Közélet

Orbán Viktor a nyugdíjkiegészítésről: "A kormánynak az a dolga, hogy ilyen lehetetlen dolgokra vállalkozzon!"

Bors

Létrehozva: 2023.09.29.

Módosítva: 2023.09.29.

Erről beszélt a miniszterelnök a Jó reggelt, Magyarország! műsorában.

Döntött a kormány a nyugdíjkiegészítés mértékéről: novemberbe a medián nyugdíjhoz képest átlagosan félhavi nyugdíjjal többet kapnak kézhez az idősek. Többek közt ennek kapcsán látogatott el Orbán Viktor a Kossuth rádióba, ahol a Jó reggelt, Magyarország! vendégeként adott interjút. Első kérdésként arra válaszolt a miniszterelnök, megengedheti-e magának a költségvetés azt a pluszkiadást, amit ez a kiegészítés jelent.

– Nem. Ha kellő távolságról nézünk a magyar költségvetésre, akkor azt mindig hiányra tervezzük. Magyarország megtermel egy adott mennyiségű pénzt, de minden évben többet költünk el. A különbözetre hitelt szoktunk felvenni – kezdte Orbán Viktor. – Akkor leszünk majd egy nagyon erős, nagyon stabil és boldog ország, amikor a magyar költségvetés majd pluszban zár, azaz több pénzt állít elő, mint amit felhasznál. A magyar költségvetés nem ilyen, ez így van a kommunisták óta. Így minden ilyen kiadásra, ha csak közgazdász szemmel néznénk (mint amit a baloldal gyakran csinált), azt lehetne mondani, hogy "többet költünk, mint lehet, hát ne adjuk oda!" De az élet nem így rendeződik el. Ezt nem lehet megtenni tisztességes munkában megőszült emberekkel...

Mi nem számokban gondolkodunk, hanem emberekben, nemzetben, hazában, családokban

 – emelte ki, miért fontos egy ilyen költséges nyugdíjkiegészítés: az emberekért.

– Hiába volt háború meg covid-válság, nem vettünk el semmit, sőt, mindig mindent odaadtunk, ami a nyugdíjasoknak jár – tette hozzá, megemlítve, hogy ellenben a Gyurcsány-korszakban elvettek a nyugdíjasoktól egy havi járandóságot.

Ha úgy tesszük fel a kérdést, hogy megengedhetjük-e magunknak, akkor az a válasz, hogy nem, ha azonban az a kérdés, hogy meg kell-e tennünk, akkor az a válasz, hogy igen, meg kell tennünk, és a kormánynak az a dolga, hogy időnként ilyen lehetetlen dolgokra vállalkozzon

 – összegezett Orbán Viktor a nyugdíjkiegészítés és a költségvetés kérdésköre kapcsán. Hozzátette: sok országban a nyugdíjak emelése elmaradt az inflációtól, Magyarországon azonban a nyugdíjasok elsőbbséget élveznek. 

Orbán Viktor: "2023 az infláció letörésének az éve"

Az inflációról is szó esett: a kormány célja, hogy hamarosan egy számjegyűre csökkenjen az infláció. Orbán Viktor arról beszélt: a kormány egy darabig a "tankönyvi" példát követte az infláció kezelésében, azaz a Jegybankra bízta ennek a megoldását.

– De be kellett látni, hogy így nem fog menni. A Jegybanknak beletört a bicskája az infláció elleni küzdelembe. De erről nem a Jegybank tehet, mert neki csak bicskája van, az infláció meg fává nőtt. 

Ezért kellett a kormánynak átvennie az infláció kezelését, melyre számos módszert vezettek be. Ez nem szokványos módszer, amit a világ számos táján nem néztek jó szemmel, ugyanakkor látható, hogy sikeres volt Magyarország metódusa.

Sikerrel jártunk. Az inflációt lefaragtuk. Úgy látom, az a célunk, hogy ez az év, 2023 legyen az infláció letörésének az éve 

emelte ki.

Az év végére 10 százalék alá kerül az infláció, a következő évre pedig 4-6 százalékra csökken majd.

A kérdés: mikor tudjuk megindítani a bérek és a gazdaság növekedését – folytatta a miniszterelnök, hozzátéve: biztos benne, hogy igen a válasz ezekre a kérdésekre is. Egyes előrejelzések szerint könnyen lehet, hogy a következő években Magyarországon lesz a legnagyobb gazdasági növekedés.

2024 a gazdasági növekedés visszaépítésének éve lesz.

Ukrán-orosz háború

Szóba került: Nyugaton is egyre többen bizonytalanodnak el a háború támogatása kapcsán. Orbán Viktor kiemelte: Magyarország a kezdetektől hangsúlyozta, hogy ezt a háborús konfliktust lokalizálni kell, nem globalizálni (mint azt az országok többsége akarta), nem támogatni, hanem a békét szorgalmazni. 

Az ukrán uniós tagság kapcsán felvetette a kérdést: amíg háború van, nehéz a felvétel helyzete, hiszen sem az ország népessége, sem a területe nem tisztázott, hiszen területi vitán kirobbant háború zajlik.

Hátrafelé tett lépés a migrációs paktum

A migráció egy állandó veszély, de ezzel a kihívással nem tud mit kezdeni az Unió – emelte ki Orbán Viktor, aki a migrációs paktumot hátrafelé tett lépésként jellemezte. A magyar kormány nem támogatja a migrációs paktumot. A többség azt gondolja ebben a kérdésben, mint a kormány, ugyanakkor a magyar baloldal megszavazza a migrációt, és olyan döntésekhez járulnak hozzá, amelyekkel a migrációt serkentik, noha ezt hazánkban titkolják.

Ha meg akarod védeni magadat a migrációval szemben, akkor ne engedd be a migránsokat!

 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173335_auto_resized.jpg
origo.hu

Bugyiban is fotózták A sógun gyönyörű színésznőjét - itt vannak a legjobb privát képei

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27563_resized.jpg?avcount=1714389912
origo.hu

Sokkoló iskolai késelés Bőnyben: egy hatodikos lány szúrta meg osztálytársát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172320_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ledöbbentek a sofőrök: fényes nappal vontattak el egy UFO-t az autópályán

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173001_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Jourová továbbra sem ismer kegyelmet, most épp a szlovákokkal kekeckedik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170744_auto_resized.png
metropol.hu

Váratlan fordulat, Gulácsi edzője elszólta magát a kapus jövőjéről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165936_auto_resized.jpg
vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27562_resized.jpg?avcount=1714389912
origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164008_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714389912
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714389912
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/OrN_qLxI3C2TS3vHsghs7IS8hRGiPBx-eRMFJbh6MlI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2QyNDdlNDgwZmI4ZjQwMjViNzI3MWZiOTViMzYxMzIy.webp
Gaztenger

Szentkirályi Alexandra akcióba lépett Kőbányán – Videó

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/r3NXLRrpfh66m0JEBBPhHUDa8abtwec-BijRnEAsZNU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2RkNzNmMWVlZTg4YjQxNzFhNzVlNjI5ZjI1ZDZjZjYz.webp
Tragédia

Megszúrta tanulótársát egy lány a Szent István Király Általános Iskolában - Videó