Megkezdődött a karácsonyi lehalászás: Napi tíz tonna halat szednek ki a tavakból a gazdaságok

Megkezdődött a karácsonyi lehalászás: Napi tíz tonna halat szednek ki a tavakból a gazdaságok

friss
PUBLIKÁLÁS: 2022. november 10. 19:30
Több mint 800 ezer horgászigazolvánnyal rendelkező pecás van Magyarországon, és ez a szám egyre csak növekszik. A Bors hetente jelentkezik horgászrovatával, amellyel még több embert kívánunk kicsalni a tó- vagy folyópartra. Ezúttal egy halászatra látogatott a Bors, hogy megtudja, hogyan kerül a karácsonyi asztalra a ponty.
K. D.

Nagy a sürgés-fogás a Rétimajori tógazdaságban. Ezúttal azonban nem a horgászoké, hanem a halászoké a főszerep. Megkezdődött ugyanis az őszi halkitermelés, hogy mindenkinek jusson elegendő kopoltyús a karácsonyi asztalra. Különös látványt nyújt a hatalmas tó, melyben már alig van víz, és az sem mindennapi, hogy tucatnyi ember hálóval a kezében álldogál a maximum 13 fokos vízben. A „fogás” is ámulatba ejtő, hiszen egy-egy húzásnál 1,5 tonna hal landol a hálóban.

1500 tonna halat eszünk karácsonykor

– Két hónapon keresztül folyamatosan halászunk a tavainkon. Ez napi szinten 8-10 tonna, többségében háromnyaras pontyot jelent. 

Az ünnepi időszakban fogy el az éves haltermelés 40 százaléka, ez körülbelül 1500 tonna, ennek pedig a 90 százaléka ponty.

 A maradék tíz százalékon osztozkodik a harcsa, a süllő, busa és a keszeg, kárász – mondta a Borsnak Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. tulajdonosa, aki hozzátette: az aszály, a takarmányárak drágulása, valamint a rezsiköltségek emelkedése miatt drágul a boltok polcain is a hal. Körülbelül 2000-2500 forintot kérnek el majd az árusok karácsonykor egy kiló élő pontyért.

Egy-egy húzásnál 1,5 tonna hal landol a hálóban Fotó: Bors/Gigor Csaba

Szigorú szabályok

Mint manapság minden, a halászat is gépesítéssel történik, így a napi 10 tonna élő halhoz elég 6-8 ember, akiknek a feladata jórészt az osztályozás, válogatás. A halak csak tökéletes egészségügyi állapotban kerülhetnek a boltok polcaira, így kéthavonta állatorvosi vizsgálatokon esnek át.

– Ha bármi problémát észlelünk egy-egy kopoltyúson, azonnal elküldjük egy laboratóriumba kivizsgálni. Majd az eredmények tükrében kezeljük az állatot. Magyarországon nagyon ritka, hogy betegség pusztítja a halállományt, emiatt pedig gyógyszerrel be kelljen avatkozni. Az elmúlt három-négy évben még kisebb fertőzést sem kaptak el a halaink – fogalmazott Lévai, majd hozzátette: minden tógazdaságnak van halegészségügyi vizsgával rendelkező szakembere, aki személyesen kíséri figyelemmel a halak sorsát. Ha bármi rendellenességet tapasztal, azt azonnal jelenti, és elküldi az Állatorvostudományi Egyetem laboratóriumába.

Az ünnepi időszakban fogy el az éves haltermelés 40 százaléka Fotó: Bors/Gigor Csaba

Órákon belül a tóból a boltokban

A tóból lehalászott halak egy másik telephelyre kerülnek, ahol benti medencékben várják, hogy kiszállításra kerüljenek. Erre azért van szükség, hogy minél frissebben jussanak a vásárlók asztalára.

– Nálunk például a gödöllői telephelyünkre kerülnek Rétimajorról a halak. Az ottani vezető tudja, hogy ezen a héten hova, mennyi – főképp piaci - ponty kerül kiszállításra. 

A megrendelt mennyiséget pedig órákon belül eljuttatjuk, az állatokat pedig orvosi papírokkal és származási hely megjelölésével kapják meg a forgalmazók

 – zárta Aranyponty Zrt. tulajdonosa.

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.