Felhívás

A diákok is felháborodtak: Nyílt titok volt az Eötvös Gimnáziumban, hogy jó pénzért be lehet kerülni – FELHÍVÁS A SZÜLŐKHÖZ ÉS A DIÁKOKHOZ

Létrehozva: 2023.01.27.

Módosítva: 2023.01.27.

Az Eötvös Gimnázium több diákja is azt állítja Facebook-hozzászólásokban, hogy az iskolában évek óta beszédtéma a megvesztegetés. Hallottak róla, hogy jómódú szülők rosszabb képességű gyerekei egyes tanárok megvesztegetésével kerültek be az iskolába. Több gyerek és a szülők csak most döbbentek rá, hogy miért tapasztaltak furcsaságokat a felvételi vizsgák körül. Több diák is azt írta a Facebookon, hogy most már szégyelli, hogy ebbe az „elit” gimnáziumba járt.

Lavinát indított el az a Metropolhoz eljuttatott hangfelvétel, melyből kiderült, hogy a budapesti Eötvös József Gimnázium igazgatója, Moss László és a gimnáziumhoz tartozó alapítvány vezetője, Kálmán Gábor több évtizede „árulnak” minimum félmilliós kenőpénzekért iskolai helyeket a felvételit elbukó, pénzes szülők gyerekeinek. Olyan pénzes szülők számára, mint például a Spar vezérigazgatója, és Demján Sándor unokája... A botrány kirobbanása után az Eötvös Gimnázium diákjai nagyon felháborodtak. Azt írják a Facebookon, hogy maguk között többször beszéltek erről a folyosókon. Sokan közülük már szégyellik, hogy ebbe az „elit” iskolába járnak.

Pénzért árulták a felvételt a módosabb szülőknek. Fotó: Nagy Zoltán

 

A botrány kirobbanása óta egykori diákok és felvételizők Facebookon vallanak arról, hogy mindez nyílt titok volt a gimnáziumban, és évtizedek óta benne volt az iskolai légkörben, hogy egyes tanulókat a szüleik fizettek be az intézménybe – írja a Metropol.

Az ügy kivizsgálásában bíznak az egykori Eötvös diákok

Az Eötvös Gimnázium egyik volt diákja arról írt, nyomasztó érzés volt, hogy annyi köztük a jómódú, ámbár szerényebb képességű diák. A tisztességes felvételi révén bekerült tanulók igyekeztek, tanultak, míg a megvesztegetés révén bekerült diákok gyakran csak imitálták a dolgot. A diákok információi szerint állítólag pénzért is lehetett jó jegyeket szerezni.

„Ez a nyomasztó érzés benne volt az iskola légkörében. Nem az egyedüli diák voltam, aki érezte és kimondta, hogy bizony XY évfolyamtársunk milyen módon kerülhetett be az Eötvösbe és milyen módon szerzi az 5-ös érdemjegyeit” – írta egy egykori diák, aki szerint nagy arculcsapás volt, hogy némely pedagógus a gyerekek gazdasági háttere szerint osztályozott.

„Én nagyon is alá tudom támasztani, nyomasztó és keserű nyomot hagyó emlékeimmel” – vallott a diák arról, hogy miként működtek a dolgok az iskolában. „Egykori diákként érzem mélységesen ennek az ügynek a hitelességét, sajnos, és dühöt, régi rossz emlékeket idéz fel bennem ez a botrány... Szívből remélem, hogy kivizsgálják ezt a botrányt és amennyiben megáll a vád, elnyerik méltó büntetésüket” – írta.

Több egykori diák jelentette ki, hogy miután tudomást szerzett a vesztegetési botrányról, már szégyelli, hogy ebbe az iskolába járt.

„Visszagondolva sok mindent megmagyaráz ez a rendszer”

A Telex csütörtökön este írta meg, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság vesztegetés bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást, és vizsgálják a Metropolhoz eljuttatott hangfelvétel tartalmát is. A lapnak nyilatkozott egy volt Eötvösös diák is, aki úgy fogalmazott: „Visszagondolva sok mindent megmagyaráz ez a rendszer”. Szerinte leginkább a tanulók teljesítményénél volt tetten érthető, hogy egyes diákokat „befizették” szülei. „Összességében ez az egész szerintem nyílt titok szinten működött, de folyosói pletykából sosem fejlődött tovább. Nem kérdezgettük egymást az osztályban, hogy kinek milyen lett a felvételi, vagy miért jár ide. Én úgy érzem, hogy teljesítményben volt különbség azok között, akik a felvételivel szerezték meg a helyüket, meg azok között, akik nem. Itt nem arra gondolok, hogy valaki nem tudott átmenni 10. osztályba fizikából, csak voltak diákok, akik konzisztensen az osztályátlag alsó harmadába tartoztak” – nyilatkozta a korábbi tanuló a Telexnek.

A szóbelin azt kérdezték tőle, milyen madár lenne

De idézzünk tovább újabb Facebook-kommentekből: „Felvételizett ide is a lányom annak idején. 100%-os matek írásbelije volt és néhány pontot veszített a magyaron. Az Eötvösben a szóbeli színvonala az volt, hogy megkérdezték, milyen madár lenne. Majd 121. helyen végzett az előzetes bejutási listán. Ezzel szemben a Fazekasban komoly matek feladatsor után, az Apáczaiban komoly kémiai feladatsoros felvételi után 5. - 5. helyen volt.
Tavaly 10. osztályosként megnyerte az Irinyi kémia-versenyt és a 11. és 12. osztályosok között indulva megnyerte a kémiai OKTV-t is. Kijutott a Kísérletes Tudományok Európai Olimpiájára (EOES) is Csehországba és ezüstérmesek lettek. Vagyis az Eötvös elvesztett egy tök jó, sikeresen versenyzőt, az iskolája hírnevét öregbítő diákot, mert az nem fizetett zsebbe senkinek.  Mi viszont örülünk, hogy nem oda ment, mert más diákoktól hallani ezt-azt az Eötvösről” – írta a megdöbbentő sorokat egy édesanya.


A gyanú szerint manipulálják a felvételi pontokat

„Teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy itt valami nem kerek, miután a gyermekem tavaly volt itt felvételizni” – kezdte a történetét – ugyancsak a Facebookon – egy édesanya, akinek a gyermekét azután hívták be kémia szóbeli vizsgára, hogy nagyon magas pontszámokat ért el a központi írásbelin.

Bár a gyermek szóbelije nagyon jól sikerült, keserű csalódás érte az anyát a pontszámok láttán. „Úgy korrigálták a számokat, hogy véletlenül se legyen a tökéletes kémia vizsgára magas pontszáma. Akinek meg kevés a pontja a központi írásbelin, annak meg jól megtoldják, így aztán végképp nem a tudás számít. Így lehet tökéletesen csalni a szóbeli vizsgákon, ráadásul ezt senki nem tudja ellenőrizni.. Az összes többi iskolában, ahol szóbeliztünk, mindenhol maximum pontszámot kapott matekból, fizikából és kémiából is” – mutatott rá, hogyan trükköznek a pontokkal a felvételiken.

Egy másik diák arról számolt be, hogy neki négy „protekciós” osztálytársa is volt.

 

Felhívás!

Már eddig is több szülő kereste meg a Metropol szerkesztőségét, akik hasonló megvesztegetésről hallottak, elsősorban úgynevezett budapesti „elitiskolákban”. Azt állítják, tudnak arról, hogy jómódú szülők gyerekei pénzért nyertek felvételt. A Metropol szerkesztősége kéri, hogy aki hasonló esetekről bármiféle információval rendelkezik, jelentkezzen a szerkesztoseg@metropol.hu e-mail címen. Természetesen az újságírói szakma szabályai szerint garantáljuk a munkánkat információkkal segítők „inkognitóját”. 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17060504_auto_resized.png
origo.hu

Megdöbbentő felfedezés: gyógyíthat a rágó?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17056200_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Bebizonyítottad, hogy nulla vagy, mint pasi" – brutális alázást kapott a TV2 sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17057127_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kezdődik az asztrológiai újév: ezekre a csillagjegyekre lesz brutális hatással

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17060878_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

„A mozgalmának vége” – baloldali elemző adta meg a kegyelemdöfést Magyar Péternek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17058929_auto_resized.jpg
ripost.hu

Csillogtak a szemek: talpig feketében, nem akárhol jelent meg Benedek Tibor özvegye, Epres Panni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17061105_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Hont András: Magyar Péter belezavarodott a történetébe

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26133_resized.jpg?avcount=1710839111
origo.hu

Leleplező vallomások: Zelenszkij teljesen megőrült, kirobbanthatja a III. világháborút

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25922_resized.jpg?avcount=1710839111
she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17061599_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nyílt levélben üzent Csuti Kiss Ramóna férjének: a fiára hivatkozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25962_resized.jpg?avcount=1710839111
life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26135_resized.jpg?avcount=1710839111
magyarnemzet.hu

Ha a második világháborúban megőrizzük a szuverenitásunkat, kevesebbet szenvedett volna hazánk

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/8SsdigFoBySUMTTv8HLW_9OhGRou68xPpwNtw64iI98/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Y4ZGVhYTc3ZmYyODQ4YTc5MzdkYjAzOTg5M2U1YWFl.jpg
Rendőri jelentés

Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/5SPCSpnha1d6tQGH9XXC7XnMvl9Xxqv5np7FeuW5-64/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2IzNjcyZWNiYTc5ZDRlYmQ4MTBjNDdlMzY2YjA5ZTBj.jpg
Gyász

"Hol itt az igazság?" – teljesen összetört az oroszlányi horrorbaleset áldozatának fia