Háború

Lebuktak az ukránok, a nyugati fegyverszállítmányok többségét ellopják

Létrehozva: 2022.08.12.

Az egyik vezető amerikai hírforrás, a CBS News arról ír, hogy az Ukrajnának adott nyugati katonai segélyek 60-70 százaléka valójában soha nem érkezik meg a frontra. Ennek elsődleges oka a korrupció. Vagyim Melnik, az ukrán Gazdaságbiztonsági Hivatal vezetője július elején beismerte, hogy elég nagy a probléma a korrupcióval, mert a Nyugatról érkező humanitárius segélyek és fegyverek egy részét az ukrán katonák és önkéntesek egyszerűen eladják.

Arról ír a Mandiner, hogy az amerikai CBS hírcsatorna egy hosszú cikkben járta körül azt a témát, hogy mi a legnagyobb probléma a Nyugat által Ukrajnának nyújtott katonai segélyekkel. Megállapításuk alapján kétségtelenül az egyik legnagyobb probléma a korrupció.

 

Az Ukrajnába indított fegyverszállítmányok mindössze 30-40 százaléka érkezik meg a végső célállomáshoz

 

– közölte Jonas Ohman, egy Ukrajnát segítő litván nonprofit szervezet vezetője. Magyarán: a nyugati fegyverszállítmányok 60-70 százaléka útközben egyszerűen eltűnik.

Az elemzés arra is kitért, hogy az Egyesült Államok korábban külön személyeket jelölt ki és küldött az országba a fegyverszállítmányok felügyelésére, ami annak az egyértelmű jele, hogy a nyugati nagyhatalmakat is aggasztotta a sokat emlegetett ukrán korrupció.

Ugyanakkor szinte lehetetlen pontosan lekövetni a fegyverszállítmányok útját, aminek többek között az az oka, hogy a frontvonalak és a háború általános környezete is egyfolytában változik. Ezen csak tovább ront az, hogy nagyon sokan vannak az önkéntes és a különböző félkatonai szervezetek harcosai.

Vagyim Melnik, az ukrán Gazdaságbiztonsági Hivatal vezetője július elején beismerte, hogy elég nagy a probléma az ukrán korrupcióval, mert a nyugatról érkező humanitárius segélyek és fegyverek egy részét az ukrán katonák és önkéntesek egyszerűen eladják.

 

Még a katonai árukat is eladják pénzért, vannak ilyenek

 

– közölte akkor Vagyim Melnik, majd hozzátette, hogy már nyomoznak az ügyben. Már legalább tíz ehhez kapcsolódó ügyet regisztráltak hivatalosan, de ez nyilvánvalóan csak a jéghegy csúcsa.

(Origo)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek