Homemade,Glazed,Easter,Spiral,Cut,Ham,With,Carrots,And,Potatoes

Megmaradt a húsvéti sonka? A sztárséf még a levét is felhasználja

friss
PUBLIKÁLÁS: 2022. április 19. 10:30 / FRISSÍTÉS: 2022. április 19. 13:42
A húsvét elmaradhatatlan kelléke a sonka és a tojás, ám előfordul, hogy elszámoljuk magunkat és többet veszünk a kelleténél, vagy egyszerűen a hátunk közepére sem kívánjuk már a nyakunkon maradt ünnepi kosztot. A maradékot azonban nincs szívünk kidobni, az ételek viszont rengeteg helyet foglalnak el a hűtőben – de erre is van megoldás, ennek jártunk utána.

Minden újrahasznosítható

A sonka és tojás felhasználására számtalan variáció létezik, a pazarlás elkerülése érdekében pedig összeszedtünk néhány ötletet, amiben Buday Péter mesterszakács volt segítségünkre. 

Érdemes főzéskor eltenni főtt a sonka levét is. Miután kihűlt, lefagyasztjuk, később pedig felhasználhatjuk a bableveshez is alaplének. A megmaradt főtt sonka felhasználásához a lehetőségek tárháza szinte végeláthatatlan: tépett húsos szendvics, kenyérre kenhető pástétom, sonkás kocka – csak néhány pofonegyszerű ötlet, amelyek gyorsan elkészíthetőek, és garantáltan hamar elfogynak - mondta lapunknak a séf.

Buday Péter mesterszakács Fotó: Bors

Remek megoldás a sonkás kocka

A sonkás kocka receptjével ráadásul a maradék tojásnak is búcsút inthetünk, alig egy óra alatt pedig egy kiadós ételt készíthetünk: Először sós vízben kifőzünk 50 dkg tésztát. A raguhoz kevés olajon megdinsztelünk 1 fej, finomra vágott vöröshagymát, arra jöhet a pirospaprika, majd 40 dkg darált sonka. Fűszerezzük ízlés szerint, és pároljuk puhára. Miközben készül a ragu, egy tepsit locsoljuk meg egy kevés olajjal, majd szórjunk rá két evőkanál zsemlemorzsát. Három tojást 3 dl tejföllel, egy csipet sóval és kevés őrölt borssal jól felverünk, és két evőkanálnyi petrezselymet hozzákeverünk, majd a kihűlt tésztára ráöntjük és alaposan elkeverjük. A tészta felét a tepsi aljára elterítjük, rátesszük a sonkás ragut, aztán a maradék tésztával befedjük. Érzésre egy kevéske sajtot is ráreszelhetünk, majd az egész mehet a 200°C-os sütőbe, amíg aranysárgára nem sül. Ez az ínycsiklandó egytálétel önmagában is megállja helyét, de meg lehet bolondítani egy kis savanyúsággal is. 

Sonkás kocka a megmaradt főtt sonkából Fotó: Shutterstock

Csokinyusziból lesz a legjobb brownie

Az édesszájúakra is gondoltunk a következő recepttel, ami a húsvétról megmaradt csokitojásból vagy -csokinyusziból is bátran elkészíthetünk. A csupa csokis brownieval pedig nem lehet mellélőni: 250 g csokit törjünk apróra, majd adjunk hozzá 2dl vajat. Vízgőz felett megolvasztjuk, majd a kapott masszát tegyük félre hűlni. Négy tojást és 100 g cukrot robotgép segítségével verjünk habosra, majd a kihűlt csokis-vajas masszát adjuk hozzá. Alapos keverés után szitáljunk bele a csipetnyi sóval elkevert 100g lisztet. Közben melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, a masszát öntsük a sütőpapírral bélelt vagy vajjal alaposan megkent sütőformába. Süssük kb. 20 percig, és kész is az isteni csokis sütemény. A végeredmény már önmagában isteni, de egy kevés tejszínhab és vanília fagyi a brownie mellé még jobban megfűszerezik az élvezetet. 

Csokinyusziból lesz a legjobb brownie Fotó: Shutterstock

 


 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.