Segélykiáltás

Minden nap a túlélésért küzd Eszter: lélegeztetőgépre van szüksége, hogy felnevelhesse a fiát

M.N.

Létrehozva: 2023.07.03.

Eszter minden nap harcol a túlélésért, ugyanis oxigénpalackok nélkül nem tud lélegezni. Szeretné felnevelni a 13 éves fiát, ám az orvosok által ajánlott légzéssegítő készüléket nem tudja megvásárolni magának. Attól fél, hogy egyszer csak elalszik és többet nem ébred fel.

Szeretnék egyszer én is egy egész éjszakát végig aludni, úgy hogy kapok levegőt!

 – kezdte a Borsnak a 45 éves Horváth Eszter. A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei kis faluban, Korláton élő asszony

 több, mint húsz éve légzőszervi betegséggel küzd, ami miatt napi 16 órát kell használnia oxigénpalackot.

 Az orvosok szerint a véroxigén szintje olyan alacsony, hogy közel van a klinikai halál állapothoz, ám ő mégsem magáért aggódik, hanem a 13 éves kisfiáért, akit szeretne még felnevelni. 

Eszter csak fel szeretni nevelni a fiát Fotó: olvasói

Gyerekkorában kezdődött a betegség

 Az édesanyától megtudtuk, hogy pontosan emlékszik arra, mikor kiderült, hogy beteg, 11 éves volt és akkor költöztek új lakásba a szüleivel.

Próbáltam segíteni édesanyámnak pakolni, de elfáradtam és elaludtam a kanapén. Anyu csendben tette a dolgát, majd azt vette észre, hogy nem szuszogok. Odajött hozzám és észre vette, hogy nem lélegzem. Az arcom teljesen el volt szürkülve az oxigén hiánytól.

Eszterrel azonnal orvoshoz rohantak, de nem tudtak vele mit kezdeni, nem értették, hogy mi okozta a légzésmegállást. 

– Mivel nem tudtam mi történik velem, ezért nem is fordítottam a problémára sok figyelmet. Aztán, amikor 23 éves lettem, hirtelen vizesedni kezdett az egész testem, és ezzel egy időben aluszékony is lettem. Volt olyan, hogy mosogatás közben elaludtam, miközben mostam tovább a tányért… Érthetetlen volt az egész. - fejtette ki Eszter.

Rossz híreket közölt az orvos 

Évek teltek el, mire feljutottam Budapestre az Alvásdiagnosztikai és Terápiás Központba. Kiderült, hogy súlyos obstruktív alvás apnoe beteg vagyok. Akkor kaptam egy gépet, de sajnos nem volt elég erős ahhoz, hogy megfelelő segítséget tudjon adni.

- mesélte az aggódó szülő, aki arról is beszélt, ezek után tovább romlott az állapota, gyakran nem kapott levegőt és emiatt állandóan elfáradt és le kellett feküdnie.

Betegsége előtt tartotta a súlyát. Fotó: olvasói 

„Közel vagyok a klinikai halál állapothoz”

– Jelenleg fél éjszakákat tudok csak aludni, nincs mélyalvásom. Az egészséges embernek 90 feletti a véroxigénszintje, de nekem, amikor a tüdőgondozóban voltam, akkor 73-at mértek. 

Az orvos azonnal el akart szállíttatni mentővel mondván: ez nem életképes véroxigénszint, akár bele is halhatok. 

Nekem alváskor még alacsonyabb, 58-50 érték között van. Azt mondta, hogyha tovább fog romlani az állapotom, akkor el fognak pusztulni az agysejtjeim. Tudattalanná válok majd. - osztotta meg a Borssal Eszter, aki napi 16 órát használ oxigénpalackot. Napközben szakaszonként és egész este. 

Egy héten kétszer jönnek cserélni a palackokat. Többször volt, hogy takarékoskodnom kellett a levegővel, mert idő előtt elhasználtam volna. Előfordult olyan is, hogy elfogyott a palackból az oxigén és akkor az unokaöcsém gyorsan autóval elutazott oda, ahonnan lehet szerezni és hozott nekem. Ha nem hoztak volna valószínűleg egyszer csak elaludtam volna és meghaltam volna.

Fél attól, hogy egyszer nem kap elég oxigént, elalszik és többé nem ébred fel... Fotó: olvasói

Dolgozni, élni akar 

A főorvos azt mondta, hogy szükségem van egy túlnyomásos lélegeztetőgépre, de én nem tudom kifizetni. A mai napig dolgozom, eredetileg idősgondozó voltam, de az megszűnt, így most közmunkát tudok végezni. Hiába keresek pénzt, ennyiből nem tudom összerakni a lélegeztetőgépre az összeget. Szó szerint rettegek, mert aggódom a fiamért. Szeretném, ha nem anya nélkül nőne fel…

 - zárta. 


 


 


 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek