Tragédia

Öngyilkos lett az erdélyi magyar református lelkész és felesége

Kóré Károly

2022. május 4. szerda 18:00

Közösen követett el öngyilkosságot egy erdélyi magyar református lelkész a feleségével. Szilágyi Puskás Albert és Judit már korábban is beszélt a halálról a baráti társaságukban. A tiszteletes kinyilvánította, ha a hitvese eldobja az életét, ő utánamegy. A parókia épületében találtak rájuk felakasztva, egyes elmondások szerint egymás kezét fogva.

Szilágyi Puskás Albert református lelkipásztort, és hitvesét, Juditot holtan találta az asszony főnöke a parókián. A lelkészné egy fogorvos mellett dolgozott asszisztensként, a munkáltató pedig többször is házhoz ment dolgozójáért, hogy elvigye a rendelőbe. Információink szerint így talált rá a házaspárra felakasztva kedden. A hitvesek egy búcsúlevelet is megfogalmaztak. Többek között azt írták benne, hogy nem kérnek egyházi temetést, hiszen tudják, a konzervatívabb lelkészek még tartják azt a régi álláspontot, hogy öngyilkosokat nem temethet egyházi személy. Egy neve elhallgatását kérő református teológus a Borsnak kifejtette: az öngyilkosság, azért bűn, mert a gyilkosság egy formája, mely az élet védelme ellen van. Ebből általánosítani azonban nem szerencsés.

- Ahhoz, hogy valaki lemondjon, az életéről, vagy elvesse azt, hosszú út vezet, és aki az öngyilkosságba menekül, az előre ad róla jelzéseket – magyarázta a lelkész.

Mint kiderült, Szilágyi Puskás Albert és Judit mély depresszióban szenvedett. Ők is átestek a koronavírus-fertőzésen, ráadásul az asszonynak volt egy súlyos alapbetegsége is, aminek eredményeképpen a házaspárnak sosem született gyermeke.

- Ők ketten is boldogságban és szeretetben éltek, pedig korábban voltak problémáik. Azokat megoldották – mondta az egyik közeli barátjuk lapunknak. Az ismerős hozzátette: Juditnak nagyon sokáig nem volt munkája, és a férje sem dúskált, hiszen egyre inkább fogyatkozott a gyülekezete. Volt, hogy egy istentiszteleten tíz hívő sem vett részt. Nem nehéz kitalálni, hogy ennyien nem tudnak egy lelkészt eltartani – magyarázta informátorunk, akitől azt is megtudtuk, hogy Judit egyszer már megpróbálta eldobni az életét.

- Akkor megmentették, de ő mondogatta, hogy egy nap véget vet a szenvedéseinek. Körülbelül egy évvel ezelőtt elvégeztek rajta egy műtétet. A beavatkozás rosszul sikerült, ami súlyos szenvedést okozott Juditnak. Albert próbálta tartani a lelket hitvesében, és megígérte neki, hogy ha elmegy, követni fogja a halálba.

A Bors megtalálta Judit egyik unokaöccsét. András elmondta, hogy a tragédia után az egész család összetört.

- Még nem tudunk semmi biztosat. Keressük a magyarázatot, de van rá esély, hogy a sírba vigyék a titkukat, így sosem derül ki, hogy pontosan miért döntöttek így – csuklott el a férfi hangja.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kitálalt egy barát Kulcsár Edináról

borsonline.hu

Ennek a két terméknek az ára hamarosan az egekbe szökik

borsonline.hu

Gyászol Kovács Ákos: elcsukló hangon emlékezett meg a veszteségről

ripost.hu

"A házam elé járkáltatok" - Marics Peti rajongói rászálltak Tóth Andira

hirtv.hu

Szörnyűség Megerőszakolta saját testvérét egy székesfehérvári fiatal

mindmegette.hu

9 palacsinta, amit ki kell próbálnod, ha unod a klasszik kakaóst

origo.hu

Ezeket a magyar filmeket ajánlja Janklovics Péter

borsonline.hu

Hét városból rohantak a tűzoltók Magyarbánhegyesre, hatalmas a baj

borsonline.hu

Súlyos következménye lett Szabó Zsófi és Shane Tusup balhés szakításának

life.hu

Monogám kapcsolatban, fogamzásgátlás mellett is lehet hüvelyfertőzésed

További cikkek

Rezsi

Rezsicsökkentés: 10 tipp, ha spórolnál a gázon

Rezsi

Most jelentették be: áramkedvezményről döntött a kormány, ők a jogosultak