Botrány

Ez a 900 millió forint is nokiás dobozban utazik? A Lánchíd-botrány lehet Karácsonyék Hagyó-ügye

Bors

Létrehozva: 2024.01.25.

Módosítva: 2024.01.25.

Egyre csak dagad a botrány.

Az Atv.hu írása óta egyre több kérdés merül fel a Lánchíd körüli korrupciós botránnyal kapcsolatban. A Metropol is megvizsgálta, hogyan lett 5 milliárd forinttal drágább a híd felújítása a korábbi tenderhez képest, holott  Karácsonyék kivették belőle a Váralagút és a pesti villamosalagút átépítését. A pénz egy része pedig a gyanú szerint egy baloldali számlagyárban tűnt el.  

Lánchíd-botrány. Hova vezetett 900 millió forint útja. Fotó: CK

Nem kevés pénzről, 1,4 milliárd forintról van szó. Két év alatt, 2020 novembere és 2022 júliusa között ennyi pénzt utalt a Lánchíd kivitelezését végző A-Híd Zrt. a praxisától eltiltott jogász, Vig Mór Sunstrike Kft.-jének számlájára. Ebből az összegből lapinformációk szerint továbbutaltak 900 millió forintot Vig magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára. Az Atv.hu úgy értesült, hogy a gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról.  

Vajon hova vezetett a pénz útja? 

A Fővárosi Közgyűlés ellenzéki képviselői vizsgálóbizottság felállítását kérték a helyzet tisztázásra, de Karácsony Gergely ezt visszautasította. Brenner Koloman, a Jobbik-Konzervatívok főpolgármester-jelöltje az ATV-ben úgy fogalmazott: „Én azt gondolom, hogy amikor már házkutatások vannak (…), sokkal egyszerűbb lenne mind a budapesti polgároknak, mind a magyar polgároknak eldönteni azt, hogy itt ki a politikai felelős, ha erre van egy vizsgálóbizottság.” 

Vig Mórnál házkutatást tartott a NAV, és büntetőeljárás indult ellene. Különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanújával fogták el december elején. A 2023 februárjában indult nyomozás során az adóhatóság az ATV értesülése szerint azt is vizsgálja, hogy érkeztek-e utalások Vig ügyvédi letéti számlájára azt követően, hogy az ügyvédet a Kúria jogerősen 2022. januárjában bűncselekmény elkövetése miatt eltiltotta az ügyvédi hivatás gyakorlásától és ezt követően a Budapesti Ügyvédi Kamara törölte a kamarai nyilvántartásból. 

Felvethető a sikkasztás gyanúja

Vignek meg kellett volna szüntetnie a számláját azután, hogy törölték a nyilvántartásból. Amennyiben Vig esetében ez nem így történt, ráadásul az oda érkező összegeket a jogász öncélúan felvette, az felvetheti a sikkasztás gyanúját - írta a Magyar Nemzet. Hozzátették, ha Vig Mór cégétől a magánszámlájára is indokolatlanul érkeztek az A-Híd pénzei, az is minősülhet sikkasztásnak.

Sok kérdésre még nincs válasz

Az igazán fontos kérdésre egyelőre még nincs válasz - állapította meg a Világgazdaság. Ez az, hogy amit látunk, annak van-e köze a főváros által kifizetett közpénzhez. Vagyis hogy a Lánchíd felújítása mögé rejtve jutott-e el ez a milliárdos összeg egy különös magánszemélyhez, aki ki tudja, mire használta fel az összeget. Ha ez így történt, akkor már nem beszélhetünk szimplán a Lánchíd felújításáról, hanem sokkal inkább egy második Hagyó-ügyről.

Hány nokiás  dobozban férhet el 900 millió forint?

A Magyar Nemzet szerint a Lánchíd felújítása körüli botrány kísértetiesen emlékeztetet a Demszky–Hagyó–Gyurcsány-korszak idején kirobbant budapesti botrányokra. Hagyó Miklóst még 2017. szeptember 29-én ítélte el jogerősen másfél év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre a Szegedi Ítélőtábla. A táblabíróság hivatali visszaélés és felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés bűntettében mondta ki bűnösnek a volt szocialista főpolgármester-helyettest. Az ítélőtábla a döntésével egyébként enyhítette az egykori főpolgármester-helyettesre első fokon kiszabott büntetést.

Elsőfokon Hagyó Miklós két év felfüggesztettet kapott.  Hagyó nevéhez köthető a nokiás doboz kifejezés is, amely a korrupció jelképe. Balogh Zsolt, aki a BKV Zrt. egykori megbízott vezérigazgatója volt, korábban azt állította, ilyen dobozban adott át pénzt az egykori szocialista főpolgármester-helyettesnek. "Nagyságrendileg mintegy hetvenmillió forint jutott hozzá rajtam keresztül. Azóta tudom, hogy tizenötmillió fér el egy Nokia-dobozban, mert egyszer például abban adtam át az összeget"- nyilatkozta Balogh anno a Magyar Nemzetnek. (A nyilatkozatot később visszavonta.)

Kérdésünk maholnap az lesz: hány nokiás dobozban fér el 900 millió forint, ha egy dobozban 15 millió fér el? 


 


 

 

Cikk létrehozása


 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171789_auto_resized.jpg
origo.hu

Top 15: híres és gyönyörű színészek, akik borzalmasan elhíztak vagy drámaian megöregedtek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27586_resized.jpg?avcount=1714422309
origo.hu

Annyira megváltozott az arca az ismert magyar énekesnőnek, hogy rajongói alig ismernek rá

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173944_auto_resized.png
hirtv.hu

Itt a bizonyíték: Niedermüller Péter valóban a saját veje, Horn Gábor üzleti köreit látta sokmilliós megbízással

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173004_auto_resized.jpg
ripost.hu

Sokkal tovább friss marad az eper, ha kipróbálod ezt az egyszerű trükköt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173916_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Pokoli pusztítást végezett az orosz Szu–25-ös (VIDEÓ)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27573_resized.jpg?avcount=1714422309
origo.hu

Félmeztelenül fotózták A Nagy Ő bombázóját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165345_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Rejtélyes üzenet, Messit elcsábítja Kim Kardashian?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714422309
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714422309
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1PwazLrRBFEbdtf_fIH7jJ5SNqlkHDbqALHhVImfx20/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M3NTYxNGQ1MTM1NzRmNzQ5ZmQ1N2RhZTNmNmVkYzE2.webp
Remény

„Egyre közelebb repítik Dominikot Dubajhoz” – Curtis is segít a nagybeteg kisfiúnak

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/czGumk-ULTB_25eH_3LDHcdHl0oIGM_VVqZsuCsuU28/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQzMTVhNDI3ZjM0YjRiZTI5ZGMyYzVmOTU3ZDlmYTg5.webp
Szívszaggató

„Csak azt szeretném, hogy gyerek lehessen” - Másodszor küzd meg a rákkal a 4 éves tündéri fiú