Jó hír a halászleveseknek: 20 százalékkal olcsóbb a ponty, a harcsa lesz a karácsony slágere

harcsa
PUBLIKÁLÁS: 2023. december 08. 12:00
Több mint 800 ezer horgászigazolvánnyal rendelkező pecás van Magyarországon, és ez a szám egyre csak növekszik. A Bors hetente jelentkezik horgászrovatával, amellyel még több embert kívánunk kicsalni a tó- vagy folyópartra. Ezúttal a karácsonyi halárakkal, -fogyasztással foglalkozunk.

Az évi halfogyasztás negyven százaléka a karácsonyi időszakra esik. Az ünnepi asztalról nem hiá­nyozhat a halászlé és a rántott ponty. Jó hír a vásárlóknak, hogy idén bőséges lesz a kínálat. A csapadékos időjárás és az olcsóbb takarmányárak kedveztek a haltenyésztőknek, így az idén jobb eredményt értek el, mint az elmúlt évben, ezáltal pedig 15-18 százalékkal olcsóbb a hal, mint a nyáron volt.

Halvásár
Nem hiányozhat a ponty a karácsonyi asztalról Fotó: Hüvösi Csaba

2000 forintba kerül a ponty

Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója arról beszélt lapunknak, hogy a legnépszerűbb hal továbbra is a ponty, melynek 1900-2200 körül alakul a kilónkénti élő súlyú kiskereskedelmi ára.

A feldolgozott, például pucolt, filézett pontyok ennél sokkal többe kerülnek. Ennek oka a bérköltség. Sokan felkapták a fejüket arra a hirdetésre, hogy egy cég akár napi 60 ezer forintot is fizet a halpucolónak. Sajnos nincs fizikai munkás, ezért a cégek óriási összeget is kifizetnek annak, aki elvállalja ezt a feladatot

 – fogalmazott a Borsnak Lévai, aki hozzátette: 

jó hír a vásárlóknak, hogy idén is kiváló minőségű a magyar hal.

– Ennek az egyik oka, hogy rengeteg a természetes táplálék a magyar vizekben. A másik pedig, hogy hosszú, meleg volt az idei nyár, ezáltal jó tempóban nőttek, és egy deka zsír sincs rajtuk.

20180605_0020_MOR
Lévai Ferenc szerint nyugodtan megvehetjük már most is a halat, fagyasztva is kiváló Fotó: MORICZ SABJAN SIMON

Fagyasztva is kiváló

A nemzet halászának is hívott Lévai jó tanáccsal is ellátta az olvasókat, hogyan kerüljék el a karácsony előtti nagy rohamot.

Semmi baja nem lesz attól a halnak, ha konyhakészen lefagyasztjuk. Nyugodtan vegyük meg már most a kopoltyúsokat, így elkerülhetjük a sokszor több órán át tartó sorban állást az ünnepek előtti napokban

 – tette hozzá a szakember, aki kiemelte: nincs hiány egyik halfajtából sem. – Azt azonban meg kell jegyeznem, hogy a vásárlók csak ritkán találkozhatnak friss süllővel, van viszont hazai tenyésztésű csíkos sügér, ami újdonság a magyar piacon, az íze pedig hasonlít a fogaséhoz. 

Egyre népszerűbb a tokhal

Lévai azt is elárulta, a magas, 8-10 ezer forintos filéár ellenére a második legnépszerűbb faj a szürke harcsa

Haluzem-05
Az ünnepek alatt fogy a legtöbb hal Fotó: Németh András Péter

– Úgy vettem észre, hogy karácsonykor kevésbé árérzékenyek az emberek, és inkább a minőségre törekednek. A szürke harcsa pedig sokkal finomabb, mint az afrikai társa. Igaz, utóbbit is Magyarországon tenyésztik. Az olcsóbb ára pedig annak köszönhető, hogy sokkal könnyebben lehet tartani, mint a magyar harcsát, amely nagyon kényes – mondta az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója, aki a tokhalakról is szót ejtett. 

Halvásár
Egyre többen készítenek szürke harcsát ilyenkor Fotó: Hüvösi Csaba

– A természetes vizeken a kormoránok jóvoltából sajnos alig maradtak tokfélék, így a kecsege is veszélybe került. A tenyésztésük viszont viszonylag egyszerű. Jól bírják a szélsőséges időjárási viszonyokat is. Ennek köszönhető, hogy szinte már nincs olyan halaspult, ahol ne lennének megtalálhatók a tokfélék. Az emberek pedig szeretik, egyre népszerűbb faj – zárta Lévai Ferenc. 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.