Vastagbélgyulladást okozhat ez a sajt, ne egyél belőle!

Nébih
PUBLIKÁLÁS: 2023. október 21. 15:30
Azonnal elrendelték a termék visszahívását.

Az Auchan Magyarország honlapján tette közzé azt a felhívást, hogy az üzleteiben kínált, az Euroser Dairy Group által forgalmazott Morbier PDO nevű sajtjának egyik tételénél mikrobiológiai eltérés tapasztalható. Ezért a 2104010000000 vonalkódú, 19.11.2023. minőségőrzési idejű (nap/hó/év) termékét azonnali hatállyal visszahívja. Fontos, hogy a visszahívás kizárólag a fenti azonosítójú termékekre vonatkozik.

Fotó: Pixabay.com (Képünk illusztráció)

„Kérünk, hogy amennyiben vásároltatok a termékből, azt ne fogyasszátok el, hanem mielőbb hozzátok vissza áruházainkba, ahol természetesen a termék teljes vételárát megtérítjük a vevőszolgálatokon akár blokk nélkül is. Elnézést kérünk és megértéseteket köszönjük!
Auchan Retail Magyarország”
– írja honlapján a cég.

A termékvisszahívásról a Nemzeti Élemiszerlánc-biztonsági Hivatal is tájékoztatást adott ki a honlapján. Mint írják: a probléma a fenti azonosítójú termékben Escherichia coli baktérium lehetséges jelenléte.

Erről a baktériumról pedig a következő tájékoztatást adta a Nébih:

„Az Escherichia coli (röviden E. coli) baktérium törzsei általában a melegvérű állatok és az ember normál bélflórájának természetes baktériumai, ahol fontos szerepet töltenek be; részük van vitaminok (K2, B) termelésében, és jelenlétükkel általában gátolják más, kórokozó mikroorganizmusok elszaporodását. A legtöbb E. coli törzs hasznos, szervezetünk működéséhez feltétlenül szükséges. Néhány, kívülről a szervezetbe bejutó E.coli törzs azonban megbetegítő tulajdonsággal rendelkezik; olyan méreganyagokat termelhet, amelyek az emberben bélrendszeri gyulladást és súlyos szövődményeket okozhatnak.
A shigatoxin-termelő  Escherichia coli (röviden STEC) fertőzés tünetei hasi görcsök, hirtelen fellépő vizes hasmenés, amely esetenként véres is lehet. Esetenként előfordulhat hányinger, hányás és láz is. A legtöbb beteg egy-két héten belül meggyógyul, de a fertőzés okozhat vérzéses vastagbélgyulladást, vérzékenységgel és vérrögképződéssel járó ún. trombotikus trombocytopéniás purpurát (TTP), vagy vesekárosodást, úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómát (HUS) is.
Amennyiben az elfogyasztott élelmiszer élő shigatoxin termelő baktériumot tartalmaz, a fertőzés tünetei a fertőződés időpontjától számítva 1-8 napon belül jelentkezhetnek, az átlagos lappangási idő 3-5 nap.”

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.