Jelnyelv

Ma van a magyar jelnyelv napja, már a nemzeti konzultáció is kitölthető ilyen módon

Ripost

Létrehozva: 2022.11.09.

Anyanyelvként megjelölhető a népszámlálás során a magyar jelnyelv, és a nemzeti konzultációt is lefordították. A Borsnak dr. Kósa Ádám siket EP képviselő és dr. Tapolczai Gergely siket országgyűlési képviselő nyilatkozott.

Dr. Kósa Ádám a Fidesz európai parlamenti képviselője és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége elnöke. Ő az első európai parlamenti képviselő, aki jelnyelven kommunikál.

„Az idegen nyelvként letehető államilag elismert magyar jelnyelvi vizsga azt jelzi, az állam számára a magyar jelnyelv ugyanolyan értékű, mint bármely más hangzó nyelv azzal az eltéréssel, hogy elismeri azt is, hogy a magyar siket emberek anyanyelve a magyar jelnyelv. Ez önmagában egy kuriózum és a magyar siket közösség nyelvi kisebbségként való elismerését is jelenti" – mondta a Ripostnak dr. Kósa Ádám, aki jelnyelvi tolmáccsal, vagy írótolmáccsal kommunikál a többi képviselővel.

KÓSA Ádám
Fotó: MTI

Elmondása szerint az anyanyelvi jelnyelvhasználók köre 10-15 ezer fő lehet, mert ideszámolják azokat az embereket is, akik siket családba születtek.

Azt gondolom, bővíteni kell azoknak a protokolláris eseményeknek körét, ahol a jelnyelvi tolmácsolást és írótolmácsolást biztosítják. Fontosnak tartjuk azt is, hogy a televíziós műsorok akadálymentesítését bővítsék a jövőben azzal, hogy más televíziós csatornák számára is előírják a feliratozási kötelezettséget. Külön kiemelném a mozifilmek akadálymentesítését, sajnos itt a helyzet a többi területtel szemben kifejezetten rossz. A magyar társadalom ugyanis erősen szinkronpárti

 – monda dr. Kósa Ádám.

A képviselő szerint a többségi társadalom úgy tudna segíteni a jelnyelvet használóknak abban, hogy az eddigieknél jobban, hatékonyabban megértsék egymást, hogy megtanulják a jelnyelvet.

dr. Tapolczai Gergely  óriási szakmai és erkölcsi sikernek értékeli, hogy tavaly óta államilag elismert idegen nyelv a jelnyelv, a siket közösség anyanyelve. 

TAPOLCZAI Gergely József
Fotó: MTI

Vajon egy jelnyelvet használó képviselő miként kommunikál a többi képviselőtársával?

Mivel jelen pillanatban csak jómagam használok jelnyelvet a Parlamentben, mint az Országgyűlés első siket képviselője, a többiekkel elsősorban jelnyelvi tolmácsok segítségével kommunikálok

 – nyilatkozta dr. Tapolczai Gergely.

Arról nincs adata, hogy hányan használnak jelnyelvet Magyarországon, ám elmondása szerint nagy reményeket fűznek a mostani népszámláláshoz, ugyanis a 2011. évi kérdőívhez képest most már lehetett választani magyar jelnyelvet is, mint anyanyelvet vagy mint kommunikációs csatornát. 

„A 2011. évi népszámlálás adatai szerint kb. 8500 siket és 63.000 nagyothalló él Magyarországon, ehhez tudunk majd viszonyítani" – tette hozzá.

A képviselő arról is szót ejtett, hogy a magyar kormány 2010 óta több fontos intézkedést hozott. "Az egyik legnagyobb projekt a Kontakt Jelnyelvi Tolmácsszolgáltatás, ami internetes alapú videós jelnyelvi tolmácsszolgáltatást jelent, évek óta megkönnyítve a sorstársaink életvitelét azzal, hogy sokszor nem kell személyesen intézni ügyeiket, hanem videótelefonon keresztül tolmács segítségével tudnak intézkedni."

Megemeltük a kiegészítő speciális órakeretet a hallássérült tanulók számára, így az integráltan tanuló diákok magasabb óraszámban tudnak igényelni jelnyelvi tolmácsszolgáltatást. Ugyancsak a jelnyelvi törvénynek köszönhetően egyre több az akadálymentesített tv műsor, főként feliratozással

– mondta a képviselő.

A képviselőnek azt a kérdést is föltettük, hogy a többségi társadalom miként tudna segíteni a jelnyelvet használóknak abban, hogy az eddigieknél jobban, hatékonyabban megértsék egymást.

„A társadalom részéről nagy segítség, ha biztosítják az akadálymentes kommunikáció különböző formáit: jelnyelvi tolmácsolás, feliratozás, írásbeli kommunikáció, és természetesen a türelem, empátia is nagyban elősegítheti egymás megértését" – mondta lapunknak a képviselő, aki érdekességképpen megemlítette a nemzeti konzultáció kitöltését is, melyet a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége munkatársai jelnyelvre adaptálták, így azok a jelnyelvi verziót jobban megértő siketek is akadálymentesen hozzáférhetnek a kérdésekhez.

Sokkal több fogyatékkal élő dolgozik, mint 10 éve

Magyarországon minden második megváltozott munkaképességű, fogyatékkal élő embernek van munkája, míg tíz éve csak 18 százalékuk dolgozott. Erről Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára beszélt még szeptemberben Budapesten a Nagyothallók Világszövetségének kongresszusán. Mint mondta, a kormány célja, hogy a fogyatékossága miatt akadályokba ütköző emberre ne jótékonykodásra szorulóként tekintsenek, hanem elhárítsanak előle minden akadályt, hogy a társadalom teljes jogú tagja lehessen. Ehhez biztos megélhetés, munka kell és minél teljesebb fizikai, valamint infokommunikációs akadálymentesítés. Kitért arra: korábban a fogyatékossággal élők közül sokan gondolták, hogy a segély, a támogatás kell, hogy biztosítsa a megélhetésüket, ezen azonban a kormány drasztikusan változtatott.

 



 



 



 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182339_auto_resized.jpg
origo.hu

Lenyűgöző drónfotókon Nagy-Britannia egyik legszebb útvesztője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27689_resized.jpg?avcount=1714680912
origo.hu

A TV2 a legnézettebb csatorna, óriási siker volt a Házasság első látásra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182705_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megalázták Harry herceget: erre is nemet mondtak neki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179882_auto_resized.png
hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180759_auto_resized.jpg
ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182700_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Az Iszlám Állam radikális rendszerét hoznák el Európába? – szakértőt kérdeztünk + videók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27688_resized.jpg?avcount=1714680912
origo.hu

Szijjártó Péter: Józan észre alapozott együttműködésre van szükség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144894_auto_resized.png
lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183668_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Szakított a vőlegényével! Megszólalt Marics Peti állítólagos barátnője - Exkluzív

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175721_auto_resized.jpg
borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714680912
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714680912
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/H8M-qQQGOEUvW1fqdXmG1QOk0xzAA6qogp15FuNSYZk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzI2MmNhMzFmZGQwMTQ4MGJiMWMwNGQ2OTkzZTBiNGFl.jpg
BÉKE

Menczer Tamás: Magyarország békéje csak a magyar emberek támogatásával védhető meg – videó

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/mTsvwgars5UNzThmlKhYnKThe01xSveZuUrzMI3pixQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2RhMjU4ZDZjNmJjMDRlMzY5MWRiOTU5OGNjZDMwY2Uz.jpg
Gólyahír

Öröm és bánat egyszerre: megszülettek a két gyermekét eltemető nagymama ikerunokái, de egyikük már az angyalok közt van