Tüntetés

Becsapott minket Brüsszel!

2023. szeptember 17. vasárnap 17:33

Magyar gazdák tüntettek Záhonynál.

Teljesen megtelt a záhonyi határátkelő környéke tiltakozó gazdákkal, miután az Európai Unió nem hosszabbította meg az ukrán gabona importjának tilalmát.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke kifejtette: a gazdákat becsapták, nem az éhező afrikaiaknak akarták küldeni a gabonát, és nem is a háború sújtotta Ukrajnán akar segíteni az EU. A gigaméretű ukrán mezőgazdasági vállalatok, amelyek előállítják ezeket a termékeket, nem Ukrajnában vannak bejegyezve.

Teljesen megtelt a záhonyi határátkelő környéke tiltakozó gazdákkal vasárnap reggel. Az ország legtávolibb pontjairól, többek között Veszprémből és Pápáról is jöttek gazdák, hogy felemeljék hangjukat az EU döntése ellen – írta meg a SZON.

Gazdák a tüntetésen: Becsapott bennünket az unió, ukrán gabona, gazdák
A gazdák szerint az unió becsapta őket az Ukrán gabonával. Fotó: SZON

Mint arról korábban beszámoltunk, ma gazdatüntetést tartanak Záhonyban, miután az Európai Unió nem hosszabbította meg az ukrán gabona importjának tilalmát. Az Ukrajnával határos frontországok agrárminiszterei rendszeresen tárgyaltak az elmúlt időszakban a gabonapiaci nehézségekről, és közös megoldási javaslatokat is megfogalmaztunk Brüsszelnek. Ennek volt köszönhető az eddig működő uniós importkorlátozás. Nagy István, Magyarország agrárminisztere elmondta, többségünknek nem volt kérdés, hogy Brüsszelnek fenn kell tartania a behozatali tilalmat legalább az év végéig, és hogy továbbra is egységesen kell fellépni az ukrán gabonadömping ellen, az unió ezt azonban mégsem tette meg. A tárcavezető ma a Kossuth rádióban úgy fogalmazott:

Az Európai Unió vezetői nem az unió érdekeit védik, a nemzetközi, multinacionális nagytőke piacszerzési akciójának vagyunk szem- és fültanúi.

A tárcavezető szavai szerint az ukránnak nevezett gazdák valójában amerikai, szaúdi és holland cégek, illetve befektetők.

 

Becsaptak bennünket, aljas módon visszaéltek jó szándékunkkal

– Tegyük fel a kérdést magunknak, hogy kinek az érdekében jött az a remek ötlet, hogy engedjük már be az ukrán mezőgazdaság szinte minden terményét az Európai Unió területére azzal az ürüggyel, hogy nehogy éhen haljanak Afrikában? Hát ez így volt.  Most már látjuk, hogy becsaptak bennünket és aljas módon visszaéltek azzal a jó szándékkal, ami az emberekben megvan, hogy segítsünk egy háború sújtotta országon. Nem rajtuk segítettünk. 

Ha megnézzük, hogy néz ki az ukrán mezőgazdaság és annak az exportteljesítményét mi adja, akkor azt látjuk, hogy gigaméretű ukrán mezőgazdasági vállalatok állítják elő ezeket a termékeket a tíz legnagyobból kilenc nem Ukrajnában van bejegyezve.

Ezen érdemes elgondolkodni. Mi nem az ukránokkal kell, hogy harcoljunk, hanem az Ukrajnában működő vállalkozásokkal, akiknek meg most már egyértelműen látszik, hogy Brüsszelben vannak a kijáró emberei – mondta a  Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Győrffy Balázs.

 

Mindenkinek joga van tudni

A tüntetésen elhangzott az is, mindenkinek joga van tudni, hogy mi jön át a határon. Az Ukrajnában termelt terményekre nem vonatkoznak az uniós élelmiszer-biztonsági követelmények, ott nincsenek érvényben szigorú rendeletek.

Fotó: Kelet-Magyarország/Pusztai Sándor

 Itthon a gazdák mindent megtettek és tesznek, hogy megfeleljenek az uniós szabályoknak, ám most már az élelmiszer-biztonság nem tartható fenn, hiszen Ukrajnából olyan árutömeg árasztja el hazánkat és több országot, amelyek a követelményeknek egyáltalán nem felelnek meg. 

Ukrajnában olyan növényvédő szereket is használnak, amelyeket itthon a fiatal gazdák már nem is ismernek, mert nálunk rég kivonták a fogalomból. 

Mondjuk ki, amikor a hazai gabonatermesztők a gabonatilalom meghosszabbításáért tüntetnek, nem csupán magukat védik, hanem az Európai Unió teljes népességét is – írja a portál.

Kik a legnagyobb földbirtokosok, hitelezők?

A nagy mezőgazdasági vállalkozások által ellenőrzött teljes földterület több mint kilencmillió hektár, ami meghaladja Ukrajna szántóterületének 28 százalékát. A legnagyobb földbirtokok ukrán oligarchák és külföldi érdekeltségek, európai, észak-amerikai, valamint Szaúd-Arábia befektetési alapok keveréke. Ezek a cégek holdingtársaságok, és működésüket általában leányvállalatokon keresztül végzik. 

A 10 legnagyobb ukrajnai mezőgazdasági cég néhány adata:

1) Kernel Holding S.A. (582 000 hektáron gazdálkodik), cégbejegyzés helye: Luxembourg

2) UkrLandFarming (403 000 hektár): Ciprus

3) MHP S.E. (360 000 hektár): Ciprus

4) TNA Corporate Solutions LLC (295 000 hektár): USA

5) NCH Capital (290 000 hektár): USA

6) Astarta Holding N.V. (264 000 hektár): Hollandia

7) Industrial Milk Company (IMC) S.A. (218 000 hektár): Luxembourg

8) PIF Saudi (228 000 hektár): Szaúd-Arábia

9) Agroton Public Limited (120 000 hektár): Ciprus

10) Nibulon (82 000 hektár): Ukrajna

Milyen befektetők állnak a nagy ukrán agrárcégek mögött?

Az 5. legnagyobb, 290 ezer hektáron gazdálkodó NCH Capital legnagyobb befektetői között ott van a:

– Dow Chemical nyugdíjalap (USA)

– Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD)

– General Electric nyugdíjalap (USA)

– Lockheed Martin nyugdíjalap (USA)

– Harvard Egyetem (USA)

– Michigan Egyetem (USA)

 

A magyar külgazdasági és külügyminiszter egy, a Facebook-oldalára közzétett posztjában tisztázta az ukrán gabona kérdéskörét. 

Az ukrán gabona Afrikába történő szállításának lehetőségét biztosítjuk most is, de nem engedjük a magyar gazdák tönkretételét! Ebben nem akadályoz meg minket sem a brüsszeli, sem a kijevi hazug propaganda

– írta közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. 

A tárcavezető azt írta, elképesztő szenvtelenséggel vezeti félre az európai közvéleményt Brüsszel (és sajnos az ukrán kormány is) a gabonaügyben. 

Mi is a helyzet valójában? Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre volt a háború előtt, kivitelének egy jelentős része afrikai, közel-keleti országokba irányult. A háború miatt azonban jóval kevesebb gabonát tudnak exportálni, ami nyilvánvalóan hatalmas gondot okoz számos afrikai országnak

– tette hozzá. Szijjártó Péter felidézte, hogy a gondok enyhítése érdekében a közép-európai országok megnyitották tranzitútvonalaikat, hogy az ukrán gabona így el tudjon jutni olyan tengeri kikötőkbe, ahonnan aztán el lehet azt szállítani Afrikába.

A cél tehát NEM a közép-európai országok elárasztása volt az ukrán gabonával, hanem az, hogy az afrikai országok megkapják az ukrán gabonát. S ennek lehetőségét biztosítjuk most is, de nem engedjük a magyar gazdák tönkretételét!! S ebben nem akadályoz meg minket sem a brüsszeli, sem a kijevi hazug propaganda

– fogalmazott a miniszter.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16471531_auto_resized.jpg
origo.hu

36 évesen meghalt a magyar focista

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16471617_auto_resized.png
metropol.hu

Hosszú évek óta küzdött érte Weisz Fanni: most bejelentette az örömhírt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16471460_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Bayer Zsolt Podoljak náci beszédéről: Ez az igazi kérdés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16471031_auto_resized.jpg
ripost.hu

Mi történt vele? Megtaláltuk a Megasztár gyereksztárját, Tóth Lüszit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16471459_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Birkózó-vb: Fritsch Róbert ezüstérmes

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/19915_resized.jpg?avcount=1695517809
origo.hu

Pőre képek kerültek erő Rita Oráról 18+

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16471340_auto_resized.jpg
travelo.hu

Hotel vagy Airbnb? Ezekben a városokban lényeges különbség van az áraik között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16469700_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Ezt még szokni kell" - szenzációs estét okozott a Fradi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/19790_resized.jpg?avcount=1695517809
she.life.hu

Miért velem hozatja el a főnököm a ruháit a tisztítóból?(x)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16469702_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Rád kenik a sz*rt”: Magyarázkodik a botrány miatt Tóth Andi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/19822_resized.jpg?avcount=1695517809
life.hu

Folyton fáradt vagy? A depresszió egyik tünete is lehet(x)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2023/09/7_6hFektJyMOOzKko2O6OPTaI4k9zF1GpnkeimIKOHU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzg5MzM3ZDcxNzU3MDRkYzZhZjJhMDM4NzY5YjI3NjYz.jpg
Tragédia

"Nagyon jó apuka volt" - munkába indult, de útközben meghalt az ötgyermekes apa

https://cdn.borsonline.hu/2023/09/ulliFzrTBJVpOH4yEpP-my_HrXKcEUEvt5FVrwp5b18/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q5NGVlY2U0M2IyYTRmN2Y4ZWIwM2U2OGMyZTZjODdi.jpg
Tragédia

Megtörte a csendet az Esztergomban elhunyt rendőr kollégája, aki ott volt a robbantásnál