709310312
life.hu

A stressztől is felborulhat a menstruációs ciklusod ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25394_resized.jpg?avcount=1709310312
she.life.hu

Így szüntette meg a cikluszavaromat a barátcserje ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17000733_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Előkerült Milák Kristóf: végre megtörte a hallgatást, így üzent a magyaroknak

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/pPKJs7lxM7Ey1sasrti_RwDN_Z90-S_XC0uzBDAGA7s/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U2ZTI1M2VjYTBjNDQ0OTJiYzMxMTQ3YmVhZjkzYTM3.jpg
Hihetetlen

"Szerencsére nem történt tragédia" – porcukor helyett tisztítószer került az ovisok ételére, újabb részleteket tudtunk meg

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/YUAy5z-Y0UJrAW0mRLH1McONjKD_Wfkmj1ZOwZh7w5A/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2I1MDc4MDgyZDZjNTQxOTViNmViYjg4MTBiMGZlYjk2.jpg
Pecarovat

Takács Péter egészségügyi államtitkár: Hatévesen fogtam az első pontyomat - Exkluzív interjú