Balesetveszély

Életveszélyes bringasáv jelent meg Budapest szívében - Fotók

K.C.

Létrehozva: 2023.05.06.

Módosítva: 2023.05.12.

Karácsony Gergely újra felfestette a balesetveszélyes bringautat.

Szinte teljesen elkopott a József körúti járda egy szakaszán a bicikli út. Ez már régóta így volt, de most Karácsony Gergely döntött: újra festette. Ráadásul a helyiek legnagyobb örömére, nem a korábban autósoktól elvett sávban, hanem a járdán.

Ám a józsefvárosiak boldogsága nem lehet teljesen felhőtlen, ugyanis így a járdára felkerült biciklisáv, közel van a járda széléhez és a gyalogátkelőhelyhez is, így életveszélyesnek számít.

Sok a szabálytalankodó

A József körút járdáján lévő bicikliút kifejezetten veszélyes a járókelők számára, még így is, hogy messziről látszik. Abban a félórában, amíg a Metropol a helyszínen várt, legalább hat olyan szabálytalankodás történt, ami könnyen végződhetett volna balesettel.

Miután zöld lámpát kaptak Karácsonytól a biciklisek, jóval többen is vannak. Ezzel nem is lenne baj, ha betartanák a szabályokat.

Balesetveszélyesen közel van a járda széléhez és a zebrához a bicikliút / Fotó: Bánkúti Sándor

Sok biciklis például „menetből”, lendületből hajt át a járdán a járókelők között, hogy ráhajtson a bicikliútra. Sokan egyáltalán nem használják a felfestett sávokat és a járókelők között szlalomoznak, a járókelők pedig anyáznak.

A frissen átfestett bicikliutak a zebrák előtt vannak, tehát minden gyalogosnak át kell mennie rajtuk – a babakocsit toló kismamáknak és időseknek is. Ha nem figyelnek eléggé, vagy nem tudnak eléggé gyorsan menni, könnyen elsodorhatják őket a biciklisek. A bicikliutak túl közel vannak a járda széléhez, azaz a zebránál várakozókhoz, akik így kiszorulnak a járda szélére. Ez akkor gond, ha sok ember vár egyszerre a zöldre a zebránál, márpedig ez a József körúton mindennapos helyzet. Láttunk olyat is, hogy a járda szélére szorult egy pár, a szintén gyorsan suhanó autók mellé...

Karácsony Gergely legnagyobb saját budapesti "fejlesztése" a pár vödör festék árán káoszos közlekedéshez vezető, kitalálatlan, ötletszerű "bringaút–hálózat". Minden más nagy beruházás Tarlós István nevéhez kötődik. / Fotó: Bánkúti Sándor

Ez a helyiek véleménye 

- Nem örülök, mert ha véletlenül nem figyel az ember, elüthetik. Amit ez a Karácsony csinál, az nem igaz. Miért nem azt csinálja, amit az elődje? – mondta el véleményét egy járókelő a József körúton újrafestett bringaútról. Egy másik így vélekedett: - Nem tetszik, ahogy kinéz, nem tetszik ez a megoldás, balesetveszélyes is lehet. Ha tehetem, elkerülöm.

- Én Pestnek az összes festett bicikliútját veszélyesnek találom. Ezért nem is biciklizem, mert nap mint nap látni baleseteket – mondta egy fiatal lány a Metropolnak. 

- Nem tudom, Karácsony Gergely hogy gondolta ezt. Ő még biztosan nem tekert végig rajta – mutatott rá egy hölgy a frissen festett útra.

Karácsony elintézte: visszakerült a lekopott, életveszélyesnek tartott bringaút / Fotó: Havran Zoltán

Karácsony Gergely nem rendes bicikliutakat csináltatott

Már Tarlós István korábbi főpolgármester célja is az volt, hogy a kétszázalékos kerékpárhányadot az ötszörösére növelje. Karácsony Gergely saját bevallása szerint „csak folytatja legjobb tanítványként” a projektet - de sajnos nem rendes bicikliutakat csináltatott, mint Tarlós, hanem a legolcsóbb módon, koncepciótlanul egyszerűen felfestette őket pár helyre a városban... Hogy ezt a „zöld”  főpolgármester megtehesse, sávokat vett el az autósoktól, amellyel megnövelte a dugókat, ezáltal a szmogot. 

Dr. Kovács Kázmér ügyvéd, a Magyar Autóklub Jogi és Érdekvédelmi Bizottságának elnöke már többször felemelte a szavát, legutóbb úgy vélekedett: - A fővárosi önkormányzat a biciklisközlekedésre és a zöldítésre hivatkozva számos rossz döntést hozott. Ideje lenne ezeknek megálljt parancsolni!

A szervezet 14 pontban gyűjtötte össze, milyen kompromisszumokat kellene hoznia Karácsony Gergelynek ahhoz, hogy valóban élhetővé váljon Budapest és a közlekedés se sérüljön, ahogyan eddig. 

Tarlós István szerint Karácsony Gergely nehezen megmagyarázható helyszíneken jelölt ki bicikliutakat / Fotó: Nagy Zoltán

Tarlós Istvánt a Metropol nemrég megkérdezte, mit szól ahhoz, hogy Karácsony Gergely a közelmúltban a korábbi főpolgármester legjobb tanítványának nevezte magát. Tarlós így fogalmazott: - Nem vagyunk összehasonlíthatók. Másként értelmezzük a főpolgármester szerepét. Ha csak a bicikliutak példáját vesszük: a kerékpár-közlekedés fejlesztése számunkra is cél volt, de az autósok folyamatos bosszantása, ellehetetlenítése, észszerűtlen döntések sora nem. Ezenkívül mi valóban kerékpárutakat építettünk, nem pedig felfestéseket készítettünk, nehezen magyarázható helyszíneken.

Fotó: Bánkúti Sándor

Itt az új bejelentés: a Váci úton és az Üllői úton a buszsávok átalakulnak biciklisávokká

Legalábbis Karácsony Gergely azt állítja, hogy a mintegy 6 kilométernyi új kerékpársáv kijelölése forgalmi fennakadást nem akadályoz majd, mert hat év alatt már úgy is hozzászoktak ehhez a rendhez a járművezetők. Biztos? 

Ha már ott jártunk a József körút Baross utca kereszteződésénél, megnéztük a zebrák állapotát is. Azt nem sikerült újra festenie Karácsony Gergelynek. Sajnos... Nézzék csak:
 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163757_auto_resized.jpg
origo.hu

Hatalmas dráma: súlyos döntést hozott meg a Házasság első látásra szereplője - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27452_resized.jpg?avcount=1714103711
origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157932_auto_resized.png
metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163792_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Magunkhoz láncolnánk: élethosszig tartó szerződést kötött Marco Rossi Csányi Sándorral?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163772_auto_resized.jpg
mandiner.hu

„Szürke a cella” – nyílt levelet írt magyar börtönéből az olasz antifa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27450_resized.jpg?avcount=1714103711
origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157608_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161126_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161300_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros