TikTok

A legmenőbb énektanárnő: diákjai mellett a netezők is odavannak Lauráért

Kis Dalma Róza

Létrehozva: 2023.01.31.

Marik Laura énektanár nem mindennapi órákat tart, amikbe betekintést is nyerhetünk TikTok-csatornáján keresztül. A videók alapján sokan sajnálhatjuk, hogy nem most vagyunk középiskolások.

Már közel 115 ezren követik azt a magyar énektanárnőt, aki éneklős videókat rak fel diákjaival a TikTok-ra. Marik Laura előadóművészi és tanári diplomával a kezében lépett ki a felsőoktatásból, majd egy rövid kitérő után az SE Semmelweis Ignác Többcélú Szakképző Intézményében helyezkedett el, ahol jelenleg is tanít. A formabontó, fiatal énektanár a nyári szünet előtt találta ki, hogy a diákokkal retro dalválogatást készítsen.

Laura egy biztonságot adó háttérnek érzi azt, hogy az éneklésen kívül van egy civil szakmája is, a tanítás. Fotó: Marik Laura

„A gyerekek már fáradtak voltak és mindennél jobban várták a szünetet, a tananyaggal pedig végeztünk

 -  mesélt Laura a kezdetekről a Borsnak.

 - Mivel nagyon szerette az egyik osztály a Republik zenekar dalait, innen jött az ötlet, hogy készítsünk egy retró dalválogatást. Ez volt az első feltöltött videóm a TikTok-ra - árulta el lapunknak.

Az azóta nagy népszerűségnek örvendő tanárnő ezzel úgy érezte közelebb került a gyerekek világához és a videó nagy sikere miatt elkezdett tudatosan tartalmakat gyártani az osztállyal TikTok-ra. 

@lauracoustic #foryou #foryoupage #fyp #fypシ #fy #fypage #viral #viraltiktok #magyardal #magyar #magyartiktok #tanár #tanárok #tiktokhungary #suli #osztály #osztályfőnök #iskola #magyarzene #budapest #ének #singersoftiktok #singer #10b #lol #elit10b @Anita Gál @Hajdu Bálint @Szabolcs Meleg406 @BLOQUE _ @👸🏽Szabrinahh👸🏽 @_sinkaflower_ @vitezanna13 @Szabó Kitti❤ @𝕋𝕆𝕋ℍ @Flóra Strausz @_boggu ♬ original sound - Marik Laura

A modern popzene motiváció az órákon

Az áttörő sikert azonban a magyar popválogatásról készült osztályéneklős videó hozta meg számára, amit már 2,6 millióan megtekintettek. Marik Laura nem csak retro dalokat, hanem mai popzenéket is előszeretettel épít be az óráiba, ez azonban nem jelenti azt, hogy az egész óra a videózásról szólna. A fiatal tanárnő nagyon következetes a diákokkal: a tanmenet 80%-át a kötelező tananyag teszi ki és csupán 20% a szórakozás, a gyerekeknek azonban ez is bőven elég.

A TikTok-on elért sikerem gyorsan terjedt a gyerekek között, így ezt egyfajta motivációként használom: Amikor végzünk egy bizonyos anyagrésszel az azt követő órát végig zenéljük, modern, mai dalokkal, amelyekről készítünk videófelvételt TikTokra.

- mesélt a mindennapokról Laura. 

Hans Zimmer is tananyag nála

- A modern pop motiváció: a gyerekek és én is szeretjük, de vannak olyan mai darabok is, amelyeket én személy szerint szeretném, ha a gyerekek ismernének: Hans Zimmer munkássága például nálam kötelező tananyag - állítja a fiatal énektanár, akiknél a kortárs darabok nem csupán érdekességek, de kiválóan alkalmazhatóak fejlesztésre is. Nem ritka, hogy a popzenét összeköti a zenei fejlesztéssel és instrumentális feldolgozásban viszi be az órára a legnépszerűbb slágereket, amit a gyerekeknek fel kell ismerniük. 

Egy átlagos tanóra nála sem csak szórakozásból áll. Laura a kortárs zenét inkább motivációnak használja. Fotó: Marik Laura

Sztártanárnő 

Az énektanár saját TikTok-os sikerére közös eredményként tekint, ami a gyerekek nélkül nem működne, ráadásul imponál is a diákoknak, hogy Laura fent van a felületen és ott nagy népszerűségnek örvend. Volt olyan osztály, amelyik már hamarabb ismerte a tanárnőt a TikTok-ról, mint az iskolából. 

Az első videók alatt folyamatosan ilyen kommenteket kaptam: Hétfőn találkozunk, nagyon király ez a videó is!

- emelte ki a tanárnő, aki szívesen olvassa diákjai kommentjét a videók alatt, a nagyobb népszerűség azonban furcsa számára. Mivel tartalomgyártóként használja a felületet és ő maga nem követ TikTok-sztárokat, így meglepő volt tapasztalnia, hogy sokan felismerik

- Le szoktak szólítani az utcán, vagy csak kedvesen integetnek, de volt, aki már képet is kért tőlem. Nagyon jól esik, mert ezek szerint tetszik nekik, amit csinálunk - mesélte a Borsnak. 

Marik Laura az oktatás mellett nem hagyja el a zenei karrierjét sem: megpróbálja 110%-osan csinálni mindkettőt. Fotó: Marik Laura

Célja a tanári pálya népszerűsítése is

Olykor Laura kap kommentet más pedagógusoktól is, akik követik a példáját. A lelkes énektanárok száma azonban még nem elegendő: sok tanárnak nagyon alacsony a motivációja a folyamatos órára való készülettől és nem marad már energiájuk az élménypedagógiára. Laura szerint azonban ez az egyik legfontosabb, hiszen a diákoknak szükségük van a szórakozásra, mert nagyon leterheltek. 

A TikTokozást azonban nem csak ezért csinálja. A gyerekek motiválásán kívül komoly célja a tanári pálya népszerűsítése is.

„Nagyon bántott, amikor valaki megkérdezte, hogy mi a foglalkozásom, majd a válaszomnál láttam, hogy megsajnált és kérdezte, hogy mit csinálok még mellette.” 

 

Énekesnő és tanár egyszerre

Laura inkább tartja magát énekesnek, mint tanárnak, így a katedrát gyakran színpadra cseréli. Az oktatás mellett zongorán és gitáron játszik, akusztikus koncerteket ad, valamint egy a’cappella csapatnak, a FiveLive A'cappella-nak is a tagja, akikkel országszerte fellép. Diófa című önálló dala 2020-ban jelent meg, amit már 24 ezren néztek meg a legnépszerűbb videómegosztó portálon. 

 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27403_resized.jpg?avcount=1714004110
origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27413_resized.jpg?avcount=1714004110
origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160218_auto_resized.png
metropol.hu

Szuper hírt kapott Szoboszlai, ő lehet a meglepő liverpooli edzőváltás nyertese

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154755_auto_resized.png
hirtv.hu

Játékpályát nézett elhanyagolt vidéki tájnak Magyar Péter

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158462_auto_resized.png
metropol.hu

Gulácsi-mágiát csodál a Bundesliga: új becenevet kapott a magyar válogatott sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159467_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Megint leköröztük Európát: újabb óriásberuházást jelentett be Szijjártó Péter

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27414_resized.jpg?avcount=1714004110
origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159363_auto_resized.jpg
travelo.hu

Videó: Egy hatalmas Boeing géppel intett búcsút a levegőben a pilóta

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159413_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nagyon várjuk haza mind" - Rejtélyes módon veszett nyoma a nyíregyházi családanyának, ezzel a kocsival tűnt el Zsuzsa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154686_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Érdemes várni a tankolással, remek hírt kaptak a magyar autósok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160029_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meg van írva: 3 csillagjegy kapcsolata hamarosan véget ér!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153682_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Édes fotó: így tartja ölében újszülött testvérét Szegedi Fecsó kisfia

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében