Irányítószám

A pontos cím életeket menthet!

Létrehozva: 2022.06.23.

A postásoknak és a mentőknek is fontos a pontos cím.

„Segíts, hogy megtaláljunk!” címmel indított kampányt a Magyar Posta az Országos Mentőszolgálat támogatásával annak érdekében, hogy könnyebben elérhetőek legyünk. A kézbesítőkhöz hasonlóan ugyanis a mentők is számtalanszor szembesülnek azzal, hogy hiába a gyorsaság – expressz küldemény vagy szirénázó mentőautó –, ha a helyszínen nem találják meg, akit keresnek. A közös akciót beharangozó sajtótájékoztatón a Magyar Posta szóvivője elmondta, hogy legfrissebb reprezentatív felmérésük szerint az emberek felénél jelent problémát a címük vagy nevük beazonosíthatósága.

– Minden hetedik ingatlanról hiányzik a házszám, a bejárati ajtóknál tízből hat esetben nem azonosítható be a címzett, a kapucsengőknél pedig a lakók felének nincs kiírva a neve, vagy ott van ugyan, csak épp olvashatatlan – fejtette ki Panulin Ildikó.

„Segíts, hogy megtaláljunk!” kampány
A mentőknek és a postásoknak is rendkívül fontos a pontos cím ismerete  Fotó: Nagy Zoltán

A Ripost megkérdezett egy kézbesítőt is a saját tapasztalatairól, aki felsorolta a legnagyobb problémákat, köztük, hogy a lakások bérlőit sehol nem tartják nyilván, a több céget is magukba foglaló irodaházakban pedig a portákon nem ismerik az ott dolgozókat, így ha név szerint érkezik küldemény, nem tudják, hol keressék az illetőt. Persze az örök postás probléma is előjött:

Klapka utca például négy kerületben is van Budapesten, és volt már, hogy a harmadik helyről küldték tovább a levelet, mivel nem írtak rá irányítószámot – mesélte el a lapnak Parragh Zoltán, aki történetesen a XIII. kerületi Klapka utcát és környékét járja megtömött postástáskájával, és igencsak zabos, ha utána vissza kell vinnie a küldeményeket kézbesíthetőség hiányában.

Ilyen helyzet persze a mentőknél kevésbé fordulhat elő, mert ott a betelefonálót töviről-hegyire kikérdezik a mentésirányítók arról, hova és milyen készültséggel kell indítaniuk a rohamkocsit, de azért őket is érték már meglepetések.

– A legutóbb egy szüléshez riasztottak minket egy anyukához, akinek már befordult a szülőcsatornába a babája, úgyhogy igencsak sietni kellett. Viszont a tömbházban nem voltak kiírva a nevek, így a kollégák úgy próbálták kideríteni, merre tovább, hogy füleltek, honnan hallják a szülési fájdalmak összetéveszthetetlen hangjait – idézte fel a Ripostnak a kényes helyzetet a mentők szóvivője, hozzátéve, hogy naponta száznál is több olyan riasztást kapnak, ahol igencsak számít az idő, mivel újraélesztésre vagy más életmentő beavatkozásra van szükség.

Minden perc késlekedés 10-15 százalékkal ronthatja a beteg túlélési esélyeit – figyelmeztetett Győrfi Pál, aki szerint ezért is szükséges, hogy mindenütt pontosan szerepeljen a házszám, a lépcsőház betűjele és a névkiírás, mert a keresgéléssel járó időveszteség akár emberéletekbe is kerülhet.

 

A Posta által kezdeményezett akciót influenszerek is népszerűsítik. McMenemy Márk és Sági Szilárd követőikben is tudatosítani szeretnék az elérhetőség fontosságát, ahogy a kampányszlogen is mondja: „Segíts, hogy megtaláljunk!”

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159287_auto_resized.jpg
origo.hu

Megjöttek a számok: az Európai Unió rá van szorulva az oroszokra ebben is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27430_resized.jpg?avcount=1714051216
origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161481_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"A tiszteletet, alázatot gyakorolni kell!" – T. Danny-nek üzent a magyar sztárjósnő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17149637_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160756_auto_resized.jpg
vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27432_resized.jpg?avcount=1714051216
origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159561_auto_resized.jpg
astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161869_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt vannak a kormány legújabb bejelentései: csökkenteni kell a benzin árát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158452_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„34 évesen rákot diagnosztizáltak nálam, mert figyelmen kívül hagytam egy kínos tünetet”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161483_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most jött: újabb szomorú hírt kapott a királyi család, a hercegnőről van szó

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/8T0uVewCsVwJWJCQOxKBx7YXTWQ4ev5X-rlmd0xBvv0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VmZjRlY2I3ZWQzNzRhZWY5OWNkOGI1NjVkYmU1ZWVh.jpg
Voks

Szentkirályi Alexandra: Panaszkodás helyett dolgozni kellene!

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/nz7XLW7U0bQVE-kX7_3O0zg0sgGAUvhmONik8EyGr7k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MWMxMzYwNzMyNTQwM2NhZmNkNzZkMDBlMmFiZWUz.jpg
CPAC Hungary

Orbán Viktor: Magyarország nem csak túlél, hanem győz újra és újra