Kérdések

Lánchíd-botrány: 5 kérdés, amire Karácsony Gergelynek felelnie kéne – videó

Létrehozva: 2024.01.26.

Dagad a Lánchíd körüli korrupciós botrány, egyre több a megválaszolatlan kérdés, amelyekre a főpolgármesternek hiteles választ kellene adnia.

Egyre több információ lát napvilágot a Karácsony Gergely regnálásához köthető Lánchíd-botrányban. Ellenben évek óta nincs hihető magyarázat ezzel kapcsolatban több kérdésre, melyek közül a Metropol szedte össze az öt legfontosabbat.

Lánchíd
Több kérdésre is választ kell kapnunk a Lánchíd felújítása körül  Fotó: Máté Krisztián

1. Jutott-e közpénz a Lánchíd felújítása során Vig Mór cégéhez?

A napokban kirobbant Lánchíd-botrányban kezdetben 1,4 milliárd forintról volt szó, amit a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. utalt a számlagyáros ügyvéd, Vig Mór cégének. Ebből szinte azonnal 900 millió forintot vettek fel készpénzben. Az ügyben a NAV nyomoz. Vig Mórnál házkutatást tartott a NAV, és büntetőeljárás indult az ügyvéd ellen. Különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanújával fogták el december elején. 
A történtekkel kapcsolatban ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég tanácsadója az Origónak adott interjúban elmondta: elképzelhető, hogy a két fél közötti szerződésekre csak azért volt szükség, hogy legyen mire hivatkozással átutalni a pénzeket.

2. Miért lett drágább és silányabb a beruházás?

2019-ben a Tarlós István vezette Fővárosi Önkormányzat tendert írt ki a Lánchíd felújítására, amelyet az  A-Híd Zrt. nyert meg 35 milliárd forintos ajánlattal. Ebből 21,8 milliárd forintot tett ki a hídon végzett munka költsége, de tartalmazta a Váralagút és Széchenyi téri villamosalagút felújítását.

Karácsony új pályázatot íratott ki, amit szintén az A-Híd nyert, de már csak a Lánchíd felújítását tartalmazta, viszont 5 milliárd forinttal nagyobb, 26,7 milliárd forint lett a szerződött összeg a kisebb feladat elvégzésére. Karácsonyék szerint a 26,7 kisebb, mint a 21,6 milliárdos összeg. Tarlós István erre a kijelentésre úgy reagált: 

Karácsony Gergelyék az alagút nélküli változatot összehasonlítják az alagút-felújítást is tartalmazó változattal, ami ötven százalékkal nagyobb projekt: ez óvodás trükk!

3. Miért késtek másfél évet a beruházás indításával?

A munka másfél éves csúszással, 2021 márciusában kezdődött, és már nem tartalmazta a Széchenyi téri villamosalagút és a Váralagút renoválását. Karácsonyék felrúgták az előző városvezetés által kiírt pályázati eljárást, és hónapokon át semmit nem tettek.  Tarlós István érthetetlennek nevezte, miért kellett másfél évig várni a Lánchíd felújításának megkezdésével, hiszen a halasztásnak semmilyen értelmezhető indoka nem volt: műszakilag is tökéletesen előkészített, elfogadott projekt állt rendelkezésre 2019 őszén. A főpolgármester előbb megpróbált alacsonyabb árat elérni a kivitelezőknél, ám ez a szándéka kudarcba fulladt, ami azzal járt, hogy az idő elteltével a korábban kiírt tender érvénytelenné vált.

4. Mit keresett az A-Híd Zrt. rendezvényén Tüttő Kata főpolgármester-helyettes?

Lapinformációk szerint Karácsonyék a Lánchíd felújításával megbízott vállalatnak szokatlanul nagy összegű előleget, közel ötmilliárd forintot fizettek. Különös egybeesés, hogy éppen ekkora összeggel volt magasabb az A-Híd Zrt. nyertes ajánlata, mint amivel Tarlós István hivatali ideje alatt pályáztak. Az is figyelemre méltó, hogy az MSZP-s Tüttő Kata alig két héttel azután, hogy elfoglalta főpolgármester-helyettesi posztját, az A-Híd exkluzív rendezvényén volt vendég. Magánvállalatok nem véletlenül szoktak meghívni politikusokat a rendezvényeikre. A Magyar Nemzet forrásai szerint az exkluzív rendezvény óta Tüttő Kata többször is egyeztethetett az A-Híd képviselőivel.

5. Miért nem állít fel vizsgálóbizottságot Karácsony az ügy tisztázására?

Két év alatt, 2020 novembere és 2022 júliusa között a Lánchíd kivitelezését végző A-Híd Zrt. 1,4 milliárd forintot utalhatott a praxisától eltiltott jogász Sunstrike Kft.-jének. Ezek után Brenner Koloman, a Jobbik-Konzervatívok főpolgármester-jelöltje az ATV-ben arra szólította fel Karácsony Gergelyt és a Fővárosi Közgyűlést, hogy azonnal állítsanak fel vizsgálóbizottságot az ügyben. A Fidesz támogatja a bizottság felállítását.

Brenner úgy fogalmazott: „Én azt gondolom, hogy amikor már házkutatások vannak […], sokkal egyszerűbb lenne mind a budapesti polgároknak, mind a magyar polgároknak eldönteni azt, hogy itt ki a politikai felelős, ha erre van egy vizsgálóbizottság.” A Magyar Nemzetnek Brenner azt is elmondta, hogy a bizottság ugyancsak vizsgálná Karácsony Gergely adománygyűjtő ládikáinak ügyét, valamint a rejtélyes visszalépését is Márki-Zay Péter javára a 2021-es baloldali előválasztáson. A vizsgálóbizottság felállítására tett javaslatra Karácsony Gergely az ATV-ben azt mondta „ez egy marhaság”, és visszautasította a vizsgálóbizottság felállítására tett javaslatot.

 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172040_auto_resized.jpg
origo.hu

Hihetetlen képeken a Moszkva utcáit elözönlő német és amerikai tankok - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27585_resized.jpg?avcount=1714418116
origo.hu

Király Viktor ezzel a módszerrel fogyott 16 kilót

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174455_auto_resized.png
metropol.hu

Kínos: a nagybeteg Katalin hercegné lebuktatta Vilmos herceget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173854_auto_resized.jpg
vg.hu

Bőnyi késelés: otthonról hozta a kést a kislány

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170875_auto_resized.jpg
life.hu

Kiderült, hogy nevezik Sarolta hercegnőt az iskolában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172790_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Ne szórakozz a fradistákkal, főleg ha a Ferencváros polgármestere vagy: szanaszét verték Baranyi új polgárpukkasztó szobrát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27571_resized.jpg?avcount=1714418116
origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit - fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173533_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Vigyázz, átverhetnek a mézédes magyar epret kínáló utcai árusok!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166349_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Újabb mélyütés a Liverpoolnak, Szoboszlaiékat világsztár gúnyolta ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714418116
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714418116
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1PwazLrRBFEbdtf_fIH7jJ5SNqlkHDbqALHhVImfx20/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M3NTYxNGQ1MTM1NzRmNzQ5ZmQ1N2RhZTNmNmVkYzE2.webp
Remény

„Egyre közelebb repítik Dominikot Dubajhoz” – Curtis is segít a nagybeteg kisfiúnak

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/czGumk-ULTB_25eH_3LDHcdHl0oIGM_VVqZsuCsuU28/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQzMTVhNDI3ZjM0YjRiZTI5ZGMyYzVmOTU3ZDlmYTg5.webp
Szívszaggató

„Csak azt szeretném, hogy gyerek lehessen” - Másodszor küzd meg a rákkal a 4 éves tündéri fiú