Forróság

Ezért nem tudsz dolgozni hőségriadó alatt: agysejtjeinket pusztítja a durva kánikula

Bors

Létrehozva: 2022.08.28.

Még nincs vége a nyárnak, de az agyunk egyre kevésbé bírja az extrém hőséget. 40 fok felett az agyunk is károsodik.

Szó szerint elfüstöl az agyunk a forróságban

A minap a Föld legmelegebb pontján, Irakban és Kuvaitban mérték az idei év legmagasabb hőmérsékletét Bászrában: 52,6 fokot. Itt rendkívüli munkaszüneti hetet rendeltek el a forróság miatt, hiszen a levegő éjszaka sem hűl 30 fok alá, ami elképesztő módon megviseli a szervezetet. Sőt, mi több, az agyunkban már 40 fok felett olyan sejtpusztulás indul el, ami visszafordíthatatlan.

Lassan pusztul az agy kánikulában

Már több tanulmány is született arról, hogy hogyan romlik a dolgozók és a diákok teljesítménye egyenesen arányosan a hőmérséklet növekedésével. Nincs tehát semmi meglepő abban, ha a tikkasztó forróságban nehezebben megy a munka is, mindennek pusztán biológiai okai vannak.

„A hőség hatással van az agyunkra, ahogy a hőmérséklet emelkedik, a kognitív funkciók csökkennek"

 – mondja Dr. Elisabeth Philipps, klinikai idegtudós, hozzátéve, hogy a magasabb hőmérséklet gátolja az idegrostok megfelelő működését. Ezért is érzünk fáradtságot, egyensúly,- vagy látásproblémákat. Ráadásul 40 fok felett az agyban olyan változások indulnak el, ami miatt az vér-agy gát elkezd lebomlani.

„Ez a gát elválasztja az agyszövetet a véráramtól, távol tartja a nem kívánt részecskéket és baktériumokat, miközben biztosítja az agynak szükséges oxigént és tápanyagokat.”

 - tette hozzá a szakértő.

Egy dolog segíthet igazán: a víz

Van azonban egy kulcsfontosságú dolog, amivel minimalizálhatjuk a hőség pusztító hatását. Létfontosságú a szervezet hidratáltságának fenntartása, ugyanis a kiszáradás csökkentheti az agyi idegsejtek aktivitását, és sokkal nehezebben tudunk koncentrálni. Egy tanulmányban például azok a résztvevők, aki 36 órán keresztül nem ittak vizet, később a teszteken sokkal rosszabbul teljesítettek, fáradtabbak voltak, és a hangulatuk, a figyelmük és a memóriájuk is rosszabb volt. Amennyiben ittak, úgy a tünetek is enyhültek. A szakértők nem véletlenül javasolják, hogy naponta igyunk meg legalább 2-2,5 liter vizet, ezzel ugyanis már sokat teszünk a kiszáradás ellen. A gyerekeknél ráadásul mindez hamarabb is bekövetkezik, így kánikula idején azt látjuk, hogy ritkább a vizelés, kevesebb a könny, száraz a száj, és kevesebbet játszik, bágyadt a gyermek, érdemes arra gyanakodni, hogy nem ivott eleget.

Ismerjük fel a hőgutát, hőkimerülést!

Sokan összekeverik a hőkimerülést a hőgutával, pedig utóbbi életveszélyes is lehet - hívta fel a figyelmet az Országos Mentőszolgálat Alapítvány. A kánikulában gyakori a hőkimerülés és a hőguta is, ezért fontos, hogy tisztában legyünk a kettő közötti különbséggel, mert a hőguta életveszélyes, azonnali orvosi segítség szükséges a bajbajutottnak!

hőguta, hőkimerülés, kánikula, hőség
Fontos, hogy felismerjük a különbséget a hőguta és a hőkimerülés között Fotó: Országos Mentőszolgálat Alapítvány

A mentősök szerint a hőkimerülést ezekről a tünetekről ismerhetjük fel:

 • Szédülés vagy ájulás
 • Túlzott izzadás
 • Hűvös, sápadt, nyirkos bőr
 • Hányinger vagy hányás
 • Gyors, gyenge pulzus
 • Izomgörcsök

Ha valakin ezeket tapasztaljuk, vigyük hűvös, légkondicionált helyre, itassunk vele vizet, egy hideg zuhany vagy borogatás is segíthet. 

Ha hőgutával állunk szemben ezeket a tüneteket tapasztalhatjuk:

 • Lüktető fejfájás
 • Nincs izzadás
 • Testhőmérséklet 39 fok felett, vörös, forró, száraz bőr
 • Hányinger vagy hányás
 • Gyors, erős pulzus
 • Eszméletvesztés

Ilyenkor azonnal mentőt kell hívni, és el kell kezdeni lehűteni a túlhevült embert, ameddig a segítség meg nem érkezik!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek