Az Európai Bizottság döntése alapján a házi tücsökkel januártól már négy olyan rovarfajta van, amely a kereskedelmi forgalomban élelmiszerként vagy élelmiszer-összetevőként jelenhet meg az Európai Unióban.
Az eddig engedélyezett 4 rovarfaj, a lisztkukac, sáska, illetve az idén januárban a listára került alombogár lárvája és a házi tücsök fagyasztott, szárított és porított formában kerül az élelmiszerekbe.
Hazánk egyedüli tagállamként nem támogatta az EU-s döntést, a magyar szaktárca álláspontja szerint ugyanis sem élelmiszer-, sem pedig fehérjehiánytól nem kell tartani az Unióban, ráadásul a magyar fogyasztók nem rajonganak a gondolatért, hogy rovarokat egyenek.
Nagyjából ugyanígy éreznek az Unió többi tagállamának lakói is: egy 2020-as BEUC-femérés szerint a lakosság 3/4-e nem tervezi, hogy a hagyományos húsokat rovarfehérjére cserélné. Az ENSZ becslése szerint ugyanakkor a világon nagyjából 2 milliárd ember étrendjében már most is szerepelnek rovarok.
Az uniós döntésre reagálva az Agrárminisztérium módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain.
A szigorítás értelmében az összetevőket a csomagoláson jól látható helyen kell majd feltüntetni. Ezeket a termékeket pedig elkülönítve, külön polcon kell majd elhelyezni az üzletekben.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.