Hollywood

James Cameronnal dolgozott együtt a magyar búvár az Avatar 2 forgatásán

BGA

Létrehozva: 2023.01.25.

Gőgh Szilvia is bekerült abba a csapatba, amely éveken keresztül dolgozott az Avatar című film második részén. A dublőrként is dolgozó búvár felügyelte a víz alatti forgatásokat, az ő kezében volt a színészek élete.

Mindenki arról beszél, mekkora siker lett az Avatar 2. - A víz útja című szuperprodukció. James Cameron zseniális alkotása folyamatosan ostromolja a különböző rekordokat, ám a filmre egy kicsit mi, magyarok is büszkék lehetünk. Az Amerikában élő Gőgh Szilviát ugyanis nem kisebb feladattal bízták meg: biztosítsa ő a víz alatti forgatásokat! A búvár gondolkodás nélkül igent mondott a felkérésre.

A búvár családja Sigourney Weaverrel (balról a második) a Manhattan Beach Studioban. A színész idős kora ellenére 4 percig bírta a víz alatt egy levegővel Fotó: Gőgh Szilvia

Kifejezetten női búvárt kerestek

A filmes szakma tagjainak egytől egyik az a vágyuk, hogy egy világsikert arató produkcióban dolgozhassanak. Szilviát egy korábbi munkatársa kereste meg, így került az Avatar gárdájába.

Itt, Amerikában ez nem arról szól, hogy te mit tudsz és kit ismersz, hanem arról, hogy téged ki ismer

- kezdte a Borsnak Gőgh Szilvia búvároktató-kaszkadőr. Őt a filmnek dolgozó kaszkadőrstáb vezetője ismerte, aki tudta, hogy Szilvia gyerekekkel és idősebb nőkkel is foglalkozott már, ezért úgy gondolta, hogy Kate Winsletre és Sigourney Weaverre, a főszereplőkre jobb, ha egy női búvár vigyáz, mert így komfortosabban érzik magukat.

A produkcióban vízi biztosítóként dolgoztam a csapatommal. Ezt röviden úgy lehet összefoglalni, hogy aki a vízben volt, annak az életéért én feleltem

 - mesélte a búvár. Egyszerre 3-4 búvár dolgozott a merüléseknél: akik a felszínen voltak, hidrofonnal (víz alatti mikrofonnal) kommunikáltak a vízben lévőkkel. Ám ha olyan jelenetet kellett rögzíteni, amikor húszan is a medencében voltak, akkor mindenkinek merülnie kellett.

Szilvia mellett az egyik női főszereplő, Zoe Saldana, aki Neytirit alakította Fotó: Gőgh Szilvia

"Sehol sem volt akkora biztonság, mint itt"

A filmet 2017-ben kezdték el forgatni, a munka pedig négy évig tartott, 2021-ben rögzítették az utolsó jeleneteket Kaliforniában. Ez idő alatt Szilvia alaposan megismerte a producert, James Cameront.

– Ő egy maximalista zseni, aki már 6-7 éves korában tengeralattjárókat tervezett. Ezt úgy tudtam meg, hogy Ausztráliában láttam erről egy szuper kiállítást.

Az Avatarnál is pontosan tudta, hogy milyen víz alatti világot akar látni, amit megálmodott és létrehozott. 110 százalékkal dolgozott, s ezt várta el másoktól is. Amikor megjelent, mindenki odafigyelt rá, rend és fegyelem jellemezte a forgatásokat

- mesélte a búvároktató. A stáb sokszor nem tudta, melyik filmhez forgatnak - igen, lesz 3. és 4. része is az Avatarnak -, de mindenkit roppant szigorú titoktartás kötött.

– Senkinek sem mondhattuk el, min dolgozunk - szögezte le a kaszkadőr. Cameron és a film készítői nem sajnálták a pénzt a biztonságra és a stáb jóllétére. Szilvia elmondása szerint még sosem érezte magát annyira biztonságban, mint az Avatar 2 forgatásán. Emellett egészséges ételeket ehettek, edzeni vagy jógázni tudtak a pihenőidőben.

Szilvia a Piranha 3D című film forgatásán, ahol Dina Mayernek volt a dublőre Fotó: Gőgh Szilvia

Családdá csiszolódott a csapat

A négy évnyi megfeszített munka során a vízi biztosító csapat szinte családdá formálódott.

A sztárokkal kevésbé lehetett tartani a kapcsolatot, de én a csapatom tagjaira úgy tekintettem, mintha az unokatestvéreim lennének. Nagyon kevés produkció működik úgy, hogy szinte négy évre, napi 12-14 órára össze vagy zárva a kollégáiddal. A vízi biztosítók máskor átlag 3-4 napot dolgoznak egy filmen 

- mesélte Szilvia, aki a forgatások végére fizikálisan és mentálisan is elfáradt. Egyrészt Cameron tempójához is alkalmazkodnia kellett, másrészt mentálisan fárasztó volt számára állandóan figyelni, hogy az épp halottat játszó és lebegő szereplő valójában megfulladt, vagy nagyon jól játssza a szerepét.

– Stresszes munka volt, mert bár én 8 percnyi autóútra laktam a forgatási helyszíntől, sokszor csak előző este tudtam meg, hogy másnap kell-e mennem forgatni. Előfordult, hogy éjfélre derült ki az, hogy másnap reggel hatkor ismét találkozunk - mondta Szilvia.

A búvár szabadidejében a kertjében készít ékszereket Fotó: Gőgh Szilvia

"Ha jönne egy megkeresés, azonnal elvállalnám"

A vízi biztosító egy cseppet sem bánja, hogy csatlakozott a szuperprodukcióhoz, sőt!

– Gyönyörű lett a film! Pandora világa, az élet fája, a vízi állatok, a bálnás jelenetek mind egy csodavilágot adnak vissza. Bár nagyon hosszú a film, én még tudtam volna nézni - mondta el véleményét a búvároktató, hozzátéve, bízik abban, hogy a nézők a film spirituális mondanivalóját is megértik: vajon mikor hagyjuk abba a Föld tönkretételét, és mikor jön el az az idő, amikor békében együtt tudnak élni az emberek? Szilvia azt mondta, amikor elvállalta a felkérést az Avatarhoz, sok mindent fel kellett adnia és a férje, Hilarie, valamint a 9 éves fia, Enzo is jóval kevesebbet látta őt, de úgy volt vele, hogy ez egy olyan lehetőség, ami az ember életében csak egyszer jön szembe.

Azt gondolom, megérte csatlakozni az Avatar csapatához. Ha most megkeresnének egy ilyen produkcióhoz, gondolkodás nélkül elvállalnám újra. Ha közel van és jól fizet, miért ne? Ha messzebb lenne, akkor viszont kikötném, hogy magammal vihessem a családomat

- szögezte le Gőgh Szilvia, aki jelenleg búvároktatással és óceáni ékszerek készítésével foglalkozik, de ha nem dolgozik, akkor világot lát a családjával, a húgával vagy a barátaival, hogy megismerjen más kultúrájú embereket és más víz alatti világokat.

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090027_auto_resized.png
origo.hu

Húsvéti kvíz: Ön tudja a választ az ünneppel kapcsolatos kérdéseikre?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26464_resized.jpg?avcount=1711704315
origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17069923_auto_resized.jpg
life.hu

Ezek a legveszélyesebb csillagjegyek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089438_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Ez lesz Tokaj egyik szégyenfoltjának helyén

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086801_auto_resized.jpg
ripost.hu

Megmutatta: ez a piszok jóképű férfi Sydney van den Bosch vőlegénye

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088529_auto_resized.jpg
mandiner.hu

A Mercedes csapatfőnöke kitálalt: nem akárkit akarnak Hamilton helyére

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26465_resized.jpg?avcount=1711704315
origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091972_auto_resized.jpg
travelo.hu

Videó: Ez a somogyi település a húsvéti dekorációk mogulja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084502_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711704315
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090709_auto_resized.jpg
borsonline.hu

4 csillagjegy, akinek nagy felismeréseket hoz az élet még a napfogyatkozás előtt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17080117_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Közös fotóval jelentette be Krausz Gábor és Mikes Anna: vége

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/1SWzGq3QsizyH5iPB4Vk8natZWSvqGt3PPUISscQeJo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk3N2NkOTk0MzY5MzQzOWM5YzY5ZmYyZjk5YTA2Zjhi.jpg
Megindító

„Boldogan mutatta a nap végén az összegyűjtött csokitojásokat” - húsvétra is feldíszítette a családja a kiskamaszként elhunyt Dominik sírhelyét

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/72Cjs82PCBFRY-f_4a-SA4Qf8FwuQl3cYT0qo2nU9Bo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FiNDhiYmViYjhlNjRmOWM4NmQ0YWUyNTExYTQ1NTlk.jpg
Tragédia

Robbanás történt Budapesten: egy ember meghalt, többen megsérültek