Vadmentés

"A mi szerelmünk örök" - gondozóját választotta párjának Boszi, a holló

KN

Létrehozva: 2023.06.17.

Korcsog Krisztián a Sólyom Vadmentő Egyesület elnöke rengeteg állaton segített már, egyik védencével a Boszi nevű hollóval azonban különleges kötelék alakult ki közöttük. A madár Krisztiánt választotta élete párjának.

Vadregényes a környezet egy Szentendrei-szigeten álló családi házban. Kutyák rohangálnak, sőt egy őzike is fogadott minket Korcsog Krisztián és felesége, Tímea telkén. A házaspár arra tette fel az életét, hogy a sérült, bajbajutott állatokat mentsen, így nem ritka, hogy több tucat segítségre szoruló vad "vendégeskedik" náluk.

Egy kutya megharapta a vemhes süni hasát, de szerencsére már a mama és hat kicsinye is jól van Fotó: Bánkúti Sándor

"Soha nem mondunk nemet"

Krisztián először 8 éves korában mentett meg két karvaly fiókát, azóta pedig már rengeteg élőlényen segített; két éve létrehozták az egyesületüket is. A házaspár szaktudásával és odaadó munkájával a nap minden órájában fogad bajba jutott állatokat. 

Szarvasbikán, muflonon kívül mindenünk volt már. Bármikor jöhet egy telefon, hogy itt kisróka, ott borz van bajban. Mi soha nem mondunk nemet. Még egy varangyosbékára is azt mondjuk, hogy hozzák ide, mert, ha tudunk, megérdemli, hogy segítsünk rajta

 - mondta Korcsog Krisztián a Sólyom Vadmentő Egyesület elnöke, aki a vadmentés mellett az építőiparban dolgozik, hogy el tudja tartani családját és az állatokat, de még így is hatalmas segítség számukra minden felajánlás.

Bandit, az őzet, egy emésztőgödörben találták, szerencsére már felgyógyult sérüléseiből, de ragaszkodik otthonához; háromszor szabadon engedték, de mindig visszatért. Fotó: Bánkúti Sándor

"A holló egész életére választ párt, tehát a mi szerelmünk örök"

 A Sólyom Vadmentő Egyesület-nél szinte már mindenféle vadállat megfordult, de Boszi, a holló és gazdája Krisztián között különleges kötelék alakult ki. Az ötéves hollót rossz körülmények között tartották fogva az emberek; Krisztiánék azonban a segítségére siettek. Boszi visszavadításra már nem alkalmas, mert túlságosan emberhez szokott, így a családnál maradt. 

Én úgy szoktam hazajönni, hogy "Szia drága szerelmem!" A feleségemnek mondta is a szomszéd, hogy nagyon irigyli őt, merthogy húsz év után milyen szépen beszélek. Ő meg szólt, hogy ez nem neki szólt, hanem igazából ennek a szépségnek

- mesélte mosolyogva.

Boszi a gondozóját választotta párjának Fotó: Bánkúti Sándor

Segítik egymást a befogadott állatok

Krisztiánéknál az összes állat segítségére van a másiknak; például a postagalambjai keltik ki és gondozzák a mentett tojásokat és fiókákat. Egy sérült vad gyógyítása és rehabilitációja több hónapig is tarthat, a végleges szabadon engedésük pedig csupán fél perc alatt lezajlik; ilyenkor érzik igazán, hogy munkájuk nem volt hiábavaló.

Hihetetlen ember-állat kapcsolatokat lehet kialakítani és én ezekből még a mai napig tanulok

 - vallotta be a solymász.

Mázli a kisróka a XVI. kerületből került az egyesülethez. Háziálatként tarthatták, és nem megfelelő táplálékkal etethették, ami miatt hiánybetegség alakult ki nála. Fotó: Bánkúti Sándor

Mit csináljunk, ha sérült vadat látunk?

"Bármennyire is azt gondolja valaki, hogy meg tudja oldani, ne csinálja, mert a madár, vagy az adott állat életébe kerülhet. A legjobb dolog, amit tudnak tenni, ha például interneten keresnek egy szakértőt, és felveszik vele a kapcsolatot. A legegyszerűbb, ha lefényképezzük az állatot és elküldjük a szakértőnek a képet" - tanácsolja a Sólyom Vadmentő Egyesület elnöke, hozzátéve, hogy minden állatkert vadmentéssel is foglalkozik.

 

 

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek