Bejelentés

Gulyás Gergely: Olyan áldozatot nem vállalhatunk, ami a magyar mezőgazdaságot hozza lehetetlen helyzetbe

Bors

Létrehozva: 2023.08.24.

Módosítva: 2023.08.24.

Szeptember 24-én ismét Kormányinfót tartottak.

Szeptember 24-én Kormányinfóra invitálta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a sajtó munkatársait. A következők hangzottak el:

Sikeres volt az augusztus 20-ai nemzeti ünnep lebonyolítása

A szerdai ülésen a kormány többek közt az augusztus 20-i ünnepséggel kapcsolatos beszámolókat is meghallgatta. Gulyás Gergely elmondta: minden idők leglátványosabb fény-és tűzijátéka volt Magyarországon, minden eddiginél többen vettek részt a Szent István-rendezvénysorozat helyszínein és a közmédia televíziós közvetítésének nézettsége is rekordot döntött. A programokat minden fennakadás nélkül sikerült lebonyolítani. 

Az állam születésnapjának rendezvényei méltóak voltak egy több, mint ezeréves állam fennállásához 

– emelte ki. Hozzátette: az atlétikai vébé hasonló sikernek tekinthető. Már 350 ezer jegy kelt el, emellett 2100 versenyző nevezett. Soha ennyi atléta nem vett még részt atlétikai világbajnokságon, mint most. 

– Összességében azt látjuk, hogy Magyarország képes nagy rendezvényeket megrendezni.

Gulyás Gergely: már október-novemberben egyszámjegyű lehet az infláció

Ezt követően az ukrajnai helyzet került szóba: több tízezer ember vesztett életét csak az elmúlt hónapban, ezért a magyar kormány álláspontja változatlan, azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség. A harcok ugyanis kihatnak az európai és a magyar gazdaságra, inflációra is, a kormány pedig minden erejével azon van, hogy letörje az inflációt.

Háborús helyzetben is megvédtük a munkahelyeket, és az infláció mérséklésével a kamatokat is mérsékelni tudjuk. Az inflációt meghaladó béremelést akarunk biztosítani.

Elhangzott: a kormány azért küzd, hogy az idei éves infláció ellenére összességében reálbérnövekedés következzen be. A kormány minden nehézség ellenére tudja tartani vállalását, hogy még az idei évben egy számjegyűre csökken az infláció, és jó esély van arra, hogy ez ne decemberben legyen, hanem novemberben vagy talán már októberben. Gulyás Gergely kiemelte azt is: a legfontosabb magyar gazdaságpolitikai célt el tudta érni a kormány, így a háborús helyzetben is megvédték a munkahelyeket. Magyarországon továbbra sem a munkanélküliséggel, hanem sokkal inkább a munkaerőhiánnyal kell szembenézni.

Magyarország indítványozza az ukrán gabonatermékek uniós behozatali tilalmának meghosszabbítását

Szó volt a búzaügyről is a kormányülésen. Miután az ukrán-orosz háború miatt ellehetetlenült a tengeri szállítási lehetőség, Európa szolidaritási folyosót hozott létre az ukrán gabona behozatalára. Ennek eredménye az lett, hogy a háborút megelőzően érkező mindössze évi 40-50 ezer tonna gabona és olajos növény 2022-ben elérte a 2,5 millió tonnát, 2023-ban pedig havi 250 ezer tonnára nőtt. A baj ezzel az, hogy az Európai Unió szabályai nem az uniós tagállamok egészét kényszerítették szolidaritásra, hanem kizárólag a szomszédos tagállamokat. Ezért döntött úgy Magyarország Bulgáriával, Lengyelországgal, Romániával és Szlovákiával közösen, hogy lezárja a határait az ukrán gabona előtt. Ezt követően az Európai Unióval folytatott tárgyalások során a bizottság is elismerte e döntés jogosságát, és lehetővé tette a központi uniós gabonaútvonalak felfüggesztését szeptember 15-ig idézte fel Gulyás Gergely.

– Magyarország indítványozza, hogy az EU hosszabbítsa meg szeptember 16-tól a tilalmat – jelentette ki Gulyás. Ha ez nem történik meg, ugyanazokat a nemzeti intézkedéseket vezetik be, mint amik az európai uniós tilalmat megelőzően Magyarországon, Bulgáriában, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában már bevezetésre kerültek. A miniszter reményét fejezte ki, hogy sikerül európai szintű megoldást találni, mert "az nem európai szolidaritás, hogy kizárólag az Ukrajnával határos országok mezőgazdaságát teszik tönkre".

Olyan áldozatot nem vállalhatunk, ami a magyar mezőgazdaságot hozza lehetetlen helyzetbe.

Sikeres az online árfigyelő

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az online árfigyelőről szólva elmondta: az elmúlt 2 hónapban a 62 termékkategóriában, 54 termék esetében 6,7%-kal csökkentek az árak. 1,8 százalékpontos élelmiszerinfláció-csökkentő hatása volt mindennek. Egyes termékek esetében pedig sokkal jelentősebb volt a árcsökkenés: az újburgonya, zöldpaprika és paradicsom esetében 46, 35 és 33 százalékos csökkenést lehetett látni.

 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173335_auto_resized.jpg
origo.hu

Bugyiban is fotózták A sógun gyönyörű színésznőjét - itt vannak a legjobb privát képei

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27563_resized.jpg?avcount=1714389616
origo.hu

Sokkoló iskolai késelés Bőnyben: egy hatodikos lány szúrta meg osztálytársát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172320_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ledöbbentek a sofőrök: fényes nappal vontattak el egy UFO-t az autópályán

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173001_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Jourová továbbra sem ismer kegyelmet, most épp a szlovákokkal kekeckedik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170744_auto_resized.png
metropol.hu

Váratlan fordulat, Gulácsi edzője elszólta magát a kapus jövőjéről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165936_auto_resized.jpg
vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27562_resized.jpg?avcount=1714389616
origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164008_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714389616
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714389616
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/OrN_qLxI3C2TS3vHsghs7IS8hRGiPBx-eRMFJbh6MlI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2QyNDdlNDgwZmI4ZjQwMjViNzI3MWZiOTViMzYxMzIy.webp
Gaztenger

Szentkirályi Alexandra akcióba lépett Kőbányán – Videó

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/r3NXLRrpfh66m0JEBBPhHUDa8abtwec-BijRnEAsZNU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2RkNzNmMWVlZTg4YjQxNzFhNzVlNjI5ZjI1ZDZjZjYz.webp
Tragédia

Megszúrta tanulótársát egy lány a Szent István Király Általános Iskolában - Videó