Bejutottunk a Szent István napi kenyér verseny zsűrizésére

Bejutottunk a Szent István napi kenyér verseny zsűrizésére

kenyér
PUBLIKÁLÁS: 2022. június 30. 13:45
Nincs szebb látvány egy vekni finom, friss, kenyérnél, ami akkor válik igazán élménnyé, amikor a fogunk alatt szétroppan a szánkban. Ezt az érzést akarja valamennyi pékség átadni vásárlóinak, aki jelentkezett az Év kenyere megmérettetésre, ahol legjobb magyar kenyérkészítők versengnek.
Huszti Zoltán

Augusztus 19-21. között a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja majd meg először a nagyközönség a legkiválóbb hazai pékárukat, melyek mezőnye egy szigorú zsűrizésen után alakult ki és melyek listáját augusztus elején, az állami ünnepségek központi sajtótájékoztatóján, a Parlamentben hozzák nyilvánosságra. 

A Magyar Pékszövetség tagjai jelentkezhettek a versenyre, ezt idén a háromszáz feletti létszámból hetvenen tették meg. Alapos és szigorú, úgynevezett két körös zsűrizést alkalmazunk – mondta a Borsnak Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke, aki kifejtette, hogy idén három kategóriában lehetett indulni. Az első a Szent István napi kenyér, a második az innovatív kenyér, ami nem mindennapi anyagokból, különleges gabonák, magvak felhasználásával sütöttek. A harmadik egy új kategória, a sétáló sütemény. Ezzel az az elképzelés, hogy ha valaki kézbe veszi, akkor tudjon vele sétálni, beszélgetni. 

Fotó: Bors - Az ízek utcájában lehet majd először megkóstolni a legjobbnak talált hazai pékárukat 

A bírálás először az egész, majd a félbevágott, végül a felszeletelt kenyerekkel történik.

– Ezeknek a kenyereknek a kikísérletezéséhez öt-hat alkalom is kell, és előtte érdemes vak teszteket csinálni – árulta el a zsűri elnöke Ilonka Boldizsár, a Világ Pék-és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja.

Vizsgáljuk a kenyér alakját, a héj színét és vastagságát, a bélzet színét és hogy menyire egyenletes, majd az illatát és az ízhatását. A kenyerek bírálata laborvizsgálattal végződik, ahol megállapítják, hogy a só és savhatás az előírásoknak megfelel-e és ha nem, azoknak kizárás a következménye. Mindig vannak új jelentkezők, főleg a fiatalokra jellemző, hogy innovatívabbak – mesélte Ilonka Boldizsár.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.