Bomba

400 méter sugarú körben pusztított volna a Dunából kiemelt bomba

Farkas Ivett

Létrehozva: 2022.09.12.

Kiemelték a budapesti Várkert Bazárnál a Duna medrében talált második világháborús légibombát a Magyar Honvédség tűzszerészei.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóbúvárai bukkantak rá dunai gyakorló merülésük közben a második világháborús, száz kilogramm tömegű, szovjet gyártmányú légibombára az Erzsébet híd és a Lánchíd közé eső folyamszakaszon. A munkálatok megkezdése előtt a rendőrség 400 méteres sugarú körben zárta le a területet. A kiürítés több ingatlant is érintett, illetve a lezárások a tömegközlekedést is befolyásolták. 

Első lépésben a búvárok rögzítési pontokat alakítottak ki a hajóállomás közelében előkerült légibombán, majd az aknamentesítő hadihajó speciális darujával emelték ki. A hatástalanítást követően a robbanószerkezetet vízi úton fogják elszállítani a hadi kikötőbe, ahonnan közúton a Magyar Honvéd Központba.

400 méter sugarú körben pusztított volna ez a bomba, ha felrobban.  Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Lakatos Péter

– A bombában két élesített gyújtószerkezet található, amit hatástalanítanunk kell. Ha felrobbant volna 400 méter sugarú pusztítást tudott volna végezni – mondta a Borsnak Gajdos Milán főhadnagy, a Magyar Honvédség tűzszerész alakulatának kommunikációs tisztje.

A teljes körű hatástalanítás érdekében a bombát a későbbiekben felrobbantják.

Több oka is lehet annak, hogy a bomba ledobása után nem robbant fel. Az egyik lehetséges ok az lehet, hogy nem a megfelelő vetési magasságból dobták le. Az is meglehet, hogy nem a megfelelő keménységű talajra érkezett, ezért nem tudta kifejteni a hatását. Lehetséges, hogy maga a Duna mentett meg minket a robbanástól

 – magyarázta a szakember. 

 

Nem elhanyagolható tényező pedig, hogy a gyújtószerkezetek hibája is felmerülhet. A főhadnagy úr ugyanis felhívta figyelmünket arra, hogy a légibombákat tömeggyártásban készítették, sokszor szakképesítéssel nem rendelkező munkaerő bevonásával, ezért a meghibásodott bombák száma jóval magasabb, mint amire gondolnánk.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek