Hőség

Beindítja a szülést a kánikula - megszólalt a nőgyógyász

2022. augusztus 5. péntek 12:00

Nagyon szélsőséges nyarunk van, hőséggel, hőségriasztásokkal és markáns hidegfrontokkal. A szélsőséges időjárás a kismamákra is nagy hatással van, az elmúlt napokban, hetekben több szülés beindult egy-két héttel a kiírt előtt. Volt aki úton a kórház felé szülte meg gyermekét, volt aki nyaralás közben és akadt olyan is, aki végül otthon adott életet kislányának. A Bors szülés-nőgyógyászt kérdezett az okokról.

Nem unatkoznak a mentősök az elmúlt hetekben, a kánikula és a frontok még az egészséges szervezeteket is megviseli. Különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, de több fiatal is elájult az extrém időjárás miatt. Az Országos Mentőszolgálatnál az elhúzódó hőségben nagyjából 10 százalékkal nőtt az esetszám. A kánikula és a váratlan markáns hidegfrontok azonban nem csak rosszulléteket okoztak, több kismamánál a vártnál hamarabb beindult a szülés. 

újszülött
Fotó: Facebook/OMSZ

Csak az elmúlt két napban két esetről számoltak be. Augusztus első napján egy aldebrői anyukánál délután váratlanul indult be a szülés: a kiérkező mentők ugyan elindultak vele a kórház felé, de Kerecsendnél a mentőkocsi félreállt, és levezették a szülést. Mint azt a Bors megírta: a kis Ármint és anyukáját stabil állapotban szállították kórházba.

Dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász
Fotó: Facebook Dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász

Másnap egy kislány akart nagyon sietősen napvilágot látni. A tápiószentmártoni 39. hétben lévő édesanya magzatvize reggeli készítése közben folyt el. Miközben férje hívta a mentőket, elment zuhanyozni, a kicsi nem várt tovább, a tus alatt beindult a szülés. A kiérkező mentősök már el sem indultak a kórházba a vajúdó anyukával, otthon segítették világra a kis Melániát.

A frontok, extrém időjárási körülmények és a szülés beindulások között egyértelmű összefüggés van

 – mondta a Borsnak Dr. Csermely Gyula szülész- nőgyógyász. - Az általános tünetek – fejfájás, ingerlékenység, nyomottság, rossz közérzet, fáradékonyság, tompultság, kedvetlenség – mellett a méhtevékenység idő előtti fokozódása is gyakori jelenség. Gyakran az anyukák észre sem veszik, hogy már nem jóslófájások, hanem tolófájások vannak, ezért nincs mindig már idő a kórházba menni, vagy bejutni oda. Ennek az oka pedig légnyomás változás, ami megrepesztheti a magzatburkot. Ezt mi is éreztük, egymás után érkeztek a kismamák és születtek a babák, minden születés egy csoda. S bár erre tudományos magyarázat nincs, de azt is észrevettük, hogy a frontoknál könnyebben, gyorsabban születnek meg a babák, még az első szülő anyukáknál is, akik normál esetben több óráig vajúdnak. 

Már kint volt a feje

Mint azt a Bors megírta: a 25 éves, első gyermekével várandós Niki nem vette észre, hogy elfolyt a magzatvize. Zuhanyzás közben érezte, hogy ez bizony már a szülés. Még egyedül volt otthon, amikor a kicsi feje már kint volt. Szolgálatban lévő rendőr férje és a mentősök együtt érkeztek meg hozzá és otthon született meg kislányuk, Mina. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült: Putyin titkos megbeszélést folytatott a háborúról

borsonline.hu

Kivillanó popók, ringó mellek: ilyen a divat a Sziget fesztiválon

mandiner.hu

Volt szlovák miniszterelnök: csak szegény rokonoknak nézünk ki Magyarország mellett

ripost.hu

Szabó Zsófi megvillantotta, amije van: a Szigeten buliztak a magyar sztárok

hirtv.hu

Halálos kimenetelű tragédia történt Dunavarsányban

borsonline.hu

15-ször robbant a kéj, mielőtt a szülők rájöttek, hogy diákjával szexel a tanársegéd

borsonline.hu

Zsidró Tamás: Ettől a szerelemtől újra tinédzsernek érzem magam

borsonline.hu

Megszólalt a bennfentes, megdöbbentő dolgot állít Meghan Markle-ékről

life.hu

Scitec Muscle Beach: Egy fesztivál, amit körbeleng a kitartás és az erő (x)

borsonline.hu

Sokkoló tragédia történt a strandon, napernyő nyársalt fel egy idős nőt

További cikkek

Rezsi

Rezsicsökkentés: Tetőablakcserével jelentősen csökkenthető a fűtésszámla, támogatás is van rá