A vidéki, kocsmai szállóige szerint "sörre bor, mindenkor", és "borra sör, meggyötör". De mi történik akkor, amikor a bort - pontosabban a mustot - párosítják a sörrel? Radányi Orsolya, az Etyeki Sörmanufaktúra tulajdonosa adta meg erre a választ.
Az ötlet nem teljesen saját, ám megfelelő kihívást és kísérletezési lehetőséget adott a családi vállalkozás számára.
– Hazánkban már próbálkoztak ilyennel korábban, így nem saját találmányról van szó. Mi viszont minden évben készítünk must hozzáadásával készült sört, amihez kizárólag helyi, etyeki termelőktől szerezzük be a mustot - kezdte a Borsnak Radányi Orsolya. Véleménye szerint a sörrel alapvetően könnyebb dolgozni, mert nem vonatkoznak a főzésre olyan szigorú szabályok, mint például a bor vagy a pálinka esetében, és mára teljesen elfogadott lett, hogy a nedűhöz más dolgokat is tesznek.
– Mi a szőlőmustra úgy tekintettünk, hogy ezzel gazdagítjuk a sör ízvilágát. Tulajdonképpen arról van szó, hogy gyümölcslevet adunk a sörhöz, amely egyébként más, például meggyes vagy málnás söröknél is megtörténik. A szőlőmustos sört azonban az különbözteti meg a többitől, hogy a gyümölcslé cukortartalma magas, és az ebben lévő szőlőcukor is megerjed, amely páratlan ízt kölcsönöz a nedűnek. Ez adja a mustos sör különlegességét - mesélte a sörfőzde tulajdonosa. Etyek klasszikus bortermelő vidék, ám amikor Orsolya és családja belefogott a sörfőzésbe, sokan pozitívan fogadták a vállalkozásukat.
– Alapvetően a sör nem közvetlen konkurenciája a bornak, mivel a fogyasztók vagy csak a sört, vagy csak a bort preferálják. Ránk úgy tekintenek, mint az etyeki gasztronómiai paletta új eleme, hiszen arra törekszünk, hogy megismertessük a vidéket, akár a külföldiekkel is - magyarázta a sörmanufaktúra vezetője.
Orsolyáék minden évben részt vesznek nemzetközi versenyeken, így ez jó értékmérője annak, hogy mennyire állják meg a sörök a helyüket a nemzetközi mezőnyben.
– Európai és amerikai viadalokon már jártunk, de az International Beer Challenge-en most voltunk először. Ez egy elég szigorú verseny, kezdve a sörök pontos kategorizálásától kezdve, az értékelési szempontokon át, a leadott minta mennyiségéig és felcímkézéséig - részletezte a főzde vezetője. A mintákat Angliába kellett kiküldeniük, majd szeptemberben hívták össze a nemzetközi zsűrit az értékelésre, melyet világszerte elismert szakemberek végeztek.
Mi már szeptember végén tudtuk az eredményt, de amíg megszervezték a gálát és a sajtóeseményt, addig titokban kellett tartanunk a nagyszerű hírt, amely két hónapos várakozást jelentett
- mesélte Orsolya.
A főzdetulajdonos számára hatalmas öröm volt a nemzetközi díj: 700 benevezett tételből ért el ezüstérmet a pontosan Princessin Edeck – Királyleányka Sparkling Ale elnevezésű sör.
– Nagyon boldogok voltunk, hisz ez hatalmas eredmény egy kis családi vállalkozás számára. Ez a munkánk elismerése, amely extra motivációt ad a további erőfeszítésekhez, hogy jó az irány, amit követünk - örömködött Radányi Orsolya, aki abban bízik, hogy ezeket a sörkülönlegességeket egyre többen fogják majd kóstolni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.