Veronai buszbaleset

Elfogták a veronai halálbusz Magyarországon bujkáló sofőrjét

Létrehozva: 2022.09.13.

Módosítva: 2022.09.13.

V. Jánost Magyarországon vették őrizetbe, olasz lapértesülések szerint még múlt hét szombaton. Ő vezette azt a buszt, ami 2017. január 20-án éjjel Verona közelében egy autópálya hídpillérének hajtott, 18 utasának halálát okozva.

Student bus crash kills at least 16 in Italy

Forrás: AFP

Az autóbusz Franciaországból tartott Budapestre, utasai főként a Szinyei Merse Pál Gimnázium tanárai és diákjai voltak. A szörnyű tragédiában 18-an veszítették életüket.
 

Student bus crash kills at least 16 in Italy
Az elsőként kiérkező veronai járőr fotója a lángoló buszról Fotó: HANDOUT / POLIZIA DI STATO /  AFP

 

 

V. Jánost a veronai bíróság első fokon 12 évre, a második, már Mestrében zajló perben jogerősen hat évnyi börtönre ítélte. V. az ítélet szerint elaludt vezetés közben, ez okozta a tragédiát, a sofőr azonban ügyvédein keresztül azt állította: nem ő vezetett, hanem a balesetben elhunyt váltótársa. Mindez azonban nem nyert bizonyítást.

Tamás Róbert
V. János is súlyos sérüléseket szenvedett a balesetben, hosszú ideig lábadozott a budapesti Honvédkórházban. A fotó 2017. januárjában készült. Fotó: Kovács Attila / MTI


V. János nem jelent meg egyetlen kinti tárgyaláson sem, így letartóztatására sem került sor. Végig Békéscsabán élt, munkát vállalt, dolgozott. Elfogására azok után került sor, hogy a veronai ügyészség augusztusban nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene, ennek köszönhetően múlt szombaton vették őrizetbe Magyarországon. Egy hét múlva adják ki Olaszországnak a férfit. 

- Végre mozgásba lendült az olasz igazságszolgáltatás – így kommentálta a letartóztatás hírét Alberto Poletti, annak a közúti áldozatok hozzátartozóit tömörítő szervezetnek az elnöke, aki nagyon sokat tett azért, hogy a magyar sofőrt ne hagyja futni az olasz bíróság.

Szendrei Endre, a baleset egyik áldozatának nagybátyja a Borsnak azt mondta:

- A hatéves büntetést kevésnek tartjuk, de az mindenképpen előrelépés, hogy V. végre megkezdi büntetése letöltését.

V. János egyébként kérelmezheti, hogy börtönéveit itthon tölthesse le, de csak azután, hogy megérkezett a számára kijelölt olasz börtönbe. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek