Dráma

"Krisztiánnak még küldetése van" – Könnyek között mesélt az agyhártyagyulladástól megvakult kisfiú édesanyja

F.I.

Létrehozva: 2023.03.17.

Módosítva: 2023.03.17.

A 3 éves Krisztián piciny kora ellenére nagyon sok megpróbáltatáson esett már át. Csupán 8 hónapos volt, amikor agyhártyagyulladást kapott, ami miatt 4 hétig kómában feküdt. Miután felébredt, derült ki: a kisfiú elveszítette a hallását és a látását is.

Az igrici család élete egyik napról a másikra fenekestül felfordult, amikor az akkor 8 hónapos Baka Krisztián a védőoltások ellenére agyhártyagyulladást kapott. A kisfiú 4 hétig volt kómában, majd amikor felébredt, döbbentek rá, hogy elveszítette a látását és a hallását is. Minderről az édesanyja, Baka-Viski Eszter mesélt a Borsnak, aki az egész életét annak szenteli, hogy gyermeke önálló életre legyen majd képes.

Eszter és kisfia, Krisztián. A gyermek egy agyhártyagyulladás következtében vakult meg Fotó: Bors

– Krisztián 2021 januárban került kórházba erős hányás miatt. Más, különös tünete nem volt, az orvos azt mondta, maradjunk bent még egy napig megfigyelésre, kap infúziót és másnap haza is mehetünk. Másnap reggel fél 6 körül megetettem, de délelőtt már nem lehetett felébreszteni. Kinyitotta a szemét, rám nézett, de aztán csak aludt és aludt. Akkor derült ki, hogy komolyabb lehet a baj – kezdte el mesélni a történetet Eszter.

Az orvosok ezután elvégezték a gerincvíz-csapolást, és kiderült, hogy a kisfiúnak agyhártyagyulladása van. Azonnal az intenzív osztályra kerültek, ahol már jelentkeztek az összetéveszthetetlen tünetek. A kezdődő görcsöket az orvosok gyógyszerekkel tudták féken tartani. 

– Krisztián kómába esett, és négy hétig fel sem ébredt. Ebből két és fél hetet lélegeztetőgépen töltött, így próbálták tehermentesíteni a szervezetét – emlékezett vissza.

Eszter teljesen összeomlott, amiért nem lehetett egész nap gyermeke mellett az intenzív osztályon. A férje és kislánya tartották benne a lelket.

– Amikor levették a gépről, pár nap múlva kezdte nyitni a szemét. Tudtam, hogy most egyáltalán nem érdekes én hogy érzem magam, erőt kell sugároznom neki. Addig minden nap rettegéssel telt, az sem volt biztos, hogy a másnapot megéri. De igazi kis harcos, itt maradt velünk. Mindennap azért imádkoztunk, hogy mindegy mi áron, csak kerüljön haza – mondta.

Krisztián az agyhártyagyulladás előtt teljesen egészségesen fejlődő gyerek volt  Fotó: Bors

A baj nem jár egyedül

Azonban mire a kisfiú magához tért a kómából, elveszítette a látását és a hallását. Az intenzíves orvos már jelezte, hogy valószínűleg nem fog látni, mert nagyon-nagyon rossz a pupilla-reakciója.

– Amikor az intenzív után lekerültünk a belgyógyászatra, akkor kezdtem el gyanakodni, hogy a hallásával is baj van. Itthon egyre biztosabbá vált a gyanúm, és 2021 szeptember végén sikerült megcsináltatnunk a hallásvizsgálatot. Kiderült, hogy mindkét fülén nagyon nagy mértékű idegi hallásvesztése van. Tavaly decemberben sikerült a cochlearis implantátum beültetése, ezzel esélyt kaptunk, hogy a kisfiunk jobb fülére vissza tudjuk adni a hallását – mondta reménykedve az édesanyja.

Eszterre viszont otthon is várt egy kihívás: az akkor 4 éves kislányuknak valahogy meg kellett értetnie, mi történt a kisöccsével.

– Felnőtteket megszégyenítő hozzáállással állt a történtekhez. Ugyanúgy játszik vele, mesél neki, megmutatja neki a játékait – mesélte elérzékenyülve.

Bár a kislány gyakran megkérdezi anyjától, hogy öccse mikor lesz olyan, mint ő, a család reménykedik abban, hogy Krisztián fejlődni fog a mozgásban és a beszéde is be fog indulni, amint sikerült visszahozni a hallását.

– Hiszünk abban, hogy neki küldetése van még itt. Senki se gondolta volna, hogy ennyit fog fejlődni ilyen rövid idő alatt és most itt vagyunk! –osztotta meg velünk.

Gyűjtés indult Krisztiánért Fotó: Bors

Intenzív fejlesztésre szorul

Eszter elmondta azt is, hogy Krisztián a betegsége előtt egyszer sem volt beteg, szépen fejlődött. Tudott ülni és az ágy mellett már álldogálva játszott. Aztán megtörtént a baj, és egyik napról a másikra az életéért kellett küzdeni. Amikor hazakerültek a kórházból, gőzerővel fogtak neki a lehetőségek felkutatásának, mert minden fejlesztést meg akartak adni a kisfiúnak, ami csak Magyarországon elérhető. Folyamatosan járnak Miskolcra a Velkey László Gyermekegészségügyi központba gyógytornára, masszázsra, fizikoterápiára és gyógypedagógiai fejlesztésre. Ezenkívül a Református EGYMI Miskolci Tagintézményébe járnak, Krisztián itt is kap gyógytornát, valamint látás- és hallásfejlesztést.

A kisfiúért jótékonysági futást szervez a Supersum Alapítvány. A futás áprilisban lesz Tiszaújvárosban, de aki tud, már most is segíthet a családnak.

– Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy ennyi ember fog összefogni a kisfiunkért. Nagyon nehéz azt feldolgozni, hogy mindezek előtt én segítettem, én magam is utaltam és rendkívül nehéz a másik oldalra kerülni – mondta könnyeivel küszködve.

Ha Ön is segíteni szeretne Krisztiánnak, az alábbi helyen megteheti:

Supersum Alapítvány
K&H BANK
Bankszámlaszám: 10402764-50526972-78881008
IBAN: HU72 10402764-50526972-78881008
Swift kód: OKHB HUHB
Közlemény: KRISZTIÁN

https://cdn.borsonline.hu/2022/05/8OL5LMlFkmg7zTaQtvgmju15gIEjRp3eJ263RMLI3To/fill/276/155/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2IyY2I1ZmVlYzkyZDRlMjVhMTUzZTM5YjdkM2NmODE5.jpg
Ezt ne hagyd ki!

Horror kiütés: pokoli kínok között küzdött az életéért egy 1 éves kisfiú

 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159304_auto_resized.jpg
origo.hu

A valaha kiállított legnagyobb gyűjteménnyel tisztelegnek Ayrton Senna, legendás brazil pilóta előtt, halálának 30. évfordulóján

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27435_resized.jpg?avcount=1714074912
origo.hu

Hazakerülhet Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everestről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162850_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Aggódnak a rajongók Zoltán Erika új külsejét látva, megszólalt az énekesnő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160844_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162630_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Ajánlásgyűjtés: eltűntek Karácsony Gergely támogatói

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27427_resized.jpg?avcount=1714074912
origo.hu

Vajna Tímea bikiniben mutatta meg műtéti hegeit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159369_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 25.: az Ikreknek kivételes találkozást, a Baknak megoldást hoz a csütörtök

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161300_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162923_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt az újabb sztárszakítás: 15 év házasság után válik a magyar énekesnő

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros