Vallomás

Kendőzetlen őszinteséggel vallott Tiborcz István: így látja Budapestet

2023. március 24. péntek 16:03

Tiborcz István őszintén vallott a magyar turizmus jövőjéről és keményen beleállt abba a kérdésbe is, közpénz ügyében dönt-e.

BDPST Group többségi tulajdonosa, Tiborcz István a pénteken megjelent Budapest Business Journalnak adott interjút, amelyben őszintén beszélt arról, szeretnék Budapestet - és Magyarországot - vonzó turisztikai célponttá tenni. Mint fogalmazott, Magyarország fő turisztikai vonzereje nem lehet az, hogy olcsó. Szerinte Budapest óriási kiaknázatlan potenciállal rendelkezik a prémium turizmusban, a régió fővárosai pedig sokkal előbbre járnak ebben a szegmensben.

Tiborcz István, a BDPST Group első embere
Fotó: https://bdpstgroup.hu/

„A város arra hivatott, hogy több olyan vendéget csábítson, akik hosszabb ideig maradnak, komoly vásárlóerővel bírnak és érdeklődnek a kultúra iránt. Ezen turisták bevonzása érdekében pedig prémium kategóriás szállodákra, minőségi gasztronómiára és kulturális programokra van szüksége Budapestnek, hiszen jelenleg a regionális riválisok megelőznek minket” – vélekedett.

Mint azt Tiborcz kifejtette 

„nem helyes, hogy csak azért jönnek ide az emberek, mert Budapestet olcsó úti célnak gondolják”. 

Szerinte ezen a felfogáson változtatni kell, a tehetősebb látogatók most Bécsben költik a pénzüket, mert ott találnak luxusüzleteket.

Az ötcsillagos szállodák átlagárait is fel kell emelni, hogy felzárkózzanak a nyugati árakhoz és tükrözzék azt a minőséget, amelyet leginkább az új fejlesztések képviselnek. Ennek következtében a kereskedelmi szegmensnek is alkalmazkodnia kell majd a turisztikai szolgáltatók emelkedő színvonalához – fogalmazott, és példaként a Botaniq Turai Kastély vendégkörét emelte ki, ahol már több alkalommal a Forbes Global Top 100-as lista szereplőit fogadhatták.

A cégcsoport prémium lifestyle brandjét, a Botaniq Collectiont éppen azért hozták létre, hogy elinduljanak a ki nem aknázott piaci szegmensben. „A BOTANIQ Collection négy pilléren áll: ötcsillagos szállodák és luxuslakások fejlesztése (mindkettő a legjobb helyeken), csúcskategóriás kereskedelmi projektek, valamint F&B egységek létrehozása, amelyek javítják ezen ingatlanok ismertségét és hírnevét.”

Közpénzekben nem hoz döntést

Visszatérő kritika a miniszterelnök vejével kapcsolatban az állami pénzek, támogatások kérdése, amellyel kapcsolatban tőkebefektetőként egyet hátralép. Mint elmondta, a BDPST Group portfóliójában lévő vállalatok menedzsmentje önálló döntési jogkörrel rendelkezik minden gazdasági kérdésben. Tiborcz úgy fogalmazott, nem szól bele a befektetők és részvényeseket érintő döntésekbe, és kifejtette, az ilyen jellegű politikai irányú kritikák a befektetőknek okozhatnak károkat, de tartja magát korábbi kijelentéséhez.

„Az olyan cégek, mint a Diófa, a Gránit Bank vagy a Waberer's, amelyekben a BDPST Group-nak részesedése van, mindegyike független menedzsmenttel rendelkezik, és nem utasíthatom őket, hogy pályázzanak vagy ne pályázzanak valamilyen tenderre, mert ezzel megkárosíthatom a többi részvényest.”

Tiborcz István azt is hangsúlyozta az interjúban, hogy egyelőre nem lesz BDPST részvény a Budapesti Értéktőzsdén, továbbra sem tervezi a tőzsdei megjelenést a többségi tulajdonos és menedzsmentje.

Mint magyarázta, a BDPST Group leginkább tőkebefektető és holding cég, amely főként a tőzsdén jegyzett cégekbe és különféle iparágakba fektet be, olyan cégekbe, amelyek a saját szektorukban aktívak. „Ahogyan mondani szokás, mindenki a saját halászlé receptjére esküszik. Nem tervezzük a BDPST Group tőzsdén való megjelenését.”

Azt azonban hozzátette, a saját halászlé receptje szerint hosszú távra terveznek, de a változó üzleti környezet miatt a terveket időről időre frissítik. Abban azonban biztos, hogy azokban az ágazatokban, ahol már beruháztak, a piaci részesedésük növelése a cél. Ilyen például a Waberer's is, ahol, ha lesz lehetősége, még vásárolna részvényeket. További cél, hogy a BDPST Group leányvállalatai közötti strukturális hatékonyságot tovább javítsák.

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16050071_auto_resized.jpg
origo.hu

A felesége engedélyével randizik Lukács Miki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15677_resized.jpg?avcount=1685609707
origo.hu

Repültek a söröskorsók és a székek - itt a videó a budapesti Európa-liga döntő előtti verekedésről!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16049788_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megrendítő vallomást tett a kettes stádiumú rákkal küzdő TV2-sztár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16049361_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Uniós biztos: Szeretnénk ezt az egész ügyet mielőbb lezárni Magyarországgal

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16047767_auto_resized.jpg
ripost.hu

Kiderítettük: ekkor érkezik júniusban a családi pótlék

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16048394_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Josep Borrell: Nem vagyok optimista azzal kapcsolatban, hogy mi fog történni Ukrajnában a nyáron

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15679_resized.jpg?avcount=1685609707
origo.hu

Szabó Zsófi vetkőzéssel indította a napot - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16047990_auto_resized.jpg
travelo.hu

Ez Tajpej legmenőbb új étele, 14 lába van és sorban állnak érte

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16046418_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Rámosolygott a kislányára” - egy éve éber kómában fekszik Szilágyi Ricsi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15647_resized.jpg?avcount=1685609707
mandiner.hu

Itt a Mandiner elképesztő nyári előfizetési akciója!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2023/06/UHxQIlq45DzsjKn07nfj8pdTEdPjWsOouBd0rHfjWeM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2E4Yjc0YmI2OGNhOTRlYWNhNDA3OGFjZTVlYWYzOWJl.jpg
Everest

A csúcshódító serpa kitálalt a problémákról

https://cdn.borsonline.hu/2023/06/5WbzuVeqQ5_vQVhszIlJxV_sEHT4m4VhePL9GH4fXbU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzcyMjc2M2FlZjI5ZTRjNGQ4NzgwMWUwOGMxMTdiNzY0.jpg
Mount Everest

Tízmilliókba kerül a halálhegy megmászása, mégis sokan kifizetik