Gyógyulás

Elképesztő siker: Gyógyítani tudják Magyarországon az örökletes vakságot

Farkas Ivett

Létrehozva: 2022.08.03.

Módosítva: 2022.08.03.

Még márciusban egy együttműködési megállapodást írt alá a Semmelweis Egyetem, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Novartis Hungária Kft. azzal a céllal, hogy előmozdítsák az innováció térnyerését a magyar közegészségügyben. A felek ezzel szeretnék növelni az egyetemen zajló klinikai kutatásokhoz való hozzáférést, továbbá a technológiai-digitális innovációk szerepét a klinikai kutatásokban. Egyik legfőbb céljuk nem más, mint biztosítani Magyarország vezető szerepét a sejt- és génterápiák területén.

A Novartis ügyvezetője egy emlékplakettet adott át dr. Merkely Béla számára a Szemészeti Génterápiás Kezelőcentrum megnyitása alkalmából.

Forrás: Semmelweis Egyetem

A régióban szinte egyedülálló, Szemészeti Génterápiás Kezelőcentrum minősítést kapott a Semmelweis Egyetem, ahol a genetikai hátterű, retinális zavarok kezelése válhat lehetővé a legújabb, világszínvonalú génterápiának köszönhetően. Lapunknak Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora mesélt bővebben erről a génterápiás eljárásról.

Megakadályozza a vakságot

Az örökletes retina disztrófiák, azaz zavarok a látáskárosodás és a vakság egyik fő okát jelentik. Ezek a súlyos betegségek viszonylag ritkán fordulnak elő. Napjainkig közel 460 gén érintettségét írták le ebben a betegségcsoportban, ezek közül az egyik az RPE65 gén, aminek mutációjakor kialakul ez a betegség. Ilyenkor a látóhártyán egy degenerációs folyamat indul, pigmentsejtek válnak ki, amelyek elkezdenek a periféria felől a centrum felé vándorolni, és közben a beteg látótere szűkülni kezd, az életkor előrehaladtával pedig elveszti a látását – fogalmazott a Borsnak Merkely Béla. 

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora  Fotó: Kovács Attila / Semmelweis Egyetem

Az egyetem szemészeti klinikáján kiemelt fejlesztések valósultak meg az elmúlt időszakban: kiterjesztették az örökletes retinabetegségben szenvedő páciensek genetikai szűrését, valamint Közép-Európa első, legkorszerűbb szemvizsgálatokat lehetővé tevő FST készüléket is megvásárolták. 

Precíziós munka

A génterápia során a hatóanyagot be kell fecskendezni a retina alá, az éleslátás területére, ami a valóságban egy nagyon pici gombostűfejnyi felület. A nehézség benne az, hogyan juttassuk el a retina alá a gyógyszert úgy, hogy ne okozzunk tartós retinasérülést, hogy a vérellátás ne sérüljön. Éppen ezért a látóhártya műtéteiben jártas szakemberek kellenek az eljáráshoz. Jelenleg három sebészt képeztünk ki erre. Maga a terápia nagyon tervezett, komplex folyamat, speciális gyógyszerszállítási körülményeket igényel, hiszen például a készítményt alacsony hőmérsékleten kell tárolni – magyarázza a Semmelweis Egyetem rektora.

Három sebészt képeztek ki a szemészeti génterápiás eljárás végrehajtásához.  Fotó: Kovács Attila / Semmelweis Egyetem

Az életkor nagyon fontos tényező a gyógyulás, felépülés szempontjából, sok múlik azon, hogy mikor diagnosztizálják a betegséget, mikor kap kezelést a páciens. 

Ha még van bizonyos funkciója a látóidegnek, akkor sokkal nagyobb eséllyel lehet visszaállítani egy használható látóélességet. A terápia hatására a nem működő fotoreceptor sejtek ismét alkalmassá válhatnak a fényfelvételre, a beteg visszanyeri a fényérzékelést és a látásfunkció bizonyos elemeit, amivel akár a korábbi munkavégzés is újra lehetővé válhat. A betegek ezt követően ismét képesek lesznek a tájékozódásra, önálló életvitelre.

A szemészeti génterápiás centrum létrejöttében kulcsszerepet játszott a dr. Roska Botond által vezetett bázeli Institute of Molecular and Clinical Ophthalmology, a Semmelweis Egyetem, valamint a korábbi Innovációs és Technológiai Minisztérium közötti stratégiai megállapodás, amelynek célja, hogy újszerű megközelítéseket hozzon a látás helyreállítása és a látásvesztés lassítása kapcsán. 

Hosszútávú tervek

A Semmelweis Egyetem kutatói viszont sosem pihennek és mindig valamilyen innováción dolgoznak, amivel a páciensek igényeit szolgálják.

A retinitis pigmentosa megoldásával kapcsolatban további kutatások folynak. A jövőben a macula degeneráció vagyis meszesedés, és a zöldhályog szövődményeinek génterápiás kezelése is várható. Ezzel a Semmelweis Egyetem azon kevés egészségügyi intézmények egyikévé válik a világon, ahol a legkülönbözőbb, illetve legmodernebb sejt- és génterápiás eljárások lesznek elérhetőek a magyar és külföldi betegek számára.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162345_auto_resized.jpg
origo.hu

Oroszország hadat üzent a NATO-nak a lengyelországi atomfegyver telepítési terve miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27458_resized.jpg?avcount=1714119011
origo.hu

Döntöttek a Házasság első látásra párjai, hogy együtt folytatják-e

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158286_auto_resized.jpg
vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163097_auto_resized.jpg
ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164221_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Nagyon csúnya titok derült ki az Orbán-gyűlölő Lilu múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27459_resized.jpg?avcount=1714119011
origo.hu

Már atomfegyvereket telepítenek az oroszok?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158824_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714119011
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163922_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros